Rust in camper met rubber-metaal-isolatoren

Op pad gaan met de camper is voor veel mensen een geliefde manier van vakantievieren. Dat geldt ook voor Peter van Dijk, directeur van Dijko Ovens uit Tilburg. Hij is de trotse eigenaar van een luxe camper. Het enige minpuntje: ingebouwde compressoren die bij stilstand voel- en hoorbare vibraties veroorzaakten. Rubber-metaal-isolatoren van dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer boden echter uitkomst.

De kleine en compacte Bubble Mounts van het type BM-50641 zijn geschikt voor de doeltreffende isolatie van kleine pompen of compressoren, bijvoorbeeld in campers.

Met hun elegante interieurs, exclusieve uitstraling en krachtige motoren zijn campers uitgegroeid tot vijfsterrenhotels op wielen. Luid zoemende airconditioning en andere technische systemen die door compressoren worden aangedreven, zoals luchtvering of de systemen waarmee de deuren geopend en gesloten worden, passen daar niet bij. Tijdens het rijden is dat lawaai nog niet zo storend, vooral omdat de op de motor aangesloten compressor dan voor de gecomprimeerde lucht zorgt. Staat de camper stil, dan is echter stilte gewenst. In de camper van Peter van Dijk zorgen twee extra compressoren dan voor een aangenaam leefklimaat. De bevestiging van de compressoren bij het luchttoevoersysteem voor de vering, de deuren en de toiletten gaf problemen. De trillingen van de technische installatie onder de camper sloegen namelijk over op de carrosserie. Dit leidde tot duidelijk voel- en hoorbare vibraties, waaraan de eigenaar zich stoorde. Bovendien sloegen de twee kleinere compressoren afhankelijk van het luchtverbruik om en om met een interval van 15 tot 30 minuten aan en produceerden geluid, wat vooral ’s nachts voor overlast zorgde.

Vrij baan voor trillingsisolatie

Van Dijk wilde het er niet bij laten zitten en ging op zoek naar een oplossing. Als werktuigbouwkundig ingenieur en expert in de automatisering en elektronische besturing van ovensystemen met geïntegreerde vacuümkoeling en diepvriessystemen kennen aircotechniek, pneumatische systemen en compressoren voor hem geen geheimen. Hij ging online op zoek naar onderdelen om trillingen te isoleren. Hij kwam al snel terecht op de website van ACE Stoßdämpfer.

Deze Duitse dempingsspecialist biedt naast producten op het gebied van dempingstechniek, snelheidsregulering en veiligheidsproducten ook oplossingen op het gebied van vibratietechniek. Dit marktsegment wordt steeds belangrijker voor ACE, aangezien trillingsisolerende matten, trillingsdempers en luchtveren ook kunnen worden gebruikt om geluidsoverlast te beperken. Alleen al het assortiment trillingsdempers van ACE bestaat inmiddels uit elf verschillende productseries. Deze onderdelen, die bekend staan onder de verzamelnaam rubber-metaal-isolatoren, kunnen in een breed scala aan toepassingen worden gebruikt. Ze isoleren storende schokken en trillingen van machines en motoren op een dusdanige manier dat de arbeidsomstandigheden flink worden verbeterd.

Op het gebied van meettechniek zorgen deze onderdelen er vaak voor dat er ook daadwerkelijk bruikbare meetresultaten worden verkregen. Of het nu gaat om nivellerende of robuuste machinevoeten, trillingsisolerende verbindingselementen of snelbevestigingselementen: alle trillingsdempers van ACE zijn universeel inzetbaar en vormen een ideale oplossing voor een groot deel van de bekende trillingsproblemen van industriële toepassingen. Dat ACE ook particulieren de helpende hand kan bieden, blijkt uit de oplossing voor het dempen van het geluid van de compressoren van de camper die met behulp van de kosteloze ACE-rekentool tot stand kwam.

 

De oplossing voor het dempen van het geluid van de compressoren van de camper kwam met behulp van de ACE-rekentool tot stand.

De oplossing voor het dempen van het geluid van de compressoren van de camper kwam met behulp van de ACE-rekentool tot stand.

Maatwerk in een paar clicks

Rekening houdend met alle relevante kerndata voor het betreffende ontwerp, zoals gewicht en lageringspunten, berekent een speciaal door ACE ontwikkelde calculatietool onder meer het massazwaartepunt van de machine en daarmee de individuele belasting van de lageringspunten, waarbij ook excentrische belastingen kunnen worden ingevoerd. De online tool is zo intuïtief in gebruik dat ingenieurs in veel gevallen in slechts enkele stappen en 24 uur per dag zelf de ideale oplossing kunnen berekenen. De software bepaalt echter niet alleen welke trillingsdempers het best bij de ingevoerde waarden passen, maar is ook rechtstreeks gekoppeld aan de webshop.

Isolatiegraad van 95,65 procent

In dit geval stelde het programma de zogeheten Bubble Mounts van het type BM-50641 voor. Deze onderdelen bereiken onder de gegeven omstandigheden een isolatiegraad van 95,65 procent. Bubble Mounts zijn ontworpen voor de efficiënte isolatie van lichte lasten in luchtvaartelektronica, op computers of voor de opslag van gevoelige medische apparatuur. De kleine en compacte rubber-metaal-isolatoren zijn ideaal voor gebruik onder verticale drukbelastingen en zijn daarom geschikt voor de doeltreffende isolatie van kleine pompen of compressoren, bijvoorbeeld in campers. Ze zijn weliswaar klein, maar beschikken over uitstekende dempingseigenschappen. Indien gewenst kunnen deze door het gebruik van siliconen verder worden verbeterd. Bij een nominale belasting van 8 Hz is de natuurlijke frequentie zo laag dat schadelijke trillingen in de meeste gevallen effectief kunnen worden verholpen. De Bubble Mounts van het type BM-50641 kunnen eenvoudig worden gemonteerd en kunnen lasten van 1,2 kg tot 2,9 kg aan.

Peter van Dijk blikt terug op het installatieproces en de vervanging van de onderdelen: “Oorspronkelijk waren er eenvoudige, cilindervormige rubberen componenten met een diameter en lengte van 15 mm geplaatst om de compressoren te ontkoppelen van het montagepunt aan de onderkant van de technische installatie. Dit was inefficiënt en zorgde ervoor dat de trillingen werden overgedragen. Meteen na het vervangen van de originele ringetjes van de eerste compressor was al een verschil voelbaar.” Voor een gelijkmatige verdeling van de belasting is nu elk van de 7,3 kg wegende compressoren op alle vier de bevestigingspunten uitgerust met de Bubble Mounts van ACE. Ongewenste trillingen zijn daarmee nu verleden tijd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Hydraulische remcilinders maken handling in cleanrooms eenvoudiger

17-07 Microbiologische milieubewaking is geregeld via ISO-richtlijn 18593. Het productassortiment van Pinpoint Scientific omvat onder…

Transport en Logistiek

Bestand tegen een stootje

23-06 Schiller heeft onlangs in opdracht van een grote Beierse autofabrikant met succes een project…

Toeleveren

Structuur- en crash dempers beschermen 7e as

19-04 De eisen op het gebied van snelheid en flexibiliteit van automatiseringsoplossingen worden steeds hoger.…

Toeleveren

Precisie en vibratie gaan samen dankzij optimale demping

07-12 De ISOTablA van Fabreeka is een tafelplatform dat dankzij de actieve demping bij uitstek…

Toeleveren

Studentenaward van ACE: dichtslabeveiligingen gezocht

02-05 De deadline voor inzending is 30 september. De prijsuitreiking vindt in november plaats. Oplossing…

Toeleveren

Monsters veilig bewegen en fixeren

13-04 Het bewandelen van onconventionele paden bij constructieoplossingen is voor het Duitse bedrijf tech-solute de…

Personeel en Opleiding

Studentenaward van ACE staat in teken van duurzaamheid

10-05 Nadat Innovace 2020 door de coronapandemie kwam te vervallen, staat de wedstrijd in 2021…

Toeleveren

Nederlandstalige website ACE Stoßdämpfer

16-12 Informatie zoeken over dempingsoplossingen, producten bestellen in de webshop en berekeningen uitvoeren met de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?