BOZ Group verdubbelt haar robot-lascapaciteit

0

Met de recente ingebruikname van 2 Yaskawa robot-lascellen met elk 2 werkstations met roterende assen heeft de BOZ Group in Bergen op Zoom haar lascapaciteit aanzienlijk uitgebreid. Daarnaast is er de mogelijkheid gecreëerd om nog eens een 3e gelijksoortige lascel toe te voegen.

BOZ Group is gespecialiseerd in de vervaardiging van industriële hoogwaardige precisie plaatwerkconstructies, assemblages en samenstellingen voor onder andere de voedingsmiddelenindustrie, agro industrie, medische- en farmaceutische industrie, elektrotechnische industrie en machine- en apparatenbouw. Het bedrijf is daarmee een belangrijke plaatwerkproducent in Europa. “Deze investering is noodzakelijk om aan de toegenomen vraag naar robotlascapaciteit tegemoet te komen”, aldus Corné van Opdorp, Managing Director van metaalbedrijf BOZ Group.

De installatie
In de productiehal zijn 3 plekken van 4,6 x 6 meter gecreëerd voor de 3 robot-lascellen. Twee ervan zijn inmiddels in bedrijf. De derde opbouw is in voorbereiding. De installaties bestaan elk uit een Yaskawa-Motoman lasrobot type MA 2010 met manipulator type RWV2-500-2000-1200 met 2 werkstations met elk een roterende as met een opspanruimte van 2 meter tussen de schijven. De operator kan achter een scherm de lasdelen in de lasmal opbouwen, terwijl de lasrobot de andere samenstelling aan de andere kant van het scherm af last. Hierdoor wordt stilstand tot een minimum beperkt. Ook is er een handmatige sturing voorzien, zodat de operator de externe as, waarop hij het werkstuk laadt en ontlaadt, manueel kan draaien voor een betere laadpositie.

Waarom Yaskawa?
Voor de lastechniek is gekozen voor de pulserende Fronius stroombron van het type TPS320i CMT welke bij een inschakelduur van 40% 320A kan leveren. CMT staat voor Cold Metal Transfer, een beproefde lastechniek van Fronius met weinig warmte inbreng. Verder is de lastoorts voorzien van een interne toortsreiniger met draadafknipper. De robot is uitgerust met een touch sensor waarmee de exacte locatie van de lasnaad kan worden gedetecteerd. “We waren al jaren vertrouwd met de robotlastechniek middels onze 3 Cloos lascellen en een Motoman lasrobot van Yaskawa die allemaal steeds tot onze volle tevredenheid hebben gefunctioneerd”, zegt Peter Huijgens, Operations Director bij BOZ Group. “Het is vooral de support van Yaskawa op het gebied van trouble-shooting en opleiding wat ons heeft doen besluiten om met dit merk verder te gaan. Tot nu toe zijn we bijzonder tevreden over de performance”.

In de productiehal zijn 3 plekken van 4,6 x 6 meter gecreëerd voor de 3 robot-lascellen.