RapidPro toont aan: 3D-technieken steeds volwassener

0

Additive manufacturing technieken als 3D-printen winnen steeds meer terrein in de industrie. Dat bleek op de vakbeurs RapidPro, waar veel bezoekers met gerichte investeringsplannen op af kwamen.

RapidPro, de vakbeurs van Mikrocentrum voor prototyping, (low volume) production, productontwikkeling en 3D-printen vond op 7 en 8 maart  voor het achtste jaar op rij plaats. Ruim 2600 bezoekers vonden hun weg naar 30 lezingen en 82 exposanten, die ruim 100 merken vertegenwoordigden.

Deze editie was er speciale aandacht voor toepassingen binnen de industrie. Additive manufacturing technieken als 3D-printen winnen hier steeds meer terrein. Niet alleen 3D-printen werd belicht, ook was er aandacht voor de laatste ontwikkelingen rondom 3D-scannen, (virtual) prototyping, software en productontwikkeling en -design. Duidelijk was dat bezoekers de beurs bezochten met gerichte investeringsplannen. Zo waren zij onder meer op zoek naar een 3D-printer of scanner, maar ook naar gespecialiseerde diensten als vacuümvormen of lasercladden. Els van de Ven, manager RapidPro: “Het is een goede ontwikkeling dat steeds meer bezoekers RapidPro bezoeken om zich te oriënteren op nieuwe investeringen. Dit is ook in lijn met de veranderingen in de markt waar de 3D-technieken steeds meer volwassenheid bereiken. Het betekent met name dat de combinatie van een inhoudelijk evenement met expo een goede keuze is.”

Ruim 100 merken vertegenwoordigd
De 82 exposanten vertegenwoordigden dit jaar meer dan 100 merken. Onder meer Desktop Metal, Ultimaker, Formlabs, Makerbot, Renishaw, 3D Systems, Arburg en EOS waren vertegenwoordigd. Bovendien vonden enkele productintroducties plaats. Zo introduceerde DeskProto haar nieuwe CAM programma voor CNC frezen: DeskProto V7 en presenteerde Layertec als distributeur de nieuwe 3D-metaalprinter van Desktop Metal. Ook grote objecten kregen ruim aandacht. Onder andere Massivit en 10XL presenteerden hun large scale 3D-printers aan het publiek.

Toepassingen in de industrie
Dat industrialisatie een belangrijke ontwikkeling is, beaamden ook de vier keynote sprekers. Ben Jansen trapte het keynote programma af door ervaringen te delen over de inzet van 3D-printen en 3D-scannen binnen het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine. Een wat minder voor de hand liggende, maar toch interessante toepassing deelde Coen Viguurs van Hans Boodt Mannequins. Als wereldwijde speler in de mannequinmarkt hebben zij 3D-scannen en 3D-printen succesvol onderdeel gemaakt van het productie- en productontwikkelingsproces.

Op de tweede beursdag werd industrialisatie vanuit de techniek bekeken. Zo deelde Prof. Em. Dr. Ir. Jan van Humbeeck van KU Leuven nieuwe technieken voor het bereiken van de meest optimale mechanische eigenschappen en kwaliteit bij het produceren van metalen producten met SLM. Daniël Hoogstraate van Materialise sloot de keynote sessies af met een realistische en praktische blik op de mogelijkheden van 3D-printen. Daarnaast deelde hij inzichten over het disruptieve karakter van de 3D-industrie. 

RapidPro Start-up Award voor 10XL
Ook dit jaar reikte Mikrocentrum de RapidPro Start-up Award uit. Dit is een initiatief ter stimulering van start-ups op het gebied van additive manufacturing/3D-printen. Uit de top drie genomineerden (10XL, PrinTec en Borges.xyz) koos een onafhankelijke jury 10XL als winnaar: “10XL is een echte start-up. Zij passen een combinatie van verschillende technieken toe: robotica, 3D-printen en een externe as voor een lange tafel (6 meter). Deze combinatie biedt veel mogelijkheden. Wat 10XL onderscheidt, is dat zij functionele delen printen met gerecyclede kunststoffen. Daarmee spelen zij goed in op de circulaire economie trend en geven ze plastic afval een zinvol tweede leven.”

RapidPro 2019
De volgende editie staat gepland op 13 en 14 maart 2019.