Recordgroei zet door

De Nevi PMI van april kwam uit op 67.2, een nieuw record in de geschiedenis van de PMI en ruimschoots hoger dan het record van 64.7 in maart.

De toename van de inkoopactiviteiten bereikte een recordniveau en hetzelfde geldt voor de voorraad ingekochte materialen.

De ongekende groei van de productie werd gestuwd door grote stijgingen van het aantal orders uit binnen- en buitenland. De werkgelegenheid liet de snelste groei zien in drie jaar en de verlenging van de levertijden was de grootste ooit. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor de vijfde maand op rij toe, maar dit keer minder dan vorige maand.

De toename van de inkoopactiviteiten bereikte een recordniveau en hetzelfde geldt voor de voorraad ingekochte materialen. De voorraad gereed product daalde ondertussen voor de tiende maand op rij. Zowel de inkoopprijs- als de verkoopprijsinflatie bereikt een recordniveau. Het optimisme over de groei van de productie bleef stijgen en bereikte het op twee na hoogste niveau ooit.

Record ondanks tekort aan chips

Terwijl de snelle groei de laatste maanden vooral voortkwam uit de sterke vraag naar halffabricaten en investeringsgoederen, stegen in april ook de nieuwe exportorders voor consumentengoederen sterk. Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO, geeft in zijn commentaar op de cijfers aan dat dit vermoedelijk komt doordat veel landen op het punt staan de economie te heropenen dankzij grootschalige vaccinatie. “De snelle groei zet nog meer druk op toeleveringsketens. Zoals verwacht leidde de tijdelijke blokkade van het Suezkanaal in maart tot nog langere levertijden.

Bovendien ontstaan aan steeds meer goederen tekorten, ook aan producten die met het vliegtuig worden vervoerd, zoals chips. Het groeiende tekort aan chips belemmert een toenemend aantal autoproducenten, waaronder Jaguar Land Rover, Volvo en Mitsubishi. Ook Honda en Ford leggen productielijnen stil. BMW zet productielijnen van Mini in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op een lager pitje. Op de nieuwste Playstation moeten consumenten al maanden langer wachten. Het tekort aan chips remt inmiddels ook de productie van bijvoorbeeld broodroosters en wasmachines. Ook Apple en zelfs Samsung, dat naast consumentenelektronica ook chips produceert, waarschuwen voor tekorten aan chips, wat de komende maanden de productie van smartphones kan remmen.”

Chiptekort kan ook Nederlandse bedrijven raken

De producent van medische apparatuur Philips vreest dat zelfs de productie van bijvoorbeeld apparatuur die nodig is voor het behandelen van hartstilstanden kan stilvallen. “Als er al autofabrieken stilstaan omdat er geen chips zijn, dan zou hetzelfde kunnen gebeuren voor medische apparatuur”, waarschuwde topman Frans van Houten. Ook de Amerikaanse machinebouwer Caterpillar kan mogelijk niet aan de vraag voldoen door een tekort aan chips. Het lijkt er dus op dat het chiptekort ook machine- en apparatenbouwers kan raken, wat een ernstige belemmering zou kunnen vormen voor een groot aantal Nederlandse bedrijven en hun toeleveranciers.

Ondanks het optimisme bij ondernemers lag de productie van de Nederlandse industrie in februari wat lager dan in januari, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de transportmiddelenindustrie, de rubber- en kunststofindustrie en de metaalproductenindustrie produceerden iets minder. De daling was waarschijnlijk het gevolg van het stilvallen van productielijnen van auto’s en vrachtwagens als gevolg van het tekort aan chips. “Het is de vraag of ondernemingen de komende maanden de nodige materialen tijdig ontvangen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen”, aldus Albert Jan Swart.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Orders blijven binnenstromen

02-08 De toename van de productie nam iets af in vergelijking tot juni, maar bleef…

Bedrijf en Economie

Grootste groei orders ooit

01-06 Om tekorten en vertraagde leveringen voor te blijven, breidden de producenten hun inkoopactiviteiten in…

Bedrijf en Economie

Leveringsproblemen industrie verergeren door Suez-file

01-04 De NEVI PMI steeg in maart van 59.6 naar het recordniveau van 64.7. De…

Bedrijf en Economie

Nevi PMI noteert grootste ordergroei in bijna 3 jaar

04-01 De Nevi PMI van december is uitgekomen op 58.2, de grootste verbetering van de…

Bedrijf en Economie

Herstel industrie verliest aan kracht

02-11 De Nevi PMI van oktober kwam uit op 50.4, wat betekent dat de verbetering…

Bedrijf en Economie

Industrie groeit ondanks tweede coronagolf

01-10 De Nevi PMI steeg van 52.3 in augustus naar 52.5 in september, de grootste…

Bedrijf en Economie

Aanzienlijk minder krimp; bodem in zicht voor Nederlandse industrie

03-08 De Nevi PMI van juli was 47.9, aanzienlijk hoger dan het cijfer van juni…

Bedrijf en Economie

Bijna geen krimp meer – Nevi PMI januari 49.9

03-02 De Nevi PMI steeg naar 49.9 in januari, wat wijst op de kleinste verslechtering…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X