‘Robots milieuvriendelijker dan mensen’

Lasrobotspecialist RobWelding zet het thema duurzaamheid dit jaar hoog op de agenda. “Hoewel robots sowieso minder belastend voor het milieu zijn, willen we het daar niet bij laten. Alle duurzame details gaan we aanpakken, tot aan het hergebruiken van dozen toe”, stelt algemeen directeur Karel van Vlastuin.

“Omdat robots energie-efficiënt werken, belasten ze het milieu minder. Dat is een aantrekkelijke kant van robots”, zegt Van Vlastuin. “Maar ook hebben ze geen verlichting nodig. Ze kunnen prima in het donker werken. Ook hebben ze nauwelijks verwarming nodig, zolang het maar boven het vriespunt blijft. En storingen kunnen we veelal van afstand verhelpen, hetgeen onnodig reizen voorkomt.”

Minder afval, minder fouten
Niet alleen de robot zelf past zo in het groene streven van RobWelding, ook het gerobotiseerde productieproces. Van Vlastuin: “Als een robot al een fout maakt, komt dat doordat de programmeur verkeerd geprogrammeerd heeft. Als hij dat herstelt in het programma, zal de robot deze fout nooit meer maken. Mensen die handmatig werken, blijven niet zelden de fouten maken die ze voorheen maakten.”
Om die fouten te herstellen verbruikt de handwerker dan weer extra energie, met de bijkomende vervuiling als resultaat. De afgekeurde producten zorgen tevens voor meer afval, ook dat is milieubelastend. “Mensen halen nu eenmaal nooit het werkniveau van robots”, zegt Van Vlastuin met een glimlach.

Energiezuinig robotmerk
Voor RobWelding speelde duurzaamheid ook een rol bij de keuze voor het robotmerk. De lasrobotspecialist werkt met ABB-robots. “Niet elke robot is energie-efficiënt. De manier waarop de robot beweegt, is daar bepalend in. Door slimme motion performance toe te passen maakt ABB optimaal gebruik van de zwaartekracht, waardoor onze robots nog energiezuiniger zijn”, licht Martin van der Have, sales- en marketingmanager bij ABB Robotics, toe. Verder gebruiken ABB-robots de kinetische energie die tijdens het remmen vrijkomt. Net als bij auto’s laden de robotaccu’s tijdens het remmen juist weer op. Ook de pneumatische snelspanklemmen van Destaco waarvan RobWelding dealer is, werken op een soortgelijke duurzame manier. “De door de klem gebruikte luchtdruk, wordt weer teruggestuurd naar de klem. Ook weer hergebruik van energie dus en energiebesparing.” Daarnaast produceert Destaco deze klemmen zonder gebruik van schadelijke stoffen zoals lood en zink.

Tweede leven
Tenslotte is er de laatste jaren nog een andere mooie groene ontwikkeling, besluit Van Vlastuin. “Robots die zijn afgeschreven en afgedankt, worden door ABB tijdens een speciaal refurbishment-traject in nieuwstaat teruggebracht. Zo krijgen deze robots een tweede leven.” RobWelding is totaalleverancier op lasrobotgebied. Het bedrijf verkoopt, verhuurt en verleast lasrobots, maakt lasontwerpen, ontwikkelt lasprogramma’s en lascellen, ontwerpt mallen, verkoopt snelspanklemmen en neemt meerdere bedrijven het laswerk uit handen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Teqram en RobWelding winnen Europese awards van ABB-Robotics

19-01 Er was nog meer Nederlands succes want lasrobotspecialist RobWelding uit Dodewaard won de award…

Verbinden

WAAM-lasrobot vult lacune op in opleiding

06-09 Het ontbreken van een lasrobot was al langer een lacune binnen de opleiding. Robotspecialist…

MetaalNieuws Extra IM

Robotisering bij 247TailorSteel: toekomstige efficiëntie

06-09 Robotisering is een proces waarbij robots en geautomatiseerde systemen worden geïntegreerd in het productieproces…

Verbinden

Automatische laslijn voor seriegrootte 1

09-07 Concreet betekende dat: geen ombouwtijden tussendoor en de robot moet zelf de onderdelen kunnen…

Verbinden

D-TEC lost capaciteitsprobleem op met twee extra lasrobots

05-04 ‘Vooral wanneer we één van de vier robots moesten programmeren, kwamen we in de…

Verbinden

D-TEC kan 1 programma op 10 verschillende robots lassen

08-02 De 10 robots maken onderdeel uit van een complete lasrobotcel, de zogenaamde Ready Robotic…

Verbinden

Vindingrijke vondst

06-02 “De draaicirkel waarin het product, de mal en manipulator veilig rond kunnen draaien, is…

Verbinden

Vergrijzing noopt Van Aarsen tot robotlassen

25-01 “We hebben op dit moment nog voldoende handlassers, maar merken dat onze populatie ouder…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?