Q-fin levert 100e ontbraammachine in 3 jaar tijd

0

Nauwelijks 3 jaar na de oprichting heeft het Brabantse bedrijf Q-fin zijn honderdste machine uitgeleverd. Deze is geïnstalleerd bij productiebedrijf Jacfriesland in Drachten.

De oude ontbraammachine bij Jacfriesland, specialist in hoog gelegeerd maatwerk, begon na 10 jaar intensief gebruik de nodige sporen van slijtage te vertonen en kon aan de huidige vraag van klanten niet meer voldoen. Klanten verwachten steeds meer kwaliteit van het ontbraamwerk. Het kanten breken moet eenvoudig en egaal gebeuren om handvriendelijk ontbraamde werkstukken snel te kunnen uitleveren.  Om de juiste keuze te kunnen maken selecteerde Jacfriesland drie leveranciers van ontbraammachines die naar hun mening het beste zouden kunnen voldoen aan hun verwachting: de beste afronding en beste oppervlaktefinish met een zo hoog mogelijke productiesnelheid. Vervolgens werden drie identieke testpakketten gesneden, elk bestaande uit een aantal werkstukken in diverse plaatdiktes. Tijdens een rondgang langs de drie leveranciers zijn de pakketten bewerkt waarna bij thuiskomst de resultaten naast elkaar zijn gelegd en door diverse medewerkers beoordeeld.

De F1200 van Q-fin
De conclusie was dat geen van de drie geselecteerden slechte machines had, maar dat één leverancier er op alle fronten toch wel bovenuit sprong: Q-fin met de F1200. Na het intensieve selectieproces is de keuze hier dan ook op gevallen, waarna de order is geplaatst. Tevens is daarbij de nieuwste machine van Q-fin, de SkipJoint, aangeschaft. Dit is een unieke machine om de microjoint van bijvoorbeeld laserwerkstukken snel, eenvoudig en veilig te verwijderen.

De vier gekruist en tegengesteld draaiende borstels van de F1200 oscilleren over de werkbreedte heen. Hierdoor wordt het werkstuk overal en in alle hoekjes en gaatjes onder een hoek van 360 graden bewerkt. Resultaat: de meest optimale afronding en een richtingloze finish aan het oppervlak.
De vier gekruist en tegengesteld draaiende borstels van de F1200 oscilleren over de werkbreedte heen. Hierdoor wordt het werkstuk overal en in alle hoekjes en gaatjes onder een hoek van 360 graden bewerkt. Resultaat: de meest optimale afronding en een richtingloze finish aan het oppervlak.

Innovatieve producten
Q-fin heeft 3 jaar geleden de kracht van 30 jaar ervaring in slijp- en ontbraamtechniek en meer dan 25 jaar ervaring in plaat- en constructiewerk gebundeld. Met als doel om met deze kennis innovatieve producten te ontwikkelen om zichzelf bovenin de markt van ontbraammachines te plaatsen. De machines worden in eigen huis vervaardigd met enkel A-componenten.
Het begon met de Fierde 2, een station voor het ontbramen en slijpen van kleinere werkstukken tot 200 mm breed. Een slijp- en ontbraammachine speciaal voor de kleinere werkstukken die op grotere brede machines niet of complex te bewerken zijn met het nodige risico op fikse schades. Snel daarna kwam de Fierde XL, een 200 mm brede ontbraammachine met drie stations om een nog hogere snelheid in het kanten breken te behalen. Tussentijds werd hard gewerkt aan de F1200, de 1200 mm brede machine om grote brede delen te ontbramen. De F1200 is een machine met vier gekruist en tegengesteld draaiende borstels die over de werkbreedte heen oscilleren. Hierdoor wordt het werkstuk overal en in alle hoekjes en gaatjes onder een hoek van 360 graden bewerkt met als resultaat de meest optimale afronding en een richtingloze finish aan het oppervlak.
In 2015 is op de Blechexpo in Stuttgart de TopGrinder geïntroduceerd, een semiautomatische ontbraammachine. Hiervan zijn er nu tientallen gebouwd, die door heel Europa staan.

Ondertussen staat het complete pakket machines bij Jacfriesland, dat in 2014 begon met de Fierde 2 voor de kleinere werkstukken. Op de Blechexpo werd de TopGrinder aangeschaft om werkstukken te ontbramen die onvermijdbaar krom trekken door warmte-inbreng tijdens het lasersnijproces. En nu dus de F1200 voor het zware brede werk, voor Q-fin de honderdste machine, tezamen met de SkipJoint en de uit RVS vervaardigde natwerkende afzuiginstallatie om alle machines doelmatig en veilig af te zuigen.

“Het mooie van deze order is dat bij Jacfriesland nu niet alleen alle Q-fin modellen staan, die tot nu toe zijn ontwikkeld, maar dat we door het intensieve testwerk van Jacfriesland nu ook bevestigd zien waar we staan in de markt,” aldus Q-fin. “We blijven machines ontwikkelen en delen onze kennis van ontbramen en slijpen samen met onze Nederlandse dealer Carmitech en een groeiend netwerk van buitenlandse dealers.”

Q-fin
Stand 529