Slijp niet te veel!

Evenals vorig jaar staat Bruma Machines op TIV. De machineleverancier uit het Gelderse Spankeren was heel tevreden over die vorige editie, omdat er twee  machines werden verkocht die direct uit de beursdeelname voortvloeiden. Ook nu demonstreert Bruma weer een machine van de Duitse fabrikant Lissmac voor het slijpen en afronden van plaatdelen.

Bruma vertegenwoordigt Lissmac al zo’n tien jaar. In die tijd zijn er heel wat machines bij plaatbewerkers in Nederland geplaatst. “Het machinaal slijpen heeft een megavlucht genomen”, zegt Rik Peer van Bruma Machines. “En de ontwikkelingen gaan nog steeds door.”

Kennisontwikkeling
Lissmac heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan die ‘megavlucht’. Niet alleen met haar machines, maar ook met kennisontwikkeling op het gebied van slijpen. “Dat is eigenlijk al begonnen met de bouwmachines die ze zelf bouwen”, zegt Peer. “De roestvorming bij die machines was een voornaam probleem, dat ze opgelost wilden hebben.”
Ze kwamen er bij Lissmac al snel achter dat de oorzaak van corrosie vooral lag in de scherpe randen en de oxidehuid van gesneden plaatwerkonderdelen. Op de scherpe randen was er praktisch geen dekking van de beschermende laag die naderhand middels poedercoaten, natlakken of verzinken werd aangebracht. Juist daar begon dan ook de roest.

Optimale dekking
Lissmac startte met de bouw van machines voor het afronden van de kanten en deed ondertussen uitgebreid verder onderzoek met de vooraanstaande Duitse lakproducent FreiLacke. Centrale vraag: bij welke radius heb je nu eigenlijk de optimale hechting en dekking? Er zijn normen, zoals de DIN 1090, die een radius van 2 voorschrijven. Daarvoor moet veel materiaal worden weggeslepen, hetgeen tijd en geld kost. De vraag is dan ook of het nodig is om zoveel extra werk te doen. Zie je daarvan resultaat? Dat bleek niet zo te zijn. Voor natlakken is een  radius van 1,5 even goed als een van 2,0. De laag wordt niet dikker of beter van 2,0. Maar het scheelt wel in de abrasieve kosten als je maar tot 1,5 hoeft te slijpen.
Nog opmerkelijker waren uitkomsten voor het poedercoaten. Hier geeft een radius van 0,5 al de maximale dikte van de beschermende laag. Rik Peer: “Ik weet dat veel klanten van ons een  radius van 0,3 aanhouden. Dat geeft niet de maximale dikte, maar wel een dekking die qua bescherming ruim voldoende is. Kostentechnisch is dat het meest optimaal.”

BRUMA-SBM-XS_300_1

De binnenzijde van een Lissmac XS300.

Dubbelzijdig en enkelzijdig
Lissmac is vooral bekend vanwege haar dubbelzijdige machines, zodat in één arbeidsgang  beide kanten van de plaatuitslagen kunnen worden bewerkt. Ook de Lissmac XS300 die op TIV wordt getoond is geschikt voor het (richtingloos) dubbelzijdig voorslijpen en kanten afronden van kleine onderdelen. Ook lange profielen kunnen op deze machine worden bewerkt omdat het wentelstation kan worden opengezet. Zo kunnen profielen door de machine worden gevoerd. Het model op TIV is voor staal, maar de machine is ook leverbaar met een vacuümband voor het slijpen van RVS en aluminium onderdelen.

In het programma van Lissmac zitten echter ook machines voor het enkelzijdig bewerken van oppervlakken. Zeker sinds de overname van Steelmaster, een aantal jaren geleden, is de Duitse fabrikant daar sterk in. Steelmaster bouwt van oudsher premium machines voor slijpen en ontbramen – zowel nat als droog. Deze hebben tal van mogelijkheden om veel verschillende oppervlakken te realiseren. De instellingen kunnen daarvoor in een handomdraai worden aangepast. Vooral in de automobielindustrie heeft Steelmaster een uitstekende reputatie. Specifiek voor deze industrie is bijvoorbeeld een natte machine met olie in plaats van de gebruikelijke water/emulsie ontwikkeld voor een extreem mooie finish op het oppervlak. “Daarin is Lissmac-Steelmaster onovertroffen”, weet Peer.

Staalbouwers
Hij constateert dat staalbouwers ook steeds vaker machinaal gaan slijpen. Nu passen ze vaak nog bevelen of frezen toe om een flinke verronding op hun materiaal te krijgen voor het lakken in het laatste stadium.  “We zijn hierover met meerdere staalbouwers in gesprek. Later dit jaar zal Lissmac op de Blechexpo in Stuttgart met een nieuwe machine komen, die specifiek voor deze markt is ontwikkeld.”

100 procent productoptimalisatie
Zo wordt het programma steeds dieper en breder. En dat is ook wat de markt wil. Eindgebruikers met een eigen product gaan al voor 100 procent productoptimalisatie. Zij willen een machine die precies die afronding geeft die ze nodig hebben. Dat zit ‘m niet alleen in de instellingen van een machine maar ook in de configuratie. Producenten van abrasief materialen spelen hier ook op in, door steeds met nieuwe producten te komen voor specifieke toepassingen. “De volgende stap voor toeleveranciers is dat ze minder algemeen uitgerust zullen zijn. Nu is een afrondingsbewerking voldoende, maar er zal steeds vaker een specifieke afronding worden gevraagd, afgestemd op de navolgende oppervlaktebehandeling. De kwaliteitseisen in Nederland zijn immers enorm.”

Showroom
Bruma Machines gaat mee in die ontwikkeling met de inrichting van een showroom voor Lissmac machines in Spankeren. Hier staan reeds diverse machines demogereed opgesteld om gericht testen te kunnen doen met klanten, zodat zij exact de juiste machine kunnen kiezen.

Bruma Machines, stand 438

Vraag hier uw gratis tickets voor TIV Hardenberg!

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Volautomatische oplossing voor slijpen Weldon opspanvlakken

12-07 Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van een nieuwe klant, een internationale marktleider in…

Verspanen

Krebs & Riedel innoveert slijptechnologie al 125 jaar

29-06 Vooral klanten uit de automobiel-, lucht- en ruimtevaart-, machinebouw-, medische technologie en windenergiesector vertrouwen…

Verspanen

KMWE Toolmanagers & KGS Tools vindt gereedschapsontwikkeling in microgeometrie

23-06 “In de microgeometrie kom je echt leuke verrassingen tegen”, vertelt Jorg Michiels, CCO bij…

Verspanen

Zoller livestream over meettechnologie en gereedschapsbeheer

12-06 De ‘75LIVE’ livestream van Zoller wordt georganiseerd vanuit de Smart Factory in Pleidelsheim. Dit…

Oppervlaktetechniek

Schunk en 3M partners in geautomatiseerd slijpen

26-05 Slijpen, ontbramen, polijsten ─ als het gaat om uitdagende taken zoals het verwijderen van…

Verspanen

Spinner Microturn-Grind combineert slijpen én harddraaien

10-02 De Microturn-Grind is een doorontwikkeling van de reeds bestaande Microturn van Spinner. Dit machineconcept…

Oppervlaktetechniek

Flexibel randen afbramen en afronden aan beide zijden

28-10 De SBM-L schuur- en afbraammachines van Lissmac werken volgens een droog proces. Staal, roestvrij…

Verspanen

Danobat organiseert digitale Precision Day

06-10 Danobat, wereldspeler op het gebied van precisie slijptechnologie, organiseert op 15 oktober de Precision…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X