Structuur- en crash dempers beschermen 7e as

De zevende as zorgt ervoor dat robots in veel productie-installaties beweeglijker zijn en vergroot daarmee hun reikwijdte en actieradius. Om ongelukken te voorkomen werkt Expert-Tünkers, specialist in geautomatiseerde productieprocessen, al jaren samen met Ace Stoßdämpfer om de eindposities te bescherme

Zevende as met bocht voor de flexibele automatisering van Expert-Tünkers.

De eisen op het gebied van snelheid en flexibiliteit van automatiseringsoplossingen worden steeds hoger. Specialist daarin is de Duitse Tünkers Gruppe, die engineers wereldwijd voorziet van beproefde producten voor veelvoorkomende taken waarbij robots een rol spelen, zoals het opspannen, bewerken en transporteren van materialen of onderdelen. De robuuste, onderhoudsarme modules zijn ook geschikt voor intensieve toepassingen bij de grootschalige productie in de auto- en toeleveringsindustrie. Het modulaire systeem heeft een aandrijving, procesbesturing en bijpassende interfaces en kan onder andere worden gebruikt voor het klemmen of transporteren van onderdelen.

Ook voor dochteronderneming Expert-Tünkers zijn innovatie, betrouwbaarheid en precisie in de automatiseringstechniek van groot belang. Dit bedrijf richt zich met name op draaitafels en transporttechnologie, waarbij steeds vaker klantspecifieke oplossingen worden ontwikkeld. Een product waarbij beproefde technologie met innovatieve techniek wordt gecombineerd, is de zogeheten zevende as. Dit is een extra lineaire as. Deze vergroot de flexibiliteit, de reikwijdte en de actieradius van robots. Zo kunnen robots op verschillende locaties verschillende taken uitvoeren. Dit zorgt voor snellere en efficiëntere werkprocessen.

De zevende as van Expert-Tünkers wordt aangedreven door de een tandheugel met schuine vertanding. Veiligheidsdempers van Ace beschermen de constructie.

De zevende as van Expert-Tünkers wordt aangedreven door de een tandheugel met schuine vertanding. Veiligheidsdempers van Ace beschermen de constructie.

Expert-Tünkers vertrouwt bij de snelle en nauwkeurige lineaire assen op een modulair ontwerp, waarbij zelfs over een afstand van 30 meter zeer precies kan worden gewerkt. De assen worden aangedreven door een tandheugel met schuine vertanding en geharde flanken, door een robuust, verstelbaar geleidingssysteem en een in de loopwagen van de robot geïntegreerde servo-aandrijfmotor.

Naast toepassingen vlak boven de grond is ook verrijdbaar geo-gereedschap denkbaar, en dankzij de expertise van Expert-Tünkers kan de zevende as ook in de vorm van een bocht worden ingezet. Maar ongeacht met of zonder bocht: een crash in de eindposities moet hoe dan ook worden voorkomen. Anders bestaat het risico op reparaties aan de robots, aan het gehele systeem én op kostbare uitvaltijden.

Daarom zocht het ontwerpteam van de lineaire as tijdens de ontwikkelingsfase naar een beveiligingsmechanisme dat niet afhankelijk is van stroomvoorziening. Dempingsspecialist Ace Stoßdämpfer kon daar voor zorgen. Uit het ontwerp bleek dat aan de twee uiteinden van de transportroute rekening moest worden gehouden met verschillende kerngegevens. Met een maximale aandrijfkoppel van ongeveer 400 Nm moest bijvoorbeeld aan de ene zijde een gewicht van 2.500 kg bij 2 m/s en aan de andere kant een gewicht van 4.000 kg bij 1 m/s worden afgeremd. Om die reden zijn in beide eindposities Tubus-veiligheidsdempers van Ace van het type TC134-146-S gemonteerd.

Crash dempers voor noodstop

Na de levering van deze componenten bleven Nuno Martins, International Engineering Coordinator bij Expert-Tünkers, en Ace contact houden, vertelt hij: “Ace liet ons al vroeg weten dat er een nieuwe productserie op de markt zou worden gebracht, met een voor onze toepassing nog interessantere prijs-kwaliteitverhouding.” Het betreft de crash dempers. Deze dempers van aluminium of stalen buizen zijn een single hit-oplossing. Zij zijn geschikt om schade bij het gebruik van lineaire eenheden in de robotica te voorkomen en de eindposities van machines, transportbanden en reachtrucks te beschermen.

Bij een botsing worden ze gecontroleerd in elkaar gedrukt, vergelijkbaar met een kreukelzone, en zetten de vrijkomende kinetische energie om in warmte die aan de buitenzijde wordt afgegeven. Hierbij beschermen ze constructies bij een calamiteit door een hoge, uniforme energieopname van 98 procent. Met tien basistypes met een buitendiameter van 87,5 mm in de aluminium- resp. 63 mm en 38 mm in de staaluitvoeringen, waren de passende componenten voor de eindposities van de zevende as van Expert-Tünkers snel gevonden. Afhankelijk van het type bedraagt de maximale slaglengte van de componenten tussen 45 mm en 160 mm.

De geringe reactiekrachten van 13.000 N tot 70.000 N kunnen daarbij van doorslaggevend belang zijn voor de beveiliging van constructies. Een ander doorslaggevend voordeel voor gebruikers van metaalbewerkingsmachines, transportsystemen of, zoals in dit geval, robotica, is de bandbreedte van de mogelijke energieopname van 670 Nm/slag tot 11.200 Nm/slag. Daarnaast kan na een calamiteit aan de hand van de vervorming van de demper de botsing worden gereconstrueerd – en, in het beste geval, in de toekomst worden voorkomen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Precisie en vibratie gaan samen dankzij optimale demping

07-12 De ISOTablA van Fabreeka is een tafelplatform dat dankzij de actieve demping bij uitstek…

Toeleveren

Rust in camper met rubber-metaal-isolatoren

22-06 Met hun elegante interieurs, exclusieve uitstraling en krachtige motoren zijn campers uitgegroeid tot vijfsterrenhotels…

Toeleveren

Studentenaward van ACE: dichtslabeveiligingen gezocht

02-05 De deadline voor inzending is 30 september. De prijsuitreiking vindt in november plaats. Oplossing…

Toeleveren

Monsters veilig bewegen en fixeren

13-04 Het bewandelen van onconventionele paden bij constructieoplossingen is voor het Duitse bedrijf tech-solute de…

Personeel en Opleiding

Studentenaward van ACE staat in teken van duurzaamheid

10-05 Nadat Innovace 2020 door de coronapandemie kwam te vervallen, staat de wedstrijd in 2021…

Toeleveren

Nederlandstalige website ACE Stoßdämpfer

16-12 Informatie zoeken over dempingsoplossingen, producten bestellen in de webshop en berekeningen uitvoeren met de…

Toeleveren

Turbosnelheid voor nieuwe sorteerinstallatie dankzij kleine stootdempers

20-11 De Split Tray Sorters van Equinox MHE hebben de vaart erin: na de montage…

Toeleveren

Lichtgewicht Flex Locs van ACE voor snelle raceauto

21-10 Dat het in de autosport aankomt op de kleinste, gewichtsbesparende details, laten de ‘Speeding…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021