Routerfrezen voor bewerken van composieten

De nieuwe CoroMill Plura-routerfrezen van Sandvik Coromant zijn geoptimaliseerd voor (sleuf)frezen in composietmaterialen zoals CFRP (met koolstofvezel versterkte kunststof) en GFRP (met glasvezel versterkte kunststof).

Met name in de lucht- en ruimtevaartsector worden deze materialen op steeds grotere schaal toegepast, maar ook in andere sectoren zoals automotive, motorsport, windenergie en de maritieme sector.

Speciale bewerkingsoplossingen voor specifieke composietmaterialen worden een steeds belangrijkere factor voor fabrikanten die op zoek zijn naar verbeteringen op het gebied van kwaliteit, cyclustijd en kosten. De abrasieve eigenschappen van veel composieten veroorzaken problemen zoals een snelle gereedschapsslijtage, geringe verspaningskwaliteit, hoge temperaturen, trillingen en onstabiele verspaningscondities. Met deze uitdagingen in het achterhoofd, heeft Sandvik Coromant zijn nieuwste CoroMill Plura-generatie ontwikkeld voor het verbeteren van de bewerking van CFRP en GFRP op drie-, vier- en vijfassige CNC-bewerkingscentra, evenals portaaltype CNC-machines en stand-alone robotarmsystemen.

“Bij deze nieuwste generatie routerfrezen zijn gepatenteerde geometrieën specifiek ontwikkeld om de bewerking van composiet vliegtuigonderdelen te verbeteren, zoals rompen, vleugels, stabilisatoren, versterkingsstrips, spanten, ribben, frames, bodemgroepen, vloerbalken, stutten en drukvloeren”, aldus Aaron Howcroft, Global Product Manager Composites bij Sandvik Coromant. “De routerfrezen bieden een hoge productiviteit en hebben de langste standtijd die er op de markt te vinden is. Bovendien zijn ze beschikbaar als standaardartikelen voor korte levertijden, wat gunstig is voor de inkoopteams.”

Bij het (sleuf)frezen van composietmaterialen, worden de nieuwe routerfrezen primair gebruikt met volradiale insteek en volledige snedediepte. In sommige situaties zijn ook nabewerkingsgangen mogelijk. De spiraalhoeken zijn zorgvuldig ontworpen voor een ideale scherpte en kracht van de snijkant, voor een langere standtijd en een kwalitatief hoogwaardig oppervlak, snijkant en sleufafwerking. De serie omvat drie frezen: De CoroMill Plura compressierouter, de CoroMill Plura lage spiraalrouter en de CoroMill Plura getande routerfrees.

De CoroMill Plura compressierouter, met zijn dubbele 40° spiraal, werkt het beste met speciaal geweven glaslagen aan beide kanten van de CFRP-componenten. Doordat de gecomprimeerde spaangroeven elkaar overlappen, presteert de routerfrees goed in dunne, platte materialen door het verkleinen van de materiaaltrillingen.

Specifiek ontworpen voor glad en braamloos nabewerken van CFRP-werkstukken, heeft de CoroMill Plura lage spiraal (5°) routerfrees een groot aantal tanden en een coating die ontworpen is om een snelle verspaning te bevorderen en om warmteontwikkeling tegen te gaan. De rechter en linker spiraalopties bieden flexibiliteit in materiaal met uitdagende ondersteuningsomstandigheden, zoals een beperkte bevestigingsmogelijkheid.

Tot slot maakt de CoroMill Plura getande routerfrees, met zijn grote spaangroefvorm, zeer grote verspaningsvolumes mogelijk. De geometrie zorgt ook voor een dubbele snijwerking om delaminatie en trilling tegen te gaan, en vormt zo een ééngangsoplossing voor het minimaliseren van spanningen in composietonderdelen.

Alle drie CoroMill Plura-routerfrezen kunnen met en zonder koelmiddel gebruikt worden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Efficiënt verspanen is sturen op data

30-11 Met behulp van data uit het productieproces wordt het mogelijk om beslissingen op basis…

Verspanen

Lucht- en ruimtevaartindustrie kan niet meer om digitalisering heen

08-06 De aerospacesector heeft te maken met unieke productie-uitdagingen. De complexiteit van de vormen en…

Verspanen

Betere bewakings- en besturingssystemen essentieel voor automotive

18-05 Talloze grote spelers in de automotive wereld implementeren gedigitaliseerde processen voor het verbeteren van…

Verspanen

Sneller en efficiënter boren in staal

07-03 De geavanceerde PM-geometrie biedt boren met hoge prestaties in ISO P staalsoorten terwijl de…

Verspanen

Sandvik Coromant helpt maakindustrie aan vakmensen

09-02 Om de vaardigheden van technisch personeel op een hoger plan te krijgen, biedt Sandvik…

Automatisering

Een einde aan slecht voorraadbeheer

02-02 In een typische werkplaats kan tot 20% van de tijd van een operator worden…

Verspanen

Nieuwe gereedschappen voor precisiebewerkingen

22-11 Apparaten in diverse branches worden steeds kleiner. Dit is vooral zichtbaar in de elektronica-industrie,…

Verspanen

Sandvik introduceert nieuwe groefsteekgereedschappen voor kleine diameters

03-11 Door de toevoeging van CoroCut QI wordt het CoroCut Q platform, dat al bestaat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen