Rijva installeert twee Sangiacomo excenterpersen bij Cookson

Rijva heeft onlangs bij Cookson Electronics in Naarden twee nieuwe excenterpersen van het fabrikaat Sangiacomo geïnstalleerd. Een duidelijke keuze: krachtige C-frame persen waarmee deze onderneming de komende jaren over alle gewenste faciliteiten beschikt en probleemloos aan de eisen rond veiligheid en arbeidsomstandigheden voldoet.

Cookson Electronics heeft wereldwijd naam gemaakt als leverancier van hoogwaardige materialen en oplossingen voor de elektronica-industrie. Het bedrijf is onderdeel van de Cookson Group (hoofdzetel in Londen). “Wij onderscheiden ons als producent van speciale soldeerbusjes en preforms”, zegt Jeroen Bakker, ontwikkelingsspecialist bij Cookson. ‘’Ons bedrijf in Naarden, waar zo’n tachtig mensen werken, is het enige binnen de groep dat over de specifieke kennis en ervaring voor de vervaardiging van deze producten beschikt.”

Aangescherpte eisen
Enkele soldeerproducten van Cookson Electronics zijn exclusieve preforms, die merendeels door middel van stanstechnieken worden vervaardigd. “Daarvoor hebben wij tal van persen in huis, waarvan er enkele aan vervanging toe waren”, aldus Bakker. ‘’We hebben het over installaties die inmiddels zo’n 40 jaar oud zijn, maar waarvan de technische kwaliteiten nog ruimschoots aan onze wensen voldoen. En omdat ze nauwelijks zwaar belast worden, gaat deze apparatuur nog steeds goed mee. Maar met name door aangescherpte eisen met betrekking tot veiligheid en arbeidsomstandigheden zouden we forse investeringen moeten doen om deze persen volledig aan te passen.”

Derhalve werd besloten tot aanschaf van nieuwe excenterpersen waarmee direct aan al deze eisen kon worden beantwoord. Productiemachines die over alle capaciteiten beschikken om de Cookson-producten op een verantwoorde wijze te fabriceren. Bakker: “Allereerst is gekozen op basis van de verlangde productiesnelheid – het aantal slagen per minuut. En vanzelfsprekend is de kostprijs een belangrijke factor geweest. Maar minstens zo zwaar weegt natuurlijk ook de ondersteuning die we kregen van Rijva, onze huisleverancier voor persen.”

Direct aangedreven
De twee Sangiacomo excenterpersen type T30CE die Rijva in Naarden installeerde zijn direct aangedreven C-frame persen met dwarsliggende excenteras. Ze leveren een perskracht van 300 kN en 145 slagen per minuut. Naast de standaard uitrusting (zoals een pneumatische wrijvingskoppeling/remcombinatie en een zesvoudige stotergeleiding) zijn de nieuwe persen voorzien van een elektronisch nokkenschakelaarsysteem.

“Gezien onze ongebruikelijke eisen hebben we bij deze excenterpersen in eigen beheer ook de nodige aanpassingen doorgevoerd”, voegt Bakker hier aan toe. “Natuurlijk bleef het daarbij niet alleen bij de persen zelf, maar betrof dit ook wijzigingen in de materiaaltoevoer en –afvoer. Voor ons is dat de waarborg dat we permanent in staat zijn de verlangde producten te vervaardigen. Gezien de langlopende contracten die wij met onze afnemers hebben afgesloten is dat natuurlijk een belangrijke voorwaarde.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Verbeterde machineveiligheid met naloopwegmeting van Hoffmann-Metalcare

19-10 Hierbij wordt exact gemeten welke tijd er zit tussen het activeren van een (nood)stop…

Verspanen

Van Halteren Metaal moderniseert perscapaciteit

13-09 “Deze pers voldoet aan alle veiligheidseisen”, vertelt inkoopmanager Silvester Koelewijn van Van Halteren Metaal.…

MetaalNieuws Extra IM

Een opgeruimde werkplek is een veilige werkplek!

09-09 De oplossing ligt voor de hand: je schaft metalen stellingen en stalen stapelbakken aan…

Plaatbewerking

Hydraulische persen Profi Press gaan de hele wereld over

16-06 Al vanaf het begin af aan levert RHTC Profi Press hydraulische persen in verschillende…

Personeel en Opleiding

Metaalunie organiseert drie webinars over CE en machineveiligheid

26-05 In 45 minuten per sessie worden de deelnemers bijgepraat over de laatste stand van…

MetaalNieuws Extra IM

Alles wat je moet weten over werken op hoogte

12-04 Helaas vinden er nog steeds ongelukken in de bouw plaats. Soms zelfs met dodelijke…

Bedrijf en Economie

Steeds vaker data-afpersing bij ransomware-aanvallen

06-04 Enerzijds wordt deze tactiek gebruikt om slachtoffers te dwingen tot betaling van het losgeld,…

Automatisering

Vooral USB-sticks en mobieltjes bedreigen IT-veiligheid machines

17-03 Dat zegt Ralf Reines van de VDW, de Duitse branchevereniging van werktuigmachinebouwers. Hij heeft…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X