São Paulo kleurt oranje

Zestien jonge vakmensen uit de metaal, elektro-, installatie en koudetechniek verdedigen volgende maand de Nederlandse eer tijdens WorldSkills 2015 in São Paulo. De Vakkanjers strijden samen met ruim 1.200 andere talenten om de wereldtitel in hun vak. Het aftellen is begonnen.

In het dagelijks leven maakt hij onder meer hightech-precisieonderdelen voor de vliegtuigindustrie. Straks moet CNC-frezer Niek Post laten zien dat hij ook topprestaties kan leveren voor het oog van enkele honderdduizenden toeschouwers. En met een streng doortikkende wedstrijdklok naast zijn machine. “Het wordt een ander verhaal dan EuroSkills”, weet de 21-jarige Vakkanjer van PM Aerotec in Hengelo. “Maar ik laat me niet zo gauw gek maken.”

Veel verder
In Lille pakte Niek Post afgelopen jaar de Europese titel in zijn vak. Sindsdien maakte hij nog de nodige stappen in zijn ontwikkeling. Hij volgde cursussen, kreeg mentale training en vloog eind juni naar Engeland voor een training op de CNC-machine waarmee hij straks werkt in Brazilië. “Ik durf wel te stellen dat ik nu veel verder ben dan een jaar geleden. Dat merk ik ook in mijn werk.”

24 uur per dag
Lasser Richard Roolvink (Eaton, Hengelo) herkent het verhaal van zijn collega-Vakkanjer. “Als ik nu oude werkstukken van mezelf zie, dan denk ik: heb ik dat echt gemaakt? Gelukkig maar zou ik bijna zeggen, want straks moeten we echt op topniveau presteren. Vooral de Aziatische tegenstanders verschijnen op en top getraind aan de aftrap. Daarom laten wij zelf ook niets aan het toeval over. Met WorldSkills zijn we al maanden 24 uur per dag bezig. Het is gewoon je leven geworden.”
De carrière van Roolvink is opmerkelijk: als kind had hij niks met techniek, nu mag hij naar WorldSkills. Volgens zijn vader was hij zelfs ‘atechnisch’. Pas op het vmbo ontdekte Richard dat techniek het was voor hem. Sindsdien sleept hij zijn lastheorieboeken overal mee naartoe en wist hij in de afgelopen twee jaar acht lasdiploma’s te behalen.

Fanatiek
“Dat heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt praktijkopleider Theo Koel van Eaton. “Hij is dat lashok ingedoken en we krijgen hem er niet meer uit. Richard is echt ongelooflijk fanatiek. Van dat soort jongens kun je er nooit genoeg hebben. Als er een klas langskomt voor een rondleiding is hij ook altijd de eerste om ze te laten zien wat zijn vak inhoudt. Hij is gek op lassen en iedereen mag dat weten.”

Ambassadeur
Team Nederland vertrekt op 6 augustus naar Brazilië en keert op woensdag 19 augustus terug op Schiphol. Met hoeveel medailles is nu nog de vraag, maar volgens praktijkbegeleider Jan Baaijens van Paree ’s-Heerenhoek is eremetaal niet leidend. “Onze Vakkanjer Patrick is nu al een geweldige ambassadeur voor ons bedrijf. Als je op WorldSkills mag acteren, dan hoor je al bij de top. Er lopen daar alleen maar winnaars rond.”

Volg de Vakkanjers
Volg de avonturen van de Vakkanjers op ‘the road to São Paulo’ via www.facebook.com/vakkanjers. Kijk voor de volledige selectie op www.devakkanjers.nl.

WorldSkills 2015
WorldSkills, de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen, doet dit jaar voor het eerst Zuid-Amerika aan. De strijd om wereldgoud is van 11-16 augustus. Er doen meer dan 1.200 jonge talenten mee (een recordaantal), afkomstig uit zestig landen. Team Nederland telt 35 jonge vaktalenten. Kijk voor meer info over WorldSkills 2015 in São Paulo op www.worldskillssaopaulo2015.com.

Heeft uw bedrijf ook Vakkanjers in huis? Schrijf in!
De werving voor de komende editie van de VakkanjerWedstrijden is geopend! Heeft u aanstormende vakmensen (m/v) in huis in vakken als CAD-tekenen, CNC-frezen, CNC-draaien, lassen BMBE/MIGMAG, lassen TIG, plaatconstructie en machinebankwerken fijnmechanisch? Schrijf gauw in op www.devakkanjers.nl.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Friese metaalbedrijven leiden jongeren én zij-instromers op voor de metaalbranche

09-10 Solidd Steel Structures in Sumar en Leenstra en Wadro in Drachten vonden elkaar in…

Automatisering

Samenwerking tussen Hexagon en Ontdekfabriek

08-01 Hexagon Manufacturing Intelligence kondigt een tweejarige samenwerking aan met de Ontdekfabriek in Eindhoven. Door…

Personeel en Opleiding

Meer dan de helft van de jongeren ziet toekomst in de techniek

26-06 Jongeren zien vaker een toekomst voor zichzelf weggelegd in de techniek. De interesse in…

Personeel

Taalgebruik beïnvloedt beeld jongeren van techniek

16-01 Hoe over techniek geschreven en gesproken wordt, bijvoorbeeld in de voorlichting over technische opleidingen…

Bedrijf en Economie

Concurrentiepositie Nederland verslechtert door tekort aan technici

16-05 Ruim de helft van de technische organisaties (54%) verwacht dat het tekort aan technici…

Bedrijf en Economie

ROVC geeft technische mbo-opleiding weg

14-05 ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, organiseert een winactie, waarbij zij…

Personeel

Jongeren in de metaal drie keer vaker een ongeluk

13-11 In vergelijking met andere werknemers in de metaal hebben jongeren drie keer zo vaak…

Personeel en Opleiding

Gezocht: technisch talent met ambitie

24-09 Een belangrijke mededeling voor bedrijven die talent met ambitie in huis hebben: de inschrijving…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?