RapidCenter print 3D onderdelen voor exclusieve design vulpennen

De Nederlandse industrieel ontwerper Rein van der Mast (SOLide) heeft een serie exclusieve design vulpennen ontwikkeld die voornamelijk bestaan uit 3D-geprinte onderdelen. Voor zijn meest recente ontwerp, de Meteor deed de designer een beroep op RapidCenter.

 

Ruim vijf jaar geleden begon Rein van der Mast als eerste in de wereld met het printen van vulpennen en penpunten. Sindsdien heeft de industrieel ontwerper meerdere ontwerpen op de markt gebracht. Ze zijn bedoeld voor het exclusieve segment en worden in een beperkte oplage wereldwijd aangeboden. De pennen hebben onder meer als doel de wereld te overtuigen van de kansen van 3D-printtechnologie.

Metaalprint
RapidCenter is een online printservice die toegang biedt tot alle vooraanstaande 3D printtechnieken in metaal en kunststof, waaronder de HP Multi Jet Fusion 3D-printtechnologie. Rein van der Mast is industrieel ontwerper, die sinds 1998 vanuit zijn eigen onderneming SOLide in Dordrecht en via het nieuwe adviesbureau Additive Center in Eindhoven bedrijven helpt printen op een winstgevende manier te implementeren, en als metaalprintexpert is verbonden aan de Fontys Hogescholen Engineering in Eindhoven. Voordat hij bij Fontys terecht kwam, was hij enkele jaren de manager Design & Engineering van de Eindhovense metaalprinter bouwer Additive Industries.

Hoge materiaaldichtheid
Vanwege de standaard hoge materiaaldichtheid koos Van Der Mast al eerder voor de HP Multi Jet Fusion 3D-printtechnologie in plaats van selective laser sintering (SLS). Toen betrof het de TypeONE, een pen die grotendeels uit kunststof prints bestaat. “Uit alle beschikbare 3D printtechnieken heb ik voor ieder onderdeel de meest geschikte technologie gekozen”, aldus Van Der Mast. “Een aantal delen van de eerste proefexemplaren van de TypeONE heb ik aanvankelijk met zowel FDM als SLS technologie laten printen. Later raakte ik onder de indruk van de prints van HP. Duurzaamheid en dichtheid waren uiteindelijk doorslaggevende factoren bij mijn keuze voor Multi Jet Fusion. De inkt in de penpunt mag wanneer de dop erover zit immers niet uitdrogen. Ook mag slijtage van het zwarte oppervlak, met name bij randen, geen kleurverandering opleveren. Bij SLS is de onderliggende kleur meestal helder wit. De HP Multi Jet Fusion en alumide prints laat ik printen door RapidCenter. Het Multi Jet Fusion printproces van HP met de inzet van Nylon levert een vrijwel door en door zwart product op met een hoge dichtheid. Voor dit doel de beste oplossing.”

3D print vulpen TypeONE 10

Voor de productie van de van de vulpen van het type TypeONE koos Van Der Mast vanwege de standaard hoge materiaaldichtheid voor de HP Multi Jet Fusion 3D-printtechnologie.

Hoge mate van flexibiliteit
Van zowel de TypeONE als de Meteor worden als exclusief design product maximaal 200 exemplaren op de markt gebracht. Inmiddels is een eerste batch van 40 stuks geproduceerd. De pennen worden in eigen beheer geassembleerd en de punten ambachtelijk nabewerkt en geperfectioneerd omwille van de schrijfbeleving bij de eindgebruiker. “In die fase komen de geprinte en conventioneel geproduceerde onderdelen bij elkaar samen en komt het er op aan in hoeverre de onderdelen passen”, vervolgt Van Der Mast. “Waarbij er uiteraard vooraf duidelijkheid moet bestaan over welke toleranties wel of niet haalbaar zijn, en dus is het raadzaam er in het ontwerp direct rekening mee te houden. Het is allemaal nog niet zo eenvoudig, en voor vergaande industrialisatie zijn er uitdagingen. Toch hoop ik met onder meer mijn pennen de wereld te overtuigen van de alsmaar toenemende kansen van 3D-printtechnologie.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Additive Industries blijft grenzen verleggen in F1

29-06 Sauber Technologies gebruikt het MetalFAB-platform van Additive Industries sinds 2017 voor additive manufacturing en…

3D

Prestigieuze prijs voor Additive Industries

13-06 Additive Industries ontving de prijs voor de samenwerking met Volkswagen aan een gereedschapsmondstuk voor…

3D

Meltio biedt betaalbare 3D-print ervaring van metaal

02-03 Meltio biedt drie betaalbare turn-key solutions voor metaal 3D-printing. De Wire-LMD kan 3D-printen op…

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

3D

Tien lasers in nieuwe MetalFAB-600 3D-metaalprinter van Additive Industries

23-11 Additive Industries, ontwikkelaar en fabrikant van 3D-metaalprinters voor industriële productie, heeft de ontwikkeling aangekondigd…

3D

Additive Industries gaat samenwerken met Makino

11-11 Additive Industries en Makino gaan samen een geïntegreerd proces ontwikkelen voor het 3D-printen en…

3D

Kapitaalinjectie voor Additive Industries; medeoprichter verlaat bedrijf

20-05 Additive Industries in Eindhoven, machinebouwer van industriële 3D-metaalprinters, heeft bij haar aandeelhouder Highlands Beheer…

3D

Hele waardeketen komt aan bod op Prototyping-MNE

27-01 Ontwerpen en maken zijn in de 4de industriële revolutie meer dan ooit verbonden. Daarom…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X