Spaanse snij-oplossingen op maat

Het Spaanse TCI Cutting, gevestigd in de regio rond Valencia, is een snel groeiende producent van waterstraalsnijmachines, lasersnijmachines en kantbanken. Directeur/eigenaar Emilio Mateu Sentamens, die bedrijf in 2001 heeft opgericht, is volop aan het investeren in uitbreiding van de productiefaciliteiten, technologische ontwikkeling en de versterking van het distributienetwerk (met name in Australië en Amerika).

In Nederland wordt TCI Cutting vertegenwoordigd door Tuwi, dat onlangs met een groep klanten een studiereis naar het zonnige Valencia maakte. Daar werd niet alleen TCI bezocht, maar ook MCA Machine Tools, producent van taparmen en CNC-boormachines (zie kader). Het gezelschap kon met eigen ogen zien dat er flink wordt geïnvesteerd. De Nederlanders werden bij TCI ontvangen in de gloednieuwe showroom – waar de verf nog maar net droog was – die is ondergebracht in het zelfde nieuwe bedrijfspand waarin ook de nieuwe assemblageruimte van de lasersnijmachines zit.

Alle machines zijn maatwerk
TCI Cutting boekt een omzet 40 miljoen euro per jaar. De Spaanse machinefabrikant heeft 200 werknemers in dienst, waaronder 40 engineers, en steekt zo’n 10 procent van de omzet in R&D, daartoe gestimuleerd door gunstige regelgeving van de Spaanse overheid. Wereldwijd heeft TCI al zo’n 700 machines in het veld staan. Dat aantal neemt snel toe, want het bedrijf bouwt momenteel ongeveer zes lasers en zes waterjets per maand. Die machines zijn allemaal maatwerk, er is er niet één precies hetzelfde. Een portfolio met zeventien modellen waterstraalsnijmachines en lasersnijmachines vormt de basis van dat maatwerk. “Ons doel is technologiepartner te zijn. We gaan altijd in gesprek met klanten voor de beste oplossing”, zegt René Swagerman, een in Spanje woonachtige Nederlander, die in dienst van TCI de contacten met de distributeurs onderhoudt en werkt aan de uitbouw van het exportnetwerk. “We vragen wat hun toepassing is en welke materialen ze moeten snijden en werken dan naar een gerichte oplossing toe. Het komt voor dat klanten hier komen voor een laser maar toch investeren in een waterstraalsnijmachine.”

Opbouw van een snijbrug in de premontage.

Technologiepartner
De intentie om technologiepartner te zijn maakt het lastig om te werken met distributiepartners. Rechtstreeks contact tussen fabrikant en klant werkt dan vaak het best. Maar bij de internationale uitbouw werkt TCI graag samen met zorgvuldig geselecteerde partners zoals Tuwi. “Tuwi kan ook goed analyseren wat een klant nodig heeft en veel service bieden”, zegt Swagerman. “Belangrijk is ook dat Tuwi ons voorziet van input van klanten waar we verder mee kunnen.” Tuwi vertegenwoordigt TCI sinds 3 jaar en richt zich vooral op de verkoop van de waterjets van het bedrijf. Daarvan zijn er inmiddels al 6 á 7 in Nederland geplaatst, sommige in combinatie met plasmasnijtechniek. Waterjets zijn ook de oorsprong van TCI, daar is de oprichter in 2001 mee begonnen. Later kwamen de lasers erbij en sinds 2016 kan TCI Cutting ook kantbanken leveren, dankzij een partnerschap met de Spaanse kantbankenproducent Blecken.

Oplossingen waterstraalsnijden
De eigen inspanningen van TCI richten zich echter vooral op het snijden. De waterjets zijn leverbaar in diverse series, concepten en basismodellen van waaruit de beste oplossing voor iedere klant wordt gemaakt. De kosten van waterstraalsnijden zitten in diverse aspecten: het waterverbruik, het gebruik en de verwijdering van het abrasief, ongeplande machinestops, onjuist gesneden onderdelen (resulterend in materiaalverlies), slijtdelen en reserve-onderdelen en arbeidskosten. TCI Cutting heeft oplossingen om de kosten op al deze aspecten in te dammen. Zoals de autonome toevoer van abrasief en de automatisch gecontroleerde dosering daarvan middels sensoren. Een waterontharder bij de ingang van het systeem zorgt voor een stabiele ingangsdruk, wat een langere levensduur van de pomp en de slijtdelen oplevert. Op alle machines zit een gepatenteerd anti-botsingsysteem, evenals een hoogtecontrolesysteem. De afvoer van snijzand is een groot probleem in de markt. Dit mag niet zomaar met het water het riool in. In diverse landen is dit al aan strenge regels gebonden. Het Extraction System 2.0 van TCI voert het zand af en voert het in een filterzak, een systeem dat vrijwel geen bewegende delen heeft en onderhoudsvrij is.

Hoge productiviteit
TCI wil zich vooral onderscheiden door de specifieke toepassingen. Klanten kunnen kiezen voor een enkele pomp en/of een enkele snijkop. Maar dankzij het modulaire ontwerp van de machines, zijn deze uit te breiden tot wel vier snijbruggen. Onafhankelijke snijbruggen met ieder twee tot vier koppen zorgen voor een hoge productiviteit, evenals de combinatie van waterstraal- en plasmasnijden met 2,5D en 3D snijkoppen. Het instellen van deze koppen kan volautomatisch, waardoor het maximale rendement uit de machine en de combinatie van technologieën kan worden gehaald. “De grootste machine die we ooit hebben gemaakt is 4×30 meter”, aldus Swagerman. “Daarbij halen we dezelfde precisie over de hele lengte van de tafel.”

5-assige snijkop
Bijzonder is de 5-assige snijkop TCI Cutting 5xDD 4.0. Hiermee kunnen hoeken tot 90 graden worden gesneden. Er kan 3D mee worden gesneden en de kop behoudt het focuspunt gedurende het snijden. In de kop zit een geïntegreerd anti-botsingsysteem en de herhaalnauwkeurigheid zit binnen de 0,04 mm. Deze hoge precisie is vooral te danken aan het gepatenteerde mechanische ontwerp van de snijkop, die onder meer wordt ingezet voor het snijden van onderdelen voor tanks, onderzeeërs en de luchtvaartindustrie. Op de waterjets – en ook op de lasers – zit TCI’s eigen intuïtieve Smarttouch 6.0 HMI besturing. Deze voert de productiviteit op met tot wel 5 procent. Alles werkt overzichtelijk en intuïtief, programma’s worden makkelijk geladen.

Het Tuwi-gezelschap werd ontvangen in de gloednieuwe showroom, waar tal van presentaties werden gegeven.

Combinatie waterjet en plasma
TCI combineert ook water en plasma op één machine. Het automatisch en zonder afwijking benutten van de sterke punten van beide snijtechnieken resulteert in hoogproductieve, flexibele oplossingen. Water snijdt alle materialen, is nauwkeurig maar niet erg snel. Met plasma kunnen juist wel snel contouren in lange lengtes worden gesneden, maar nauwkeurig gaten snijden lukt met dit thermische proces doorgaans niet. TCI snijdt onder water met plasma. Dat betekent: geen rook, geen lawaai en koeling van het materiaal.

Automatisering
Met de automatisering op waterjets is TCI voorzichtig. “Dat komt omdat we niet kijken naar de meest geautomatiseerde oplossing maar naar de meest betrouwbare”, zegt Swagerman. Voor automatisering zijn niettemin cassettesystemen voor korte laad- en loscycli van dikker materiaal (> 30 mm) beschikbaar en de werkzone-indeling, zodat er kan worden geladen en ontladen terwijl de machine snijdt.

In de premontage vindt onder meer de productie plaats van alle schakelkasten, die in eigen huis zijn ontworpen.

Lasersnijmachines
Bij de lasersnijmachines dienen eveneens veel verschillende modellen als basis voor de oplossingen. TCI, dat hier een technologiepartnerschap met Fanuc heeft, kan specifieke oplossingen leveren, zoals een fiberlaser met twee snijkoppen waardoor dubbele productie mogelijk is, bevelsnijden en specifiek 3D snijden en de integratie van een robot. Het meest verkochte model is de Smartline Fiber met wisseltafel aan de lange zijde. Dit scheelt 30 procent vloeroppervlak. Deze machines hebben een hoge toegankelijkheid en ergonomie en het concept kan volledig worden geautomatiseerd. Het topmodel is de Dynamicline Fiber. Ook heeft TCI een buislaser (Smarttube Fiber) in het programma.

De assemblage van de waterstraalsnijmachines.

Automatische lijn voor boren en lasersnijden
TCI Cutting werkt samen met CMA Machine Tools (dat ook door het Tuwi-gezelschap werd bezocht) aan een volautomatische lijn voor het boren en lasersnijden van relatief kleine producten uit plaat. Nu worden deze onderdelen vaak eerst lasergesneden, waarna handmatig de gaten er in worden geboord. De samenwerking tussen de twee Spaanse fabrikanten voorziet in het omdraaien van dit proces: eerst boren en daarna lasersnijden in één manloze operatie. De bijdrage van CMA is een machine voor de bewerkingen die niet op de laser kunnen worden gedaan. Naast boren en tappen kan deze machine ook aan beide zijden afbramen en/of verzinken. Vervolgens wordt de plaat automatisch in de laser gevoerd voor het snijden. Belangrijk daarbij is TCI’s detectiesysteem (Vision Camera for Sheet Position Detection) waarmee een nauwkeurige opname van de voorgeboorde of gestanste plaat kan worden gemaakt met een theoretische nauwkeurigheid van 0,1 mm.
TCI en CMA zijn bezig met de ontwikkeling van dit systeem in opdracht van twee klanten.

Pre- en eindmontage
Opmerkelijk is productiemethode van TCI Cutting. Er is een strikte scheiding – ook fysiek – van de productie, de premontage en de eindmontage. In de premontage vindt onder meer het laswerk, maar ook de productie plaats van alle schakelkasten, die in eigen huis zijn ontworpen. Ook de bouw van de snijbruggen en de montage van alle geleidingen geschiedt hier. Dat resulteert in acht tot tien grote bouwblokken per machine, die allemaal volledig functioneel worden getest voordat ze naar de eindmontage gaan. De machines met een bestemming ergens in Europa gaan naar de eindmontage bij TCI Cutting zelf. Maar het bedrijf is bezig met het opzetten van eindmontage elders voor de machines met bestemming Australië of de VS. In de eindmontage worden de machines opnieuw volledig getest. Op de bedrijfsterreinen van TCI zijn er eindmontagehallen voor de waterjets (met een cleanroom voor gecertificeerd onderhoud aan de snijkoppen), de automatiseringssystemen (50-60 procent van de lasers wordt uitgeleverd met een vorm van automatisering) en de lasersnijmachines. Eenmaal in de eindmontage duurt de productie van een machine gemiddeld vier weken.

De nieuwe assemblageruimte van de lasersnijmachines.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Verbinden

Complete, veilige oplossing voor handlaserlassen

03-10 De volledig ingerichte handlaserlascel is een nieuw product in het assortiment van Tuwi. “We…

Plaatbewerking

Tuwi en Q-Fin gaan samenwerken

19-09 “We kunnen elkaar enorm versterken”, zegt commercieel directeur Marco Mans van Tuwi over het…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Automatisering

Maakt automatisering het oog van de vakman overbodig?

27-06 Bij de tweede editie van Tuwi Next op de hoofdvestiging van machineleverancier Tuwi in…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?