Robots zijn hot

Twaalf studenten van het Tech College in Amersfoort beginnen in oktober met Robotica. Speciaal voor dit traject is een robot aangeschaft, waarvoor de studenten zelf een programma ontwerpen; om de robot bijvoorbeeld te laten schrijven.

“Dit traject biedt studenten een unieke kans om te werken met industriële robots én in contact te komen met bedrijven. Dankzij het predicaat Excellentie verbeteren hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk”, aldus Laurens Rouvoet, docent Mechatronica en begeleider van het traject Robotica. Robots worden bij steeds meer bedrijven gebruikt. Er is echter een tekort aan moderne, goed geschoolde technici, die van de nieuwste technieken op de hoogte zijn. Met levensecht onderwijs, in het reguliere en aanvullende programma, speelt het Tech College in op de vraag van bedrijven. Student Batuhan Mataraci uit Ede begint gemotiveerd aan het traject: “Robots zijn hot. In mijn stage heb ik ook met robots gewerkt. Ik wil graag mijn kennis van robottechniek uitbreiden want daar valt straks het grote geld mee te verdienen.”

Solliciteren
Robotica is bedoeld voor studenten Middenkader Engineering Mechatronica, die extra uitdaging willen. Om deel te kunnen nemen moeten studenten solliciteren en zelf met ideeën komen om de robot te programmeren. Het beste idee wordt praktisch uitgewerkt. De studenten werken, in hun eigen tijd, in tweetallen samen aan hun eigen project. In de toekomst kunnen bedrijven ook projecten aandragen.

Excellentieprogramma’s
Het traject Robotica is een van de 21 excellentieprogramma’s van ROC Midden Nederland. Ze bieden ambitieuze studenten de mogelijkheid om hun talenten en competenties te ontwikkelen aanvullend op hun reguliere beroepsopleiding. Studenten worden hiermee uitgedaagd om het maximale uit zichzelf te halen. Studenten die een excellentieprogramma succesvol doorlopen ontvangen daarvoor een getuigschrift.

Type robot
De aangeschafte robot is van het type ABB IRB120. Deze kleine robot is gemaakt voor het assembleren van o.a. telefoons. Hij kan ook gebruikt worden voor het pakken van kleine plaatjes van een productie lijn. De pick-and-place robot kan maximaal 3,5 kilogram tillen aan de flens. De functionaliteit van de robot is hetzelfde als die van grote robots in fabrieken en daardoor het perfecte proefmodel.

Programmeersoftware
Robotleverancier ABB schenkt bij het onderwijspakket 100 licenties van de programmeersoftware Robotstudio, waarmee studenten vanuit de cloud de robot kunnen aansturen. Docenten van de vakgroep Mechatronica volgden ter voorbereiding een training van ABB.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Opmars van robotica en cobots niet te stuiten

30-09 De ondervraagde bedrijven zijn het er in ieder geval over eens dat robots nodig…

Automatisering

Omron start samenwerking met Innovatiecluster Drachten

02-05 “Omron is voor ons een partner van wereldformaat met geavanceerde industriële robots en cobots.…

Automatisering

Overval operator niet plotseling met nieuwe ‘vriend’

31-03 Corporaal heeft het meerdere keren meegemaakt: Een robot wordt letterlijk een productiehal binnengereden. Een…

Automatisering

MetaalNieuws thema/special Robots & Cobots

14-03 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

Automatisering

Hygiënische robots

24-01 Ze kunnen worden ingezet voor handling, verpakken, palletiseren of stapelen in alle toepassingen waar…

Automatisering

Wereldwijd stijgt vraag naar robotisering en automatisering

01-12 Na een moeilijke economische periode veroorzaakt door de enorme effecten van de coronacrisis, boekt…

Automatisering

Nieuw record industriële robots

08-11 In 2020 werden wereldwijd meer dan 380.000 nieuwe robots aangeschaft. Voor 2021 wordt uitgegaan…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X