Samenstelling koelsmeeremulsie heeft invloed op anodiseren

Samen met een aantal partners heeft 2-S in het project ‘Anodiseercriteria bij een perfect verspaand aluminium product’ de invloeden onderzocht van koelsmeermiddelen op de anodiseerlaag. De vermoedens van het projectteam zijn uitgekomen: de samenstelling van de emulsie heeft invloed op het uiteindelijke anodiseren.

2-S doet samen met onder andere de High Tech Platform partners SECO Tools, Ko-Ar, Innovar en Mitutoyo onderzoek naar de invloed van koelsmeermiddelen. Bij het eerste project ‘Verspanen: Criteria voor een perfect product’ werd kritisch gekeken naar de schijf van vijf: vijf factoren die van invloed zijn op zowel de kwaliteit van frees- als draaidelen en de productiviteit in de verspanende maakindustrie. Deze factoren zijn het materiaal, de machine, het gereedschap, de verspaner én de koelsmeermiddelen. Koelsmeermiddelen is van deze vijf misschien wel de meest onderschatte. De relatie tussen koelsmeermiddel en oppervlakteruwheid, reinigbaarheid en productiviteit (onder meer standtijd van de gereedschappen) werd in het eerste onderzoek bevestigd.

Invloed op anodiseren
In een tweede project zijn de invloeden onderzocht van koelsmeermiddelen op de anodiseerlaag. Hierbij is gebleken dat de samenstelling van de emulsie invloed heeft op het uiteindelijke anodiseren. Zelfs wanneer je alle stukken in hetzelfde bad gelijktijdig anodiseert, zie je kleurverschillen. De viscositeit van het koelsmeermiddel is van invloed op de anodiseerlaag. Een zeer lage viscositeit levert een goed spoelend product. Kortom, de resultaten toonden drie belangrijke factoren voor de anodiseerkwaliteit aan: de verschillende aluminium batches, de samenstelling van het koelsmeermiddel en de blootstelling aan lucht.

Met de emulsie Emulcut 160, geproduceerd door Petrofer, partner van 2-S, bleek men de gewenste reinheid en oppervlaktekwaliteit te bereiken. Deze emulsie – vrij van boorzuur en formaldehyde(donoren) – voldoet aan REACH regel- en wetgeving en is goedgekeurd door semiconductor- en vliegtuigindustrie.

EUV en 24/7 produceren
Na het succesvol afronden van de projecten kwamen nieuwe vraagstukken naar voren. Samen met een Eindhovense hightech verspaner en Cleaning Company (Grade II gecertificeerd) werd een derde project gestart: EUV en 24/7 produceren. ASML heeft een nieuwe generatie EUV machines ontwikkelt. Deze machines (de lichtbron) zijn nog gevoeliger voor contaminatie. Hiermee zijn de eisen die worden gesteld aan de verspanende toeleveranciers verscherpt en zij zoeken dus naar mogelijkheden tot verbetering van een hoogwaardig kwalitatief product. Belangrijke factoren binnen dit onderzoek zijn 24/7 productie en negatieve invloeden op reiniging, uitstoken en de RGA meting voor Grade II. Ook van dit project worden de eerste resultaten op de Precisiebeurs gepresenteerd.

Alle informatie over de projecten en/of de mogelijkheden van koelsmeermiddelen is op de Precisiebeurs verkrijgbaar bij 2-S op stand 160.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Mineraalolievrij rhenus TY 155 L is geschikt voor bijna alle bewerkingen

09-01 Frezen, boren, slijpen, maar ook meer veeleisende bewerkingsprocessen zoals draadsnijden of diepboren – het…

Verspanen

Voorinstelapparaat is sleutel tot precisie

07-12 Tijdens de Precisiebeurs medio november bracht Special Tools Benelux, de Nederlandse vertegenwoordiging van Nikken,…

Toeleveren

Precisie en vibratie gaan samen dankzij optimale demping

07-12 De ISOTablA van Fabreeka is een tafelplatform dat dankzij de actieve demping bij uitstek…

Toeleveren

AM-keten naar wereldmarkt

07-12 “Met dit partnership willen we elkaar versterken en steunen in het realiseren van onze…

Verspanen

FMI Instrumed profiteert van koelsmeermiddel managementsysteem

29-11 Dankzij dit systeem kan FMI Instrumed niet alleen een constante kwaliteit waarborgen, maar ook…

Verspanen

Precisiebeurs groeit mee met ambities hightech industrie

21-11 “We zien nu nog meer dan ooit dat de gehele precisietechnologie waardeketen behoefte heeft…

Verspanen

Snel en foutloos meten

10-11 Op het gebied van meettechniek heeft Hoffmann Group alles onder één dak. De ervaren…

Verspanen

Populaire Precisiebeurs blijft groeien

09-11 De vraag naar nog nauwkeuriger en kleiner meten, produceren en construeren groeit al jaren.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen