Roundmen promoot verspaning onder jongeren

De beeldvorming van de verspanende industrie onder jongeren en leerlingen veranderen, dat is de doelstelling van Roundmen. Op donderdag 24 januari werd de handtekening gezet onder de overeenkomst waarmee de stichting officieel van start is gegaan.

 

Roundmen is een stichting met acht leden in de regio Noord-Oost Brabant, Zuid Gelderland en Noord-Limburg. De stichting heeft als doel het vak verspanen te promoten, zodat er aanwas van jong, passend en goed geschoold personeel voor bedrijven in de verspaningsindustrie komt. Roundmen doet dit door middel van mediacampagnes, het bezoeken van scholen en het organiseren van open dagen. Jongeren kunnen vervolgens via een Roundmen-bedrijf een opleiding met baangarantie volgen.

Verkeerd beeld
Het idee voor Roundmen is zo’n vijf jaar geleden al ontstaan. Tijdens gesprekken met eigenaren van verspanende bedrijven in de regio kwam Yvonne Beelen, zelf mede-eigenaar van Beelen Techniek, tot de conclusie dat de aanwas van jong personeel stokte. Beelen Techniek uit het Noord-Brabantse Katwijk is gespecialiseerd in CNC frezen en legt zich toe op diversiteit en producten in kleine series. Het machinepark van het verspanende bedrijf is voor een groot deel geautomatiseerd en bestaat uitsluitend uit Mazak CNC bewerkingscentra. “Het is natuurlijk een bekend probleem in de branche”, vertelt Beelen. “Er is te weinig personeel, maar het imago dat jongeren van de verspanende industrie hebben is vaak ook verkeerd. Zo is mijn eigen bedrijf grotendeels geautomatiseerd, maar het beeld onder jongen van de branche is nog te stoffig en te ouderwets. Dat komt door de communicatie over het vak, maar ook door het beeld dat scholen neerzetten. Op scholen lopen de leerlingen in een overall, terwijl bij ons op de werkvloer iedereen in een spijkerbroek en polo gekleed gaat. Wij willen dat clichébeeld doorbreken en jongeren overtuigen door de werkelijke situatie over het veelzijdige verspaningsvak tonen.” Na het voeren van diverse gesprekken, is uiteindelijk vorig jaar het idee voor Roundmen in een sneltreinvaart gekomen. Beelen Techniek en de overige deelnemers hebben de koppen bij elkaar gestoken en het idee meer concreet gemaakt. Dat heeft begin dit jaar geresulteerd in de definitieve start van Roundmen.

Beeldvorming
De eerste fase van Roundmen zal daarom vooral bestaan uit het enthousiasmeren van jongeren en het veranderen van de beeldvorming over het verspaningsvak. “Je werkt niet alleen met je handen, het beeld dat men heeft van werken in de metaal is een laskap met opspattende vonken is geen juist beeld van ons vak en het vak is zeker niet eenzijdig”, vervolgt Beelen. “De productieprocessen binnen de branche worden steeds complexer en het gevraagde niveau van de leerlingen wordt ook steeds hoger. We willen daarom ook HAVO-scholieren benaderen. Niet elke Havist is weggelegd voor het HBO-traject. Sommige leerlingen zijn meer gebaat bij een leer-werktraject. Ook HBO-scholen zijn ons doel. Leerlingen die afvallen op het HBO, kunnen wij bijvoorbeeld door middel van het werk-leertraject een mooie toekomst in de metaalsector bieden.” Naast het bezoeken van scholen, zal Roundmen campagnes voeren op social media. Zo wordt binnenkort een filmpje opgenomen dat alle aspecten van het CNC-vak belicht en ook facetten als technische tekeningen, robotica en andere automatiseringsoplossingen laat zien. In een later stadium zal Roundmen een open-dagen-route organiseren, waarin geïnteresseerden de mogelijkheid krijgen om alle acht de aangesloten bedrijven te bezoeken en een kijkje in de keuken kunnen nemen.

Werk-leertraject
Zodra een leerling enthousiast is geworden voor het vak, krijgt hij of zij de mogelijkheid om de deelnemende bedrijven te bezoeken. Vervolgens kan de leerling een keuze maken voor een bedrijf en volgt een sollicitatiegesprek. Daarna wordt een opleiding bij de talenten en wensen van de leerling gezocht. De leerling is gedurende de opleiding zeker van een baan en ook na het behalen van het diploma is het de intentie om de leerling te behouden voor het bedrijf. “Het kan echter zijn dat de wensen die de leerling heeft, niet compleet kunnen worden waargemaakt door het bedrijf”, legt Beelen uit. “Dan gaan we bij de andere aangesloten bedrijven kijken of we de leerling kunnen behouden voor de branche.” Beelen ziet op het gebied van personeel namelijk geen concurrentie binnen de verspanende markt. “Het is voor de hele sector van belang dat we vakmensen kunnen behouden en kunnen aantrekken”, verklaart zij. “Daarnaast is elk bedrijf anders. Als je een website aanklikt lijkt het alsof iedereen hetzelfde is, maar eenmaal binnen bij een bedrijf zie je vaak een wereld van verschil. Voor zowel het bedrijf zelf als de leerling is het van groot belang dat hij of zij bij het juiste bedrijf terecht komt. Ik vind het dus geen enkel probleem om een ander verspanend bedrijf te helpen met personeel dat beter bij dat bedrijf past dan bij mijn eigen bedrijf. En als andere bedrijven dat ook doen helpen we elkaar aan het juiste personeel.”

Deelnemers
Roundmen bestaat momenteel uit Beelen Techniek, Brands Metaaltechniek, Comatech Machinefabriek, Ackerschott Metaalbewerking, Nubé Hydraulics, Westbrug Techniek, Jakom en DKH Metaalbewerking mee. Om aan de jeugd te laten zien dat het bedrijf innovatief bezig is en werkt met computergestuurde draai- en freesmachines, is Brands Metaaltechniek lid geworden van initiatief Roundmen. “Ik vind het prettig dat we door Roundmen de mogelijkheid krijgen om ons vak op een betaalbare manier te promoten”, aldus Willy Brands van Brands Metaaltechniek. “Door mijn drukke werkzaamheden heb ik daar zelf onvoldoende tijd voor en bovendien bereiken we veel meer door samen te werken met andere bedrijven die in de verspaning werkzaam zijn.” Het doel van Roundmen is dan ook om het aantal deelnemers verder uit te breiden. Verspanende MKB-bedrijven in de regio Noord-Oost Brabant, Zuid Gelderland en Noord-Limburg kunnen zich vrijblijvend aanmelden bij Roundmen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Cobotopleiding-in-a-box

06-10 Het opleidingspakket maakt deel uit van een uitgebreid onderwijsprogramma, waarmee Universal Robots nieuwe mogelijkheden…

Personeel en Opleiding

STODT helpt ambitieuze verspaner verder

07-09 Hierin staat niet de techniek centraal. Deze opleiding beoogt een breder beeld te geven…

Personeel en Opleiding

Summa College start opleiding robotlassen

25-08 Op de Brainport Industries Campus in Eindhoven wordt gebruikgemaakt van de nieuwste apparatuur. Merkonafhankelijk…

Personeel en Opleiding

Suplacon werkt nieuwe medewerkers vlot in

16-08 TWI staat voor Training within Industry. De methode is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog,…

Personeel en Opleiding

Voorbereiding op gebruik KI bij robotlassen

05-07 Het accent ligt hierbij op duurzame inzetbaarheid van medewerkers en bevordering van instroom van…

Personeel en Opleiding

STODT vult niche in met opleiding tot meettechnicus

02-06 Om te voldoen aan de vraag vanuit het bedrijfsleven kiest STODT ervoor om tijdens…

Bedrijf en Economie

Omzet metaal in eerste kwartaal 5 procent hoger

19-05 Per saldo verwachten industriële ondernemers voor het tweede kwartaal van 2021 een hogere omzet…

MetaalNieuws Extra IM

Bewustwording risico’s werkplek zorgt voor minder bedrijfsongevallen

03-02 Fouten maken is menselijk. Maar fouten door onwetendheid zouden niet voor mogen komen. Daarom…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X