Samenwerking NLR en MKB maakt composieten beter en goedkoper

Het NLR, kennisonderneming op het gebied van lucht- en ruimtevaart, en de MKB-bedrijven Airborne en Polyworx gaan drie jaar intensief samenwerken met als doel de prijs-prestatieverhouding van composietenproducten substantieel te verbeteren.

Het gebruik van hoogwaardige composietmaterialen (vezel versterkte hars) is de laatste jaren sterk toegenomen. In het begin werden deze composieten vooral toegepast binnen de luchtvaart, omdat met deze materialen vliegtuigen en helikopters lichter konden worden gemaakt. De laatste tijd is er in toenemende mate ook interesse uit andere marktsegmenten voor deze materialen, zoals de automotive, de medische, maritieme en transportsector. Om door te kunnen breken in andere sectoren moet de prijs-prestatieverhouding van composietproducten sterk verbeteren. Dit is het hoofddoel van het Europese project ECOMISE (Enabling Next Generation Composite Manufacturing by In-Situ Structural Evaluation and Process Adjustment) waarin elf bedrijven uit zes Europese landen participeren.

Een veelgebruikte methode om composieten te vervaardigen is het op elkaar stapelen van droge vezels die, nadat ze in een mal zijn geplaatst, worden geïnjecteerd met een harssysteem. De vezelrichtingen en de kwaliteit van injectie (onder andere luchtbellen) en uitharding van de hars bepalen in belangrijke mate de kwaliteit van het product. Vervuiling, zoals resten van hulpmaterialen of stofophopingen, zijn uiteraard niet toegestaan. Een te grote afwijking in vezelrichting, harskwaliteit of te veel vervuiling zal leiden tot het afkeuren van het product, wat meestal pas tijdens de eindcontrole van het product wordt vastgesteld.

Als dergelijke gebreken al tijdens het productieproces kunnen worden gedetecteerd en kunnen worden bijgesteld, zal uitval tot een minimum worden beperkt. Een bijkomend voordeel is dat de kwaliteit van het materiaal sterk wordt verbeterd, waardoor de producten nog lichter en dus goedkoper kunnen worden gemaakt. Hierdoor ontstaan betere, lichtere en goedkopere composietenproducten.
Binnen het project worden de droge vezels op elkaar gestapeld door middel van geautomatiseerde en robot ondersteunde methoden, zoals ‘pick-and-place’ en ‘fibre placement’.

Ook harsinjectie zal via een geautomatiseerd proces verlopen. Speciale sensoren zullen worden ingezet voor detectie van afwijkingen om vervolgens via nieuwe software het proces automatisch bij te stellen. Binnen het project zal dit systeem worden ontwikkeld, gebouwd en getest, waarmee een nieuwe standaard kan ontstaan voor de volgende generatie composietenonderdelen.

Website NLR
Website Airborne
Website Polyworx

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Lichtgewicht materialen bieden kansen voor NL-Duitse samenwerking

17-05 Nieuwe – lichtere, sterkere en functionelere – grondstoffen zijn een cruciale technologie voor de…

Bedrijf en Economie

Superlicht scheepsdak

16-05 Vanaf de vestiging van VABO Composites in Emmeloord is in april een composiet canopy…

3D

3D-printproces voor vezelversterkte kunststof producten en prototypes

03-05 Het Zwolse bedrijf Fiberneering heeft een innovatief 3D-printproces voor vezelversterkte kunststof producten ontwikkeld. Met…

Bedrijf en Economie

Composietcluster ontvangt miljoenensubsidie

04-04 Twaalf hightech composietbedrijven in Noord-Holland en zes kennisinstellingen hebben voor het project ‘Valorisatie Hightech…

Toeleveren

Airborne versnelt groei dankzij kapitaalinjectie

02-03 Airborne International, producent van composieten (hoogwaardige vezelversterkte kunststoffen), heeft een kapitaalinjectie van 12 miljoen…

Personeel en Opleiding

Kansen voor MKB Noord-Nederland met composieten

01-02 Op donderdag 11 februari organiseert het programma World Class Composites Solutions (WCCS) een conferentie voor het…

Geen categorie

Draline versterkt positie in luchtvaartindustrie

03-06 Draline in Nederweert heeft in mei het Production Organisation Approval Certificate voor de productie…

Geen categorie

TTL group met AS 9120 klaar voor aerospace

11-03 De TTL group in ’s-Heerenberg is op 19 februari door Lloyds Register Quality Assurance…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV