Samenstelling koelsmeeremulsie heeft invloed op anodiseren

Samen met een aantal partners heeft 2-S in het project ‘Anodiseercriteria bij een perfect verspaand aluminium product’ de invloeden onderzocht van koelsmeermiddelen op de anodiseerlaag. De vermoedens van het projectteam zijn uitgekomen: de samenstelling van de emulsie heeft invloed op het uiteindelijke anodiseren.

2-S doet samen met onder andere de High Tech Platform partners SECO Tools, Ko-Ar, Innovar en Mitutoyo onderzoek naar de invloed van koelsmeermiddelen. Bij het eerste project ‘Verspanen: Criteria voor een perfect product’ werd kritisch gekeken naar de schijf van vijf: vijf factoren die van invloed zijn op zowel de kwaliteit van frees- als draaidelen en de productiviteit in de verspanende maakindustrie. Deze factoren zijn het materiaal, de machine, het gereedschap, de verspaner én de koelsmeermiddelen. Koelsmeermiddelen is van deze vijf misschien wel de meest onderschatte. De relatie tussen koelsmeermiddel en oppervlakteruwheid, reinigbaarheid en productiviteit (onder meer standtijd van de gereedschappen) werd in het eerste onderzoek bevestigd.

Invloed op anodiseren
In een tweede project zijn de invloeden onderzocht van koelsmeermiddelen op de anodiseerlaag. Hierbij is gebleken dat de samenstelling van de emulsie invloed heeft op het uiteindelijke anodiseren. Zelfs wanneer je alle stukken in hetzelfde bad gelijktijdig anodiseert, zie je kleurverschillen. De viscositeit van het koelsmeermiddel is van invloed op de anodiseerlaag. Een zeer lage viscositeit levert een goed spoelend product. Kortom, de resultaten toonden drie belangrijke factoren voor de anodiseerkwaliteit aan: de verschillende aluminium batches, de samenstelling van het koelsmeermiddel en de blootstelling aan lucht.

Met de emulsie Emulcut 160, geproduceerd door Petrofer, partner van 2-S, bleek men de gewenste reinheid en oppervlaktekwaliteit te bereiken. Deze emulsie – vrij van boorzuur en formaldehyde(donoren) – voldoet aan REACH regel- en wetgeving en is goedgekeurd door semiconductor- en vliegtuigindustrie.

EUV en 24/7 produceren
Na het succesvol afronden van de projecten kwamen nieuwe vraagstukken naar voren. Samen met een Eindhovense hightech verspaner en Cleaning Company (Grade II gecertificeerd) werd een derde project gestart: EUV en 24/7 produceren. ASML heeft een nieuwe generatie EUV machines ontwikkelt. Deze machines (de lichtbron) zijn nog gevoeliger voor contaminatie. Hiermee zijn de eisen die worden gesteld aan de verspanende toeleveranciers verscherpt en zij zoeken dus naar mogelijkheden tot verbetering van een hoogwaardig kwalitatief product. Belangrijke factoren binnen dit onderzoek zijn 24/7 productie en negatieve invloeden op reiniging, uitstoken en de RGA meting voor Grade II. Ook van dit project worden de eerste resultaten op de Precisiebeurs gepresenteerd.

Alle informatie over de projecten en/of de mogelijkheden van koelsmeermiddelen is op de Precisiebeurs verkrijgbaar bij 2-S op stand 160.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Precisiebeurs 2024 zet internationale samenwerking centraal

17-06 Tijdens de vorige editie in 2023 werd al duidelijk dat de interesse in de…

Personeel en Opleiding

Wim van der Hoek Prijs voor het eerst naar een duo

27-11 De prijs van de DSPE (Nederlandse Vereniging voor Precisietechniek) werd aan hen uitgereikt tijdens…

Verspanen

Groei Precisiebeurs onderstreept voortrekkersrol hightechsector

22-11 Nederland streeft ernaar zijn positie als voorloper in de hightechsector verder te versterken. Dit…

Verspanen

Hightech maakindustrie weet Precisiebeurs te vinden

15-11 De vraag naar hightech producten blijft maar toenemen, waardoor ook de precisietechnologie zich razendsnel…

Oppervlaktetechniek

Ecoclean geeft antwoorden voor transformatieprocessen

09-11 Hierdoor kunnen naast installaties en systemen voor taken in bestaande industriële sectoren zoals de…

Verspanen

2-S presenteert nieuw oplosmiddel voor dampontvettingsmachines

09-11 Richard Geiss en 2-S zijn eerder dit jaar met elkaar in contact gekomen op…

Verspanen

Gibac biedt oplossingen voor EUV-uitdagingen

08-11 De vereisten vanuit de EUV-lithografie zijn complex. Want EUV-lithografiesystemen zijn momenteel de meest geavanceerde…

Verspanen

Dymato presenteert baanbrekende technologieën

08-11 Röders heeft al zijn expertise samengebracht in het nieuwe RPT600 DSH vijfassige bewerkingscentrum, dat…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV