Siemens Sinumerik Edge creëert vingerafdruk van bewerkingsmachine

Met Sinumerik Edge Analyze MyMachine/Condition biedt Siemens een oplossing aan die in staat is om hoogfrequente gegevens uit CNC-bewerkingsmachines vast te leggen om daarmee als het ware een mechanische vingerafdruk van de bewerkingsmachine te creëren.

De verzamelde gegevens kunnen worden verwerkt, geanalyseerd en gevisualiseerd ter verbetering van het productieproces. Met de nieuwe aanvullende Mindsphere-applicatie Analyze MyMachine/Condition brengt Siemens edge- en cloud-computing samen, waardoor het vergelijken en evalueren van meerdere machines mogelijk wordt.

Platformbenadering

Door de platformbenadering van Sinumerik Edge te gebruiken, bieden de applicaties binnen het portfolio vrijwel onbeperkte mogelijkheden binnen een beveiligd ecosysteem. Andere voordelen van het platform zijn onder meer een eenvoudige verbinding met de Sinumerik-controller, een beveiligingsinfrastructuur en de mogelijkheid voor gebruikers om hun eigen edge-applicaties te programmeren. De belangrijkste drijfveren van edge-computing zijn het realiseren van een hogere proceskwaliteit, het bewaken van de bewerkingsmachine en het verbeteren van de productiviteit. Met de nieuwe Sinumerik Edge-applicatie Analyze MyMachine/Condition kunnen gebruikers nu een mechanische vingerafdruk van hun bewerkingsmachine maken. De applicatie legt met behulp van hoogfrequente CNC-gegevens verschillende parameters vast, zoals stijfheid, wrijving en speling in de afzonderlijke assen met behulp van flexibel configureerbare reeksmetingen. De meetresultaten kunnen vervolgens worden gevisualiseerd en vergeleken met referentiegegevens.

Preventief onderhoud

Door afwijkende gegevens in een vroeg stadium te identificeren, kan er met Analyze MyMachine/Condition preventief onderhoud worden uitgevoerd. Dit maakt een geoptimaliseerde werking van de machine en kortere machine-stilstandtijden mogelijk. Preventief onderhoud zorgt ook voor geoptimaliseerde processen en kostenbesparingen. Het verbeteren en corrigeren van machineparameters kan elk mogelijk kwaliteitsverlies bij lopende productie voorkomen. Met de nieuwe aanvullende Mindsphere-applicatie Analyze MyMachine/Condition brengt Siemens edge- en cloud-computing samen. Mindsphere is het open cloudgebaseerde IoT-besturingssysteem van Siemens. Dit systeem geeft transparantie over de actuele bedrijfsstatus van machines en geeft overal inzicht in alle machinegegevens. Dit geeft gebruikers de kans om snel te reageren en hun productie te optimaliseren.

Afwijkingen opsporen in de cloud

De nieuwe aanvullende Mindsphere-applicatie Analyze MyMachine/Condition maakt in tegenstelling tot alleen Edge, vergelijkingen en evaluaties van meerdere machines in de cloud mogelijk. Waarschuwings- en onderhoudsdrempels van elk bedrijfsmiddel kunnen afzonderlijk worden weergegeven en de toestanden van meerdere machines kunnen over een langere periode worden bewaakt en gevisualiseerd. Hierdoor kunnen gebruikers ook afwijkingen die in een langer tijdsbestek ontstaan, opsporen. Ook kunnen anomalieën tussen verschillende machines worden vastgesteld. Op deze wijze dragen Analyze MyMachine /Condition voor Sinumerik Edge en voor Mindsphere bij aan een vroegtijdige opsporing van kritieke afwijkingen en voorkomen zo productiestilstand als gevolg van noodzakelijk onderhoud. Dit vergroot de beschikbaarheid van bewerkingsmachines en verhoogt hun productiviteit.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Sneak-preview van digitale industrie

13-10 Het internationale en Nederlandse bedrijfsleven staat aan de vooravond van grote omwentelingen, zowel op…

Automatisering

SAP, Siemens en T-Systems willen digitalisering industrie versnellen

07-07 Dat zijn drie van de hoofdthema’s uit het Duits-Nederlandse innovatiepact dat begin dit jaar…

Columns

Digitalisering moeilijk onderwerp in maakindustrie

04-04 Toch valt het mij op dat als ik bij bedrijven op bezoek ben, dat…

Automatisering

Mercedes-Benz en Siemens starten digitaliseringsoffensief voor duurzame autoproductie

31-03 Jörg Burzer, lid van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz, Productie en Supply Chain…

Automatisering

Siemens en IBM introduceren nieuwe IBM-oplossing

17-07 Siemens en IBM stellen een nieuwe oplossing beschikbaar op het gebied van Service Lifecycle…

Bedrijf en Economie

Modularisatie grootste uitdaging machinebouw

19-02 Machinebouwbedrijven in Nederland richten zich met name op productinnovatie (61% ten opzichte van 47%…

Automatisering

Frequentieomvormers

09-02 Siemens breidt haar aandrijvingsportfolio met tal van innovaties uit, wat resulteert in verbeterde gebruiksvriendelijkheid…

Personeel en Opleiding

Technisch bedrijfsopleider bouwt digitale leeromgeving voor verspaningsindustrie

05-02 Technisch bedrijfsopleider STODT bouwt in Hengelo een smart factory-omgeving op basis van het Siemens…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X