‘Robots milieuvriendelijker dan mensen’

Lasrobotspecialist RobWelding zet het thema duurzaamheid dit jaar hoog op de agenda. “Hoewel robots sowieso minder belastend voor het milieu zijn, willen we het daar niet bij laten. Alle duurzame details gaan we aanpakken, tot aan het hergebruiken van dozen toe”, stelt algemeen directeur Karel van Vlastuin.

“Omdat robots energie-efficiënt werken, belasten ze het milieu minder. Dat is een aantrekkelijke kant van robots”, zegt Van Vlastuin. “Maar ook hebben ze geen verlichting nodig. Ze kunnen prima in het donker werken. Ook hebben ze nauwelijks verwarming nodig, zolang het maar boven het vriespunt blijft. En storingen kunnen we veelal van afstand verhelpen, hetgeen onnodig reizen voorkomt.”

Minder afval, minder fouten
Niet alleen de robot zelf past zo in het groene streven van RobWelding, ook het gerobotiseerde productieproces. Van Vlastuin: “Als een robot al een fout maakt, komt dat doordat de programmeur verkeerd geprogrammeerd heeft. Als hij dat herstelt in het programma, zal de robot deze fout nooit meer maken. Mensen die handmatig werken, blijven niet zelden de fouten maken die ze voorheen maakten.”
Om die fouten te herstellen verbruikt de handwerker dan weer extra energie, met de bijkomende vervuiling als resultaat. De afgekeurde producten zorgen tevens voor meer afval, ook dat is milieubelastend. “Mensen halen nu eenmaal nooit het werkniveau van robots”, zegt Van Vlastuin met een glimlach.

Energiezuinig robotmerk
Voor RobWelding speelde duurzaamheid ook een rol bij de keuze voor het robotmerk. De lasrobotspecialist werkt met ABB-robots. “Niet elke robot is energie-efficiënt. De manier waarop de robot beweegt, is daar bepalend in. Door slimme motion performance toe te passen maakt ABB optimaal gebruik van de zwaartekracht, waardoor onze robots nog energiezuiniger zijn”, licht Martin van der Have, sales- en marketingmanager bij ABB Robotics, toe. Verder gebruiken ABB-robots de kinetische energie die tijdens het remmen vrijkomt. Net als bij auto’s laden de robotaccu’s tijdens het remmen juist weer op. Ook de pneumatische snelspanklemmen van Destaco waarvan RobWelding dealer is, werken op een soortgelijke duurzame manier. “De door de klem gebruikte luchtdruk, wordt weer teruggestuurd naar de klem. Ook weer hergebruik van energie dus en energiebesparing.” Daarnaast produceert Destaco deze klemmen zonder gebruik van schadelijke stoffen zoals lood en zink.

Tweede leven
Tenslotte is er de laatste jaren nog een andere mooie groene ontwikkeling, besluit Van Vlastuin. “Robots die zijn afgeschreven en afgedankt, worden door ABB tijdens een speciaal refurbishment-traject in nieuwstaat teruggebracht. Zo krijgen deze robots een tweede leven.” RobWelding is totaalleverancier op lasrobotgebied. Het bedrijf verkoopt, verhuurt en verleast lasrobots, maakt lasontwerpen, ontwikkelt lasprogramma’s en lascellen, ontwerpt mallen, verkoopt snelspanklemmen en neemt meerdere bedrijven het laswerk uit handen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Slim malwisselsysteem voor lasrobot

11-07 De kracht van het malwisselsysteem is zijn eenvoud om snel en simpel een mal…

Verbinden

Inventieve lasmal voor Priema

29-06 Priema gebruikt deze mallen bij de productie van Heckmodulen in opdracht van Krone Trailers.…

Verbinden

Deurkozijnenspecialist bespaart fte’s dankzij lasrobot

21-03 “Een robot kan dagen achter elkaar doorstampen zonder moe te worden”, aldus Marcel de…

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

Personeel en Opleiding

LAC lanceert community voor (las)robotisering

01-10 De LAC Meet & Learn Community heeft als doel professionals, bedrijven en het onderwijs…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Automatisering

Vidra verkiest robot boven cobot

26-05 De metaalproducent uit Nijverdal koos hierbij voor de Ready Robotic Cell van lasrobotspecialist RobWelding.…

Oppervlaktetechniek

Kachelbouwer installeert gerobotiseerde schuurcel van SHL

19-05 De klanten van Hase hechten niet alleen waarde aan de warmte van de kachel,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X