Snelle lassamenstellingen

Lassamenstellingen maken. Dat is sinds jaar en dag de specialiteit van Polder Staalproducties in Emmeloord. Niet alleen eenvoudige samenstellingen waarvan er bij wijze van spreken dertien in een dozijn gaan, maar ook de meer complexe exemplaren. “Als dat snel moet, moet je bij ons zijn”, zegt directeur Auke Sjoerd Tolsma. “Daar zijn we steeds beter op ingericht.”

Lassamenstellingen maken voor OEM’ers, dat is de corebusiness van Polder Staalproducties.

Ooit was Polder Staalproducties een productielocatie van Lely. Dat is nog steeds een belangrijke klant, maar Polder heeft inmiddels diverse andere klanten. Naast onderdelen voor de melkrobotsystemen van Lely, zijn met name onderdelen voor container-opzetsystemen en vuilniswagens belangrijke productcategorieën.

In 2016 heeft Auke Sjoerd Tolsma het bedrijf overgenomen, samen met zijn broer Harmen, die al jaren bij Polder in dienst was en fungeerde als bedrijfsleider. Het bedrijf telde toen 45 medewerkers. Zij bedienden drie grote klanten en hun werk was vrij eenvoudig: “We maakten eigenlijk alleen producten die we kenden; de opdrachten kwamen van onze vaste klanten en die voerden we uit”, vertelt Tolsma. “We hadden één werkvoorbereider. Die zorgde ervoor dat alles naar de productie ging en calculeerde daarnaast ook een beetje.”

Nieuwe dingen doen

Maar de Tolsma broers wilden meer met Polder. Allereerst wilden ze de bekende producten die altijd al werden gemaakt, behouden. “Daarin wilden we wel verbeteren: want dat is allemaal repeterend werk en de kostprijs van repeatdelen moet heel laag zijn, anders laat de klant ze ergens anders produceren. Daarnaast willen we ook nieuwe klanten werven en nieuwe dingen doen. Daarvoor is niet alleen moderne productiecapaciteit en goed vakmanschap nodig, je moet ook snel kunnen calculeren en orders kunnen omzetten in producten. En tot slot willen we projecten doen om onze productiecapaciteit mooi te kunnen balanceren.”

Lasersnijden en kanten

Om op een goede manier handen en voeten te geven aan deze ambitie, is allereerst de productiecapaciteit flink vergroot en gemoderniseerd. Polder had reeds een verspanende afdeling en doordat de hal van de buurman kon worden gekocht, kwam er ook ruimte om zelf te gaan lasersnijden en kanten. Er werd geïnvesteerd in een lasersnijmachine met opslagtoren met tien pallets en in drie kantbanken, allemaal van Durma. Hierdoor hoefde het snij- en zetwerk niet langer te worden uitbesteed. Het draaien, frezen, snijden en kanten staat allemaal in dienst van waar het uiteindelijk om gaat: het maken van lassamenstellingen voor OEM’ers.

Met de neus op de feiten

Tot en met 2019 liep alles gesmeerd en was er sprake van een aanzienlijke groei. Bedroeg de omzet bij de overname in 2016 nog 7 miljoen euro, in 2019 was dat al opgevoerd tot 11,5 miljoen euro, terwijl het aantal medewerkers was gegroeid richting zeventig. Door corona vertoonde de eerste helft van 2020 een dip, maar in de tweede helft van dat jaar trok het werk weer sterk aan. Toen liep Polder ook nadrukkelijk tegen haar grenzen aan. Niet zo zeer in de productie, als wel op kantoor.

De werkvoorbereiders gebruikten de software waarmee de snijmachines werden geprogrammeerd tevens als calculatiesoftware. Dat was al niet optimaal, maar bovendien was deze niet gekoppeld aan het ERP-systeem, waardoor alle gegevens daarin nogmaals handmatig moesten worden ingevoerd. De komst van een nieuwe klant drukte Polder met de neus op de feiten: in enkele maanden tijd moesten maar liefst 1700 nieuwe artikelen in ERP worden gezet. “Dat kon eigenlijk helemaal niet”, zegt Tolsma. “Er ging dan ook best wat fout.”

Doorlooptijd winnen

Begin 2021 werd Vosteq Innovations ingeschakeld om te bekijken hoe een sprong vooruit kon worden gemaakt in het productieproces. Vosteq tipte Tolsma over de calculatiesoftware in de cloud van The Quotation Factory. Het feit dat deze kon worden gekoppeld aan ERP, was voor Tolsma de doorslaggevende reden om hiermee in zee te gaan. “Ik wil snel kunnen calculeren en als een calculatie klaar is, wil ik eigenlijk niks meer hoeven te doen.

Dan moeten alle artikelen direct goed in ons ERP-systeem zitten, zodat de productieorders helemaal klaar zijn als de verkooporder komt. Dat is met de software van The Quotation Factory het geval. De tekeningen zijn klaar, alle informatie is gekoppeld, alles staat in de juiste volgorde. De tijd van het calculeren tot en met het in productie nemen hebben we zo veel korter gemaakt. We winnen doorlooptijd en juist dat is belangrijk in de huidige markt. Als je de order eenmaal hebt, moet het allemaal snel. Dat kan nu bij ons.”

Investeren in klantrelaties

Tevens heeft Polder nu meer ruimte om te investeren in klantrelaties. Tolsma legt uit: “Tachtig procent van de lassamenstellingen die wij maken zijn niet heel ingewikkeld. Die gaan vrij gemakkelijk door ons proces. Maar de overige 20 procent zijn echt complexe zaken waaraan je samen met de klant aandacht moet kunnen besteden.” Hier hebben de technisch accountmanagers Harold Oeverhaus en Roy Meester nu duidelijk meer tijd voor.

De tijd die ze voorheen kwijt waren aan vaak puur administratieve handelingen om offertes te calculeren en orders productierijp te maken, kunnen ze nu besteden aan het begeleiden van de klanten waarmee Polder verder wil groeien. Zo zorgen ze ervoor dat lassamenstellingen efficiënter en dus goedkoper kunnen worden geproduceerd en de kwaliteit ervan verbetert. In de productieruimte was onlangs een mooi voorbeeld te zien van wat dat kan opleveren: een lassamenstelling voor een vuilniswagen. Deze is herontworpen waardoor de productietijd fors is verkort.

De technisch accountmanagers kunnen samen met de specialisten in de productie ook meer aandacht kan besteden aan nieuwe producten, die meer tijd vragen en extra moeten worden gecontroleerd. Ook daar is nu tijd voor.

Polder blijft verder verbeteren. In de productie zijn de eerste lascobots al operationeel en wordt gewerkt met Shop Floor Control, waardoor de medewerkers alle informatie die ze nodig hebben op beeldschermen kunnen oproepen. “We willen toe naar tablets om de communicatie nog beter te maken”, zegt Tolsma. Ook de software van de Quotation Factory zal steeds meer kunnen: “Tijden voor zagen en boren, lasersnijden en profiel lasersnijden komen er nu al perfect uit. De tijden voor draai- en freesdelen moeten er straks ook direct bij staan, evenals die voor het lassen. Hopelijk wordt het ook mogelijk automatisch meetrapporten te genereren. Zo wordt het voor ons allemaal steeds makkelijker.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Polder Staalproducties laat zich ontzorgen door Kumoweld

24-03 Kumoweld verzorgt het voorraadbeheer door het plaatsen van een VINTIQ kast. Daarnaast wordt samen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen