Sneak-preview van digitale industrie

Siemens Nederland heeft in zijn Haagse hoofdkantoor het Digital Experience Center en de Experience Room voor Smart Infrastructure geopend. Hier presenteert Siemens de toekomstige digitale industriële en stedelijke wereld.

Siemens schotelt bezoekers van het Digital Experience Center hologrammen, augmented reality, digitale tweelingen en nog veel meer voor.

Het internationale en Nederlandse bedrijfsleven staat aan de vooravond van grote omwentelingen, zowel op het gebied van duurzaam energiebeheer als digitalisering van de industrie. Om concurrerend te blijven, zijn industriële bedrijven genoodzaakt sneller producten op de markt te brengen, bedrijfsprocessen te optimaliseren en de waardeketen transparant te maken. Dat vraagt om verdergaande digitalisering. Tegelijkertijd worden de duurzaamheidseisen wat betreft energiebeheer en relevante infrastructuur fundamenteel herzien, waardoor parallel met digitalisering de behoefte aan elektriciteit uit duurzame bronnen groeit. Om de aanpak van die omwentelingen voor klanten en anderen inzichtelijk en tastbaar te maken, heeft Siemens Nederland twee experience centers gerealiseerd.

Digital Experience Center

Bezoekers van het Digital Experience Center maken kennis met de toekomstige digitale industriële wereld. Het concept bestrijkt het hele spectrum van slimme en digitale automatisering; van volledig geïntegreerde automatisering tot intelligente softwareoplossingen met de daarbij behorende (digitale) diensten. De reis zal volgens Siemens door een ieder anders worden ervaren; voor sommigen een reis vol ontdekkingen met nieuwe inzichten en voor anderen een bevestiging van eerder gemaakte juiste strategische keuzes.

Bezoekers kunnen hologrammen, augmented reality, digitale tweelingen en nog veel meer verwachten. Door de gepersonaliseerde (maatwerk) instellingen wordt de virtuele omgeving aangepast aan elke individuele bezoeker in zijn of haar vakgebied. De speciaal ontwikkelde holografische digitale expert Digit leidt bezoekers persoonlijk rond en deelt zijn kennis. Zo wordt helder gemaakt hoe belangrijke nieuwe technologieën als Industriële IoT, Artificial Intelligence, Machine Learning, cloud en edge bedrijven kunnen ondersteunen om bijvoorbeeld hun time-to-market, productiviteit, flexibiliteit en duurzaamheid te verbeteren.

Bezoekers van het Digital Experience Center maken kennis met de toekomstige digitale industriële wereld. (Foto’s: Paula Romein)

Bezoekers van het Digital Experience Center maken kennis met de toekomstige digitale industriële wereld. (Foto’s: Paula Romein)

Smart Infrastructure

In de Experience Room voor Smart Infrastructure wordt zichtbaar hoe Siemens’ portfolio voor gebouwautomatisering en energiedistributie bijdraagt aan gezondheid en welzijn, innovatie, duurzame en betaalbare energie, een schoon klimaat en duurzame steden Naarmate de maatschappij steeds verder digitaliseert, groeit ook de behoefte aan elektriciteit, verkregen uit duurzame bronnen. In de Experience Room wordt gevisualiseerd hoe het duurzame energielandschap van de toekomst eruitziet: van energieopwekking met onder andere windturbines en zonnepanelen via slimme distributienetwerken tot bij de eindgebruiker, die vervolgens met behulp van software zijn energieverbruik kan optimaliseren. Via een touch table kunnen bezoekers zich verdiepen in dit Smart Digital Grid en de bijbehorende oplossingen. Bezoekers krijgen naast videopresentaties en augmented/virtual reality-toepassingen tevens voorbeelden van hardware en praktijktoepassingen te zien.

De twee experience centers zijn in principe bedoeld voor een wijde doelgroep: bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen. Siemens werkt vanuit de ecosysteem-filosofie waarbij iedereen welkom is om te kijken en de faciliteiten te gebruiken.

Op weg helpen

Dirk De Bilde, CEO van Siemens Nederland: “Terwijl onze industrie op zoek is naar oplossingen om tot een duurzame en circulaire economie te komen, dient zij ondertussen haar efficiency en verdiencapaciteit te vergroten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om fabrikanten, machinebouwers en onze technologische partners daarbij op weg te helpen, maken we voor hen inzichtelijk en concreet wat digitalisering voor zijn of haar bedrijf kan betekenen. Ook tonen we hoe slim energiebeheer een bedrijf laat meebewegen met de steeds hogere duurzaamheidseisen. De welhaast oneindige reeks aan mogelijkheden wordt zo veel tastbaarder, wat drempelverlagend werkt.”

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Siemens Nederland en VDL intensiveren samenwerking voor tweede generatie AGV’s

25-04 Om deze intensieve samenwerking kracht bij te zetten, ondertekenden Dirk De Bilde, CEO Siemens…

Automatisering

Siemens verbetert prestaties met Solid Edge 2023

11-01 “Naast ons werk om bij elke release van Solid Edge innovatieve technologie en mogelijkheden…

Bedrijf en Economie

Duitse bedrijven veranderen merkslogan voor #zusammengegencorona

09-12 Het idee achter de campagne is afkomstig van een Duits reclamebureau die manieren zocht…

Automatisering

SAP, Siemens en T-Systems willen digitalisering industrie versnellen

07-07 Dat zijn drie van de hoofdthema’s uit het Duits-Nederlandse innovatiepact dat begin dit jaar…

Columns

Digitalisering moeilijk onderwerp in maakindustrie

04-04 Toch valt het mij op dat als ik bij bedrijven op bezoek ben, dat…

Automatisering

Mercedes-Benz en Siemens starten digitaliseringsoffensief voor duurzame autoproductie

31-03 Jörg Burzer, lid van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz, Productie en Supply Chain…

Automatisering

Siemens Sinumerik Edge creëert vingerafdruk van bewerkingsmachine

13-01 Met Sinumerik Edge Analyze MyMachine/Condition biedt Siemens een oplossing aan die in staat is…

Automatisering

Siemens en IBM introduceren nieuwe IBM-oplossing

17-07 Siemens en IBM stellen een nieuwe oplossing beschikbaar op het gebied van Service Lifecycle…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV