‘Robots milieuvriendelijker dan mensen’

Lasrobotspecialist RobWelding zet het thema duurzaamheid dit jaar hoog op de agenda. “Hoewel robots sowieso minder belastend voor het milieu zijn, willen we het daar niet bij laten. Alle duurzame details gaan we aanpakken, tot aan het hergebruiken van dozen toe”, stelt algemeen directeur Karel van Vlastuin.

“Omdat robots energie-efficiënt werken, belasten ze het milieu minder. Dat is een aantrekkelijke kant van robots”, zegt Van Vlastuin. “Maar ook hebben ze geen verlichting nodig. Ze kunnen prima in het donker werken. Ook hebben ze nauwelijks verwarming nodig, zolang het maar boven het vriespunt blijft. En storingen kunnen we veelal van afstand verhelpen, hetgeen onnodig reizen voorkomt.”

Minder afval, minder fouten
Niet alleen de robot zelf past zo in het groene streven van RobWelding, ook het gerobotiseerde productieproces. Van Vlastuin: “Als een robot al een fout maakt, komt dat doordat de programmeur verkeerd geprogrammeerd heeft. Als hij dat herstelt in het programma, zal de robot deze fout nooit meer maken. Mensen die handmatig werken, blijven niet zelden de fouten maken die ze voorheen maakten.”
Om die fouten te herstellen verbruikt de handwerker dan weer extra energie, met de bijkomende vervuiling als resultaat. De afgekeurde producten zorgen tevens voor meer afval, ook dat is milieubelastend. “Mensen halen nu eenmaal nooit het werkniveau van robots”, zegt Van Vlastuin met een glimlach.

Energiezuinig robotmerk
Voor RobWelding speelde duurzaamheid ook een rol bij de keuze voor het robotmerk. De lasrobotspecialist werkt met ABB-robots. “Niet elke robot is energie-efficiënt. De manier waarop de robot beweegt, is daar bepalend in. Door slimme motion performance toe te passen maakt ABB optimaal gebruik van de zwaartekracht, waardoor onze robots nog energiezuiniger zijn”, licht Martin van der Have, sales- en marketingmanager bij ABB Robotics, toe. Verder gebruiken ABB-robots de kinetische energie die tijdens het remmen vrijkomt. Net als bij auto’s laden de robotaccu’s tijdens het remmen juist weer op. Ook de pneumatische snelspanklemmen van Destaco waarvan RobWelding dealer is, werken op een soortgelijke duurzame manier. “De door de klem gebruikte luchtdruk, wordt weer teruggestuurd naar de klem. Ook weer hergebruik van energie dus en energiebesparing.” Daarnaast produceert Destaco deze klemmen zonder gebruik van schadelijke stoffen zoals lood en zink.

Tweede leven
Tenslotte is er de laatste jaren nog een andere mooie groene ontwikkeling, besluit Van Vlastuin. “Robots die zijn afgeschreven en afgedankt, worden door ABB tijdens een speciaal refurbishment-traject in nieuwstaat teruggebracht. Zo krijgen deze robots een tweede leven.” RobWelding is totaalleverancier op lasrobotgebied. Het bedrijf verkoopt, verhuurt en verleast lasrobots, maakt lasontwerpen, ontwikkelt lasprogramma’s en lascellen, ontwerpt mallen, verkoopt snelspanklemmen en neemt meerdere bedrijven het laswerk uit handen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

LAC lanceert community voor (las)robotisering

01-10 De LAC Meet & Learn Community heeft als doel professionals, bedrijven en het onderwijs…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Automatisering

Vidra verkiest robot boven cobot

26-05 De metaalproducent uit Nijverdal koos hierbij voor de Ready Robotic Cell van lasrobotspecialist RobWelding.…

Oppervlaktetechniek

Kachelbouwer installeert gerobotiseerde schuurcel van SHL

19-05 De klanten van Hase hechten niet alleen waarde aan de warmte van de kachel,…

Automatisering

ABB lanceert nieuwe generatie cobots voor onervaren gebruikers

24-02 GoFa en SWIFTI zijn intuïtief ontworpen, zodat bedrijven niet hoeven te vertrouwen op interne…

Plaatbewerking

Gerobotiseerde laserreiniging verwijdert verf en roest secuur en snel

21-01 RobWelding heeft samen met Trumpf een gerobotiseerd systeem voor laserreiniging ontwikkeld, waarmee héél precies…

Personeel en Opleiding

Lasrobot met opleiding

03-06 Bedrijven in West-Brabant en Zeeland die bij RobWelding een lasrobot aanschaffen, kunnen bij Vakopleiding…

Automatisering

Staka koopt deel van ABB’s schakelkastenproductie

15-01 ABB en de Staka Groep hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van een substantieel…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X