ROC van Twente met 22 finalisten naar Skills the Finals 2019

Tijdens Skills The Finals 2019 doen 22 studenten van ROC van Twente een greep naar de titel van ‘beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam’. Hét beroepen-event van Nederland vindt plaats van woensdag 20 tot en met vrijdag 22 maart.

Skills The Finals is een landelijk beroepen evenement, waarin scholieren door middel van vakwedstrijden de strijd met elkaar aangaan. Skills The Finals is een van de jaarlijkse evenementen die in samenwerking met de MBO-Raad en SBB onder de noemer ‘dit is mbo’ wordt ingezet voor de promotie van het beroepsonderwijs. De winnaars van de finalewedstrijden maken kans om met Team Nederland in augustus deel te nemen aan de WorldSkills, eenzelfde vakwedstrijd onder deelnemers over de gehele wereld.

Onvergetelijke ervaring
ROC van Twente doet al jaren mee aan het Nederlands kampioenschap voor beroepen. Een flinke tijdsinvestering voor de studenten en docenten, want in aanloop naar de finales wordt er veel getraind. Volgens oud-finalisten is het een onvergetelijke ervaring, die ook nog eens iets oplevert. “Na Skills ben ik door veel bedrijven benaderd”, vertelt schoonheidsspecialiste Marieke Velthuis, die zelf twee keer deelnam. “Ik kon na mijn studie dus zo aan het werk.” CNC-Frezer Teun Olthuis werd vorig jaar Nederlands Kampioen en behaalde tijdens EuroSkills 2018 de achtste plek. “Voor EuroSkills heb ik wel 300 uur getraind, maar het was het zeker waard”, zegt Olthuis.

Skills the Finals in Hengelo
De finalewedstrijden vinden voornamelijk plaats in de RAI Amsterdam, maar voor een aantal finales wordt naar andere locaties uitgeweken. Dit jaar dienen de Hengelose ROC-locatie de Gieterij, STODT Toekomsttechniek en Techniekhuis Twente op 14 en 15 maart als strijdtoneel voor de finalewedstrijden Schilder, Tegelzetter, Lasser TIG, Lasser MAG/BMBE, CNC Frezer en CNC Draaier. Bijzonder dit jaar is de strijd tussen CNC-frezers Teun Olthuis en zijn studiegenoot Daniël van Voorthuizen. Olthuis werd vanwege zijn deelname aan EuroSkills direct geplaatst voor de nationale finale op 14 en 15 maart. Terwijl Van Voorthuizen de kwalificatiewedstrijd won en daarom ook mag deelnemen aan Skills the Finals. “Hij is heel goed, dus het kan weleens spannend worden”, aldus Olthuis. Vrijdag 15 maart worden de zes finales afgesloten met een officiële prijsuitreiking bij het deels gerenoveerde Techniekhuis Twente. Naast familie en vrienden van de finalisten, is ook het regionale bedrijfsleven uitgenodigd. Een aantal van hen reikt prijzen uit en ROC-docent Gerard Kruizinga – beter bekend als de stadionspeaker van Heracles Almelo – treedt op als spreekstalmeester.

ROC van Twente met 22 finalisten naar Skills the Finals 2019

Groepsfoto finalisten ROC van Twente.

Skills The Finals in Amsterdam
Naast zo’n vijftig finalewedstrijden, is er bij de RAI Amsterdam een speciaal randprogramma opgezet voor het voortgezet onderwijs. Ter bevordering van het beroepskeuzeproces kunnen scholieren uit heel Nederland deelnemen aan doe-activiteiten en challenges binnen diverse vakgebieden. Tevens is er studie-, beroepen- en wedstrijdinformatie te vinden en geven bedrijven productdemonstraties. Ook voor docenten worden er verschillende workshops en masterclasses aangeboden.

WorldSkills 2019 in Kazan Rusland
Goudenmedaillewinnaars maken kans op een plek in Team Nederland. Met dat team reizen ze in augustus af naar het Russische Kazan, om deel te nemen aan WorldSkills 2019. Hier nemen ze het op tegen mbo-studenten van over heel de wereld. Tijdens de laatste WorldSkills editie in 2017 namen vijf ROC van Twente studenten deel. Tegelzetter Wilhelm Scholten werd vierde, Lasser Brent Koekkoek en Bouwtimmerman Rick Lammerink behaalden de top tien.

WorldSkills Netherlands
WorldSkills Netherlands promoot het vakmanschap en beroepsonderwijs onder jongeren. Hiervoor werkt ze samen met partners uit het onderwijs en het bedrijfsleven. WorldSkills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. ROC van Twente docent en Skills coördinator Natasja Bosvelt is twaalf jaar teamleader van Team Nederland en reist ook in augustus 2019 met het team mee naar WorldSkills in Rusland.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

Personeel en Opleiding

Twentse bedrijfsopleider groeit als kool in hightech Brabant

06-11 De vestiging in Best is in 2017 geopend. STODT had destijds al diverse klanten…

Personeel en Opleiding

Bart Willems Europees kampioen lassen: de aftermovie

25-09 Tweevoudig Nederland laskampioen Bart Willems mag zich sinds kort ook Europees kampioen noemen. Bekijk…

Personeel en Opleiding

Europees goud voor lasser Bart Willems

11-09 Het 3-daagse Europees kampioenschap voor beroepsonderwijs is zaterdagavond afgesloten met een feestelijke ceremonie en…

Personeel en Opleiding

Huisshow STODT

04-09 Dit event is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in de…

Personeel en Opleiding

CNC-frezer Jirki Hendricks gaat voor goud op EuroSkills

03-09 De Europese kampioenschappen voor jonge vakmensen zijn van 5-9 september in Gdańsk. Team Netherlands…

Personeel en Opleiding

Laskampioen Bart Willems gaat voor Europees goud

28-08 De Europese kampioenschappen voor jonge vakmensen zijn van 5-9 september in Gdańsk. Team Netherlands…

Bedrijf en Economie

ABN AMRO voorspelt consolidatie in enorm groeiende verspaningsmarkt

15-03 De op volle toeren draaiende Nederlandse metaalbewerkers met verspaning als hoofdactiviteit staan volgens ABN…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?