SMF Tools: ondanks automatisering blijft vakman nodig

Bij SMF Tools loopt sinds 2012 een omvangrijk investeringsprogramma. Dit moet de gereedschapmaker naar de eredivisie van de gereedschapswereld brengen. Ook de bedrijven binnen de Nedschroef Holding plukken er de vruchten van.

SMF Tools haalt de omzet vooral uit de productie van matrijzen voor het koud- en warm omvormen. De twee andere activiteiten in het businessmodel zijn handel in speciale walsmatrijzen en service. Om sneller te kunnen reageren op klanten is onder andere een 5-assig bewerkingscentrum DMU 40 monoBlock met palletwisselaar (10 pallets) gekocht. Hiermee worden in Helmond 5-assig simultaan complexe vonkdoorns gefreesd. Ook worden er direct gereedschappen uit gehard staal gefreesd, zodat vonken niet meer nodig is. “Dat scheelt behoorlijk doorlooptijd”, zegt Joan van de Gender, chef werkplaatsbureau. Om zo’n 5-assige machine efficiënt te programmeren, is geïnvesteerd in een Esprit CAM-pakket, geleverd en ondersteund door Pimpel Benelux. Dit wordt ook al voor andere machines in de werkplaats gebruikt.

Offline programmeren loont
CAM-programmeren gebeurt offline. Op een krachtige PC, terwijl de machine met een andere opdracht bezig is. Een van de belangrijke voordelen  is dat in de werkvoorbereiding een 3D model wordt gemaakt dat het SMF team samen met de klant kan beoordelen. Joan van de Gender: “We zien of iets maakbaar is en kunnen laten zien wat de klant getekend heeft.” Daardoor, legt general manager Antoon Sonnemans uit, kan de productie van het gereedschap veel sneller starten. En dankzij Esprit is de reproduceerbaarheid van de gereedschappen hoger. Klanten hebben meer zekerheid over de standtijd van hun gereedschap, die vaak langer is dan voorheen. Anton Verschoor, salesmanager, merkt dat klanten hier oren naar hebben. “Ze zijn bereid te betalen voor kwaliteit.” Beiden zien tevens kansen om te groeien in heel nieuwe markten, buiten de automotive en bouw waarin SMF Tools van oudsher actief is.

Opleiding
Zo’n CAM-programma moet je leren gebruiken. Daarom heeft Esprit-leverancier Pimpel Benelux een opleidingstraject uitgezet voor een aantal medewerkers van SMF Tools. Investeren in machines en software moet je nooit los zien van investeren in medewerkers, vindt Antoon Sonnemans. “We blijven de vakman nodig houden die de puntjes op de i zet.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Samen zijn we sterker

16-06 Ze doen het op hun eigen manier, maar er is ook een duidelijke overeenkomst:…

Plaatbewerking

Coronacrisis dwingt nog meer tot focus op totale proces

06-07 De bekende uitdagingen die de maakindustrie al had, worden door de coronacrisis nog eens…

Verbinden

Kant-en-klare robotcel

13-11 Dat de aanschaf van een robot niet complex of duur hoeft te zijn, toont…

Plaatbewerking

BOZ Group verdubbelt haar robot-lascapaciteit

08-10 Met de recente ingebruikname van 2 Yaskawa robot-lascellen met elk 2 werkstations met roterende…

Verbinden

Lasproductie flexibel en betrouwbaar automatiseren

08-10 Valk Welding ziet een trend dat bedrijven lasrobots flexibel willen kunnen inzetten, om ook…

Automatisering

Stap voor stap continu verbeteren

12-09 ProMISe is een gebruiksvriendelijke tool voor continu verbeteren door middel van downtime-registratie, krachtige analyses…

Automatisering

BMO uit Nederweert viert 12,5 jarig jubileum

09-11 Op zaterdag 18 november viert BMO uit Nederweert dat het 12,5 jaar geleden werd…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV