Rijva installeert twee Sangiacomo excenterpersen bij Cookson

0

Rijva heeft onlangs bij Cookson Electronics in Naarden twee nieuwe excenterpersen van het fabrikaat Sangiacomo geïnstalleerd. Een duidelijke keuze: krachtige C-frame persen waarmee deze onderneming de komende jaren over alle gewenste faciliteiten beschikt en probleemloos aan de eisen rond veiligheid en arbeidsomstandigheden voldoet.

Cookson Electronics heeft wereldwijd naam gemaakt als leverancier van hoogwaardige materialen en oplossingen voor de elektronica-industrie. Het bedrijf is onderdeel van de Cookson Group (hoofdzetel in Londen). “Wij onderscheiden ons als producent van speciale soldeerbusjes en preforms”, zegt Jeroen Bakker, ontwikkelingsspecialist bij Cookson. ‘’Ons bedrijf in Naarden, waar zo’n tachtig mensen werken, is het enige binnen de groep dat over de specifieke kennis en ervaring voor de vervaardiging van deze producten beschikt.”

Aangescherpte eisen
Enkele soldeerproducten van Cookson Electronics zijn exclusieve preforms, die merendeels door middel van stanstechnieken worden vervaardigd. “Daarvoor hebben wij tal van persen in huis, waarvan er enkele aan vervanging toe waren”, aldus Bakker. ‘’We hebben het over installaties die inmiddels zo’n 40 jaar oud zijn, maar waarvan de technische kwaliteiten nog ruimschoots aan onze wensen voldoen. En omdat ze nauwelijks zwaar belast worden, gaat deze apparatuur nog steeds goed mee. Maar met name door aangescherpte eisen met betrekking tot veiligheid en arbeidsomstandigheden zouden we forse investeringen moeten doen om deze persen volledig aan te passen.”

Derhalve werd besloten tot aanschaf van nieuwe excenterpersen waarmee direct aan al deze eisen kon worden beantwoord. Productiemachines die over alle capaciteiten beschikken om de Cookson-producten op een verantwoorde wijze te fabriceren. Bakker: “Allereerst is gekozen op basis van de verlangde productiesnelheid – het aantal slagen per minuut. En vanzelfsprekend is de kostprijs een belangrijke factor geweest. Maar minstens zo zwaar weegt natuurlijk ook de ondersteuning die we kregen van Rijva, onze huisleverancier voor persen.”

Direct aangedreven
De twee Sangiacomo excenterpersen type T30CE die Rijva in Naarden installeerde zijn direct aangedreven C-frame persen met dwarsliggende excenteras. Ze leveren een perskracht van 300 kN en 145 slagen per minuut. Naast de standaard uitrusting (zoals een pneumatische wrijvingskoppeling/remcombinatie en een zesvoudige stotergeleiding) zijn de nieuwe persen voorzien van een elektronisch nokkenschakelaarsysteem.

“Gezien onze ongebruikelijke eisen hebben we bij deze excenterpersen in eigen beheer ook de nodige aanpassingen doorgevoerd”, voegt Bakker hier aan toe. “Natuurlijk bleef het daarbij niet alleen bij de persen zelf, maar betrof dit ook wijzigingen in de materiaaltoevoer en –afvoer. Voor ons is dat de waarborg dat we permanent in staat zijn de verlangde producten te vervaardigen. Gezien de langlopende contracten die wij met onze afnemers hebben afgesloten is dat natuurlijk een belangrijke voorwaarde.”