Speciaal staal voor Palenhuis kunstproject

Tata Steel heeft voor het eerst in Nederland buizen gemaakt die bestaan uit een speciaal soort staal. Voor het onlangs onthulde kunstproject ‘Het Palenhuis’ in Amsterdam heeft Tata Steel zogenaamde ‘weathering steel’ buizen gemaakt in haar buizenfabriek in Zwijndrecht.

De 13,5 meter hoge palen van het kunstwerk zijn geproduceerd bij Tata Steel in Zwijndrecht. De weathering steel constructiebuizen waaruit de palen van het Palenhuis zijn gebouwd, zijn corrosiebestendig en hebben geen conservering nodig.

Buizen en kokerprofielen gemaakt uit deze staalsoort krijgen na verloop van tijd een dichte roestwerende laag. Hierdoor is schilderen of verzinken van de constructie niet nodig: het staal is onderhoudsarm, duurzaam, milieuvriendelijk en heeft een natuurlijke uitstraling.

Zichtbare paalfundering

Kunstenaar Piet van Wijk werkte samen met Tata Steel om zijn kunstwerk, ontworpen in weathering steel, te kunnen realiseren. Met dit kunstproject visualiseert de kunstenaar iets wat normaal voor het blote oog onzichtbaar blijft; de paalfundering van gebouwen en woningen. Tata Steel leverde de weathering steel buizen voor dit bijzondere huis op palen.

Conserveren overbodig

“Wij produceren en leveren al geruime tijd de ronde stalen buizen voor ondergrondse heipalen. Ook kun je onze ronde constructiebuizen en vierkante en rechthoekige kokerprofielen van hoge sterkte staal in tal van bovengrondse staalconstructies terugvinden”, legt Hans Holtkamp, Manager Customer Technical Support bij Tubes van Tata Steel uit. “Die staalconstructies worden meestal achteraf verzinkt of geverfd voor een goede corrosiebescherming. Weathering steel maakt dat conserveren met coatings overbodig is. Nieuw voor de staalbouwmarkt is dat Tata Steel nu ook in Nederland dit staal in buisvorm kan aanbieden. Daarmee geven we architecten, constructeurs en eigenaren van die staalconstructies nieuwe, duurzame mogelijkheden.”

Stalen heipalen

Het Palenhuis kunstwerk in de Amsterdamse Sluisbuurt laat zien hoe de stad Amsterdam is gebouwd op miljoenen palen. Zonder deze – van oudsher houten – funderingspalen zou de stad wegzakken in het drassige veen. Er zijn voor verschillende renovatie projecten in Amsterdam inmiddels al duizenden ronde, hoogwaardige stalen heipalen geleverd die de oude, verzakte of verrotte houten funderingen vervangen en de stad voor verzakkingen behoeden.

Duurzaam bouwen

Door bij te dragen aan dit kunstproject laat Tata Steel zien hoe staal steeds verder wordt ontwikkeld voor duurzame oplossingen. Tata Steel heeft holle stalen funderingsbuizen ontwikkeld, die later gevuld worden met beton. Doordat aan de binnenzijde van de holle buispaal wordt geheid, is er nauwelijks meer sprake van geluid en trillingen, zoals bij conventioneel heien. Een andere toepassing die steeds meer gebruikt wordt, is het gebruik van stalen schroefpalen.

Met deze toepassing behoren trillingen en lawaai tot het verleden omdat er helemaal niet meer geheid hoeft te worden. Ook kan deze techniek in dichtbebouwde omgeving en krappe ruimtes van oude monumentale panden worden toegepast omdat deze funderingstechniek veel minder ruimte inneemt. De stalen buissegmenten die samen de stalen heipaal vormen, zijn veel korter dan de houten, lange heipalen. Het historisch aangezicht van de stad blijft hiermee onaangetast.

Een bijkomend voordeel is dat de schroefpalen aan het einde van de levensduur weer uit de grond kunnen worden verwijderd en vervolgens in een nieuwe fundering hergebruikt worden. Bouwen met staal is op deze manier heel duurzaam.

Nederlandse buizen

Tata Steel is de op één na grootste buizenproducent in Europa. De 13,5 meter hoge palen van het kunstwerk zijn geproduceerd bij de Tata Steel vestiging in Zwijndrecht. De weathering steel constructiebuizen waaruit de palen van het Palenhuis zijn gebouwd, zijn corrosiebestendig, hebben geen conservering nodig en geven na verloop van tijd het kunstwerk een natuurlijke roestbruine kleur die zich mooi mengt met het landschap.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Materialen

Autofabrikanten kiezen voor slimme materiaalmix van staal en aluminium

12-01 De zelfdragende carrosserieconstructie van staal is wereldwijd het meest gebruikte type carrosseriebouw, maar staat…

Materialen

World Steel Association erkent Tata Steel als CO2-efficiënte staalfabriek

29-11 Tata Steel werkt al jaren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. De CO2-intensiteit van…

Materialen

Staalprijzen blijven dalen

17-10 Immers veel grondstoffen zijn in prijs gestegen en over het algemeen zijn energieprijzen en…

Materialen

Lichtere vrachtwagenwielen van CO2-arm staal

10-10 Voor de verbeterde CO2-balans van het wiel voor Accuride worden verschillende parameters geoptimaliseerd op…

Materialen

Tata Steel lanceert CO2-arm staal

13-07 De lagere CO2-intensiteit van Zeremis Carbon Lite is gebaseerd op CO2-besparingen die Tata Steel…

Toeleveren

Minder stofoverlast door mobiele kappen

23-05 Converterslak is een bijproduct van het staalmaakproces in Tata Steel’s Staalfabriek, een van de…

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen