RVS Haanstaal verzilvert buitenkansje

Soms loop je als ondernemer tegen een buitenkansje aan, dat je gewoon direct moet benutten. Het overkwam Bart de Haan van RVS Haanstaal onlangs, toen hij op bezoek was bij Bruma Machines in Spankeren. Daar was net een mooie, nog geen 3 jaar oude Safan kantbank binnen gekomen. “Die is voor mij”, zei De Haan onmiddellijk. Want zulke aantrekkelijke jonge machines komen maar sporadisch op de markt.

RVS Haanstaal (elf medewerkers) produceert roestvaststalen half-en eindfabricaten voor de zakelijke en particuliere markt. Bart de Haan heeft het bedrijf in 1994 opgericht en sinds 2011 is zijn zoon Stefan de Haan ook werkzaam in het bedrijf in Rijsenhout, dat pal tegen Schiphol aan ligt. RVS Haanstaal levert voor de luchthaven veel hekwerken, aanrijbeveiligingen, miva draaihekken, conische palen en tal van aanverwante RVS producten op maat.

Hoog niveau van afwerking
RVS Haanstaal houdt zich bezig met enkelstuks en kleine series en richt zich daarbij puur op RVS plaat en constructiewerk. IJzer is taboe in het bedrijf. Om de kwaliteit van de producten te beschermen wordt uitsluitend roestvast staal AISI 304 (of een andere soort indien gewenst) en non-ferro (bijvoorbeeld aluminium) op de machines verwerkt. “Het is allemaal maatwerk, waarbij we een hoog niveau van afwerking hanteren”, aldus Bart de Haan. “Onze producten zien er esthetisch goed uit en zijn maatvast; daar staan we voor. Hiervoor hebben we echt vakmanschap in huis.”
RVS Haanstaal doet veel voor bedrijven en instellingen in de voedingsmiddelenindustrie (tanks, machine-omkastingen), bouwsector (leuningwerken, frames, hoekbeschermers), petrochemische industrie (leidingwerk), architectenbureaus (voor interieur en exterieur van bedrijven en woningen), ziekenhuizen en horeca (werktafels), publieke sector (brugleuningen, hekwerken) en uitvaartbranche (sectietafels). “We hebben klanten in heel Nederland, waarmee we vaak langdurige relaties hebben”, aldus De Haan. “Ze leveren complete concepten aan die wij exact uitvoeren of we denken met hen mee om hun ideeën te verwezenlijken. 70 à 75 procent van al ons werk doen we op basis van nacalculatie. Dat zegt wel wat over het vertrouwen dat men in ons heeft. We staan voor onze afspraken en de levertijden die we opgeven. Als iets niet kan, dan zeggen we dat gewoon.”
Voor een klein bedrijf beschikt RVS Haanstaal over een mooi modern machinepark. De Haan is ooit begonnen met gebruikte machines en doet daarvoor al meer dan 20 jaar zaken met Bruma Machines. Telkens wordt het machinepark vernieuwd. Het bedrijf beschikt nu over een Safan schaar, een Trumpf Trumatic 1000 CNC ponsnibbelmachine en machines voor slijpen, uithoeken, zagen, walsen en lassen. Beitsen en passiveren gebeurt in eigen beheer. Om korte levertijden te waarborgen is er een ruime voorraad roestvaststalen materialen in het magazijn aanwezig.

Meer tonnage
Het kanten gebeurde tot voor kort op een Safan machine met een perskracht van 110 ton. De bank was niet op, maar het tonnage schoot eigenlijk tekort, waardoor regelmatig werk moest worden uitbesteed. De nieuwe door Bruma geplaatste machine heeft echter een tonnage van 170 ton machine. Het is een volledig CNC-gestuurde bank met een werkbreedte van 3 meter. De Haan: “De machine is netjes geïnstalleerd, daar hadden we geen omkijken naar. Hij is nu een aantal maanden in bedrijf en functioneert heel goed. Mijn medewerkers zijn er blij mee. Qua besturing, snelheid en nauwkeurigheid zijn we er flink op vooruit gegaan. De hydraulische klemming onder en boven scheelt ontzettend veel wisseltijd. Dat is belangrijk voor ons; we moeten snel kunnen schakelen.”

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Automatisering

‘Kantbank programmeren hoort thuis op de werkvoorbereiding’

09-06 “Want eigenlijk is dat een onlogische route, omdat je de plaatuitslag pas kunt snijden…

Plaatbewerking

Kantbank Goudsmit Magnetics functioneert weer top!

20-04 Goudsmit Magnetics in Waalre ontwerpt en bouwt industriële magneetsystemen en hightech magneetcomponenten. Deze vinden…

Plaatbewerking

De cirkel is rond voor Adlas Metaalbewerking

23-03 Want toen Adlas nog uitsluitend in Arkel was gevestigd, vormde de rivier De Boven…

Plaatbewerking

Ziptool reduceert gereedschapswissels op kantbank

09-03 Ziptool is het bedrijf van Bart Embrechts. Hij is er 5 jaar geleden mee…

Plaatbewerking

Den Oudsten breidt zetcapaciteit flink uit

23-02 Bedrijfsleider Pieter den Oudsten noemt dit ‘het wat dunnere plaatwerk’. M. den Oudsten Buigwerken…

Plaatbewerking

Complete kantbank geeft De Wilde alle vrijheid

22-02 De Wilde Metaal is gespecialiseerd in plaat- en constructiewerk. Door de veelzijdigheid van de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X