RoboJob geeft Turn-assistent drie nieuwe functies

RoboJob, de Belgische producent van het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines, komt op de vakbeurs AMB in Stuttgart met drie innovaties voor haar Turn-Assistent: Een opzetbaar assenrek, een pallet-load functie en een Pallet-Unload functie.

De standaardproducten van RoboJob – de Turn-Assist Series voor belading en ontlading van CNC-draaimachines, en de Mill-Assist Series voor de CNC-freesmachines – zijn telkens voorzien van een tafel waarop de stukken worden gestapeld. Zowel ruwe als afgewerkte stukken. Een robot zorgt ervoor dat die stukken in en uit de CNC-machine worden geplaatst, en zo wordt een fysieke taak van de operator overgenomen door de robot. De operator focust zich op het instellen van de software. Iets wat snel en efficiënt gebeurt, omdat dat zo noodzakelijk is in een productie-omgeving. Mede-oprichter en directeur Luc De Ceuster is tevens verantwoordelijk voor de afdeling Research & Development. Hij licht de drie innovaties toe. “Onze Turn-Assist Series kunnen vanaf nu worden uitgerust met drie nieuwe functies. Deze functies houden een uitbreiding in van de software én van de hardware. De operator kan dus nieuwe taken snel en eenvoudig programmeren. En hij gaat ook drie ‘fysieke’ zaken kunnen toevoegen aan zijn Turn-Assist: Een opzetbaar assenrek. een Pallet-Load functie en een Pallet-Unload functie”

Drie uitbreidingen op de Turn-Assist Series
Het gaat dus om drie uitbreidingen van het standaardproduct, die eenvoudigweg kunnen worden toegevoegd aan een Turn-Assist Essential, 180 of 250. Met de Assenuitbreiding biedt RoboJob de mogelijkheid om ook assen automatisch te beladen en ontladen op CNC-draaimachines. Deze innovatieve oplossing bestaat uit een configureerbaar opzetrek voor assen, een laser voor asrand-detectie, instelbare en omkeerbare 2-punt grijpers voor assen en een uiterst gebruiksvriendelijke software-uitbreiding. Met Pallet-Load kunnen ruwe onderdelen op één of meer pallets gestapeld worden. Een pallet wordt dan binnen het bereik van de robot geplaatst, zodat de robot ze vanaf de pallet in de CNC-draaimachine kan laden. Deze oplossing, die vooral van toepassing is op middelgrote en grotere reeksen, zorgt ervoor dat de stilstandtijd van de CNC-machine tot een minimum herleid wordt.
Afgewerkte producten kunnen gewoon op de tafel gestapeld worden, of op ook op een pallet, dankzij de functie Pallet-unload. Daarmee kunnen afgewerkte producten efficiënt worden gepalletiseerd, wat nóg minder fysiek werk betekent voor de operator. Zo kan hij zich verder focussen op zijn creatieve taken, zoals het programmeren van CNC-machines.

Samen of afzonderlijk werken met pallets
De functies Pallet-Load en Pallet-Unload kunnen samen of afzonderlijk worden ingeschakeld. In beide gevallen verhogen ze verder het aantal spindeluren van de CNC-machine en dus van het bedrijf in het algemeen. Bovendien kan ook het diameterbereik verhoogd worden en ook het aantal werkstukken ligt nóg hoger dan wanneer er op de tafel gestapeld wordt.
“Het grote voordeel van deze nieuwe functies is dat de klant zélf kan kiezen wanneer hij ze wil gebruiken”, licht De Ceuster toe. “Is er een opdracht die ervoor in aanmerking komt, kan deze optie snel worden opgezet en ben je meteen vertrokken. Is de volgende opdracht een serie die iets heel anders is, dan neem je de hardware gewoon weg en ben je binnen een minuut weer bezig met de ‘gewone’ tafel. Het fysiek opzetten van deze functies hebben we ook hier herleid tot een absoluut minimum. Je kunt omschakelen in slechts enkele minuten.”

Stap voor stap uitbreiden met een modulair systeem
“Met deze drie nieuwe uitbreidingen onderlijnt RoboJob nog maar eens het innovatieve karakter van het bedrijf”, besluit Marketing Manager Steven Craenen. “Maar onze producten kunnen ook meegroeien met de klant. Ze kunnen stap voor stap worden uitgebreid, in functie van de opdrachten die onze klant binnenhaalt. Je kunt er meteen mee aan de slag, ook met complexe werkstukken. Maar nu kan je dus élke Turn-Assist ook uitbreiden met een opzetrek voor assen, met palletbelading en met palletontlading. En dit alles zonder aan het standaardproduct te raken. Dit verhoogt de flexibiliteit van de klant, en hij dient bij de aankoop nog geen beslissing te nemen over hoe zijn oplossing er finaal zal uitzien. De klant kan trouwens zelf ook grijpers bij aanmaken, zonder dat hij hiervoor dient aan te kloppen bij RoboJob.”

Op de AMB-beurs worden alle drie opties voorgesteld aan het grote publiek. De AMB-beurs vindt plaats van 16 tot en met 20 september in de Messe Stuttgart. U vindt RoboJob in Hal 7, op Stand 7A74.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Meer productiviteit, minder eentonig werk

24-10 Garant Automation Basic is het nieuwe beladingssysteem van Hoffmann Group. Het is als eerste…

Verspanen

Hoffmann laat verspaners binnen vier dagen onbemand produceren

06-10 Dat wordt geen eenvoudige klus, weet ook Peter Jansen, Automation Specialist bij Hoffmann Quality…

MetavakNieuws

Gabby neemt machine-operator routinetaken uit handen

29-09 In het middelpunt van de beurspresentatie staat het Garant Automation Basic beladingssysteem (kortweg Gabby),…

Plaatbewerking

Vink Products moderniseert snijproces

08-06 Vink Products is fabrikant van metalen luchtkanalen en luchttechnische componenten, zoals buitenluchtroosters en dakkappen.…

Toeleveren

Drabo Hardenberg legt rode loper uit

23-09 Bij Drabo Hardenberg is de laatste jaren veel geïnvesteerd in nieuwe machinesystemen en uitbreiding…

Automatisering

Robojob vergroot flexibiliteit beladingssystemen

03-08 Robojob heeft opnieuw een vernieuwing toegevoegd aan haar beladingssystemen voor CNC-machines. De klanten voor…

Automatisering

Cellro vergroot distributienetwerk Benelux

06-07 Automatiseringsontwikkelaar Cellro heeft haar distributienetwerk uitgebreid met vijf nieuwe partners. Dymato CNC Technologie, Bokhoven…

Automatisering

Halter klanten delen hun ervaring met automatisch beladen

01-06 Op 18 juni organiseert Halter CNC Automation een speciale dag, waarbij bedrijven uit Nederland…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV