Special Tools Benelux zet We-Metal op goede spoor

We-Metal in Renswoude, van oudsher een plaatbewerkingsbedrijf, heeft een verspanende afdeling opgezet met een CNC-freesmachine en een CNC-draaibank. De tooling hiervoor moest vanaf nul worden opgebouwd. Hiervoor is Special Tools Benelux als partner in de arm genomen.

We-Metal is toeleverancier van halffabricaten voor met name de automotive en de agrarische sector. Over de redenen om zelf te gaan verspanen zegt technisch directeur Johan Rigters: “We kochten veel draai- en freesdelen in. Het was interessant om die in eigen huis te gaan maken. Te meer omdat we veel enkelstuks en prototypes lieten maken en we daar toch de flexibiliteit misten bij onze toeleveranciers. Zelf verspanen is voor ons een goede toegevoegde waarde. Daarmee kunnen we onze klanten een totaalpakket aanbieden en dat is wat we willen. Bovendien vertoonde de verspanende sector de afgelopen 2 jaar de sterkste groei van alle metaalbewerkingen. Voor ons liggen daar sterke groeikansen.”

Begeleiding nodig
Dus heeft We-MetalTooling bij Dymato in Veenendaal twee moderne machines gekocht. Een automatische CNC 6-assige draaibank met subspindel, Y-as en automatische stafaanvoer Hyundai-WIA 2100SY (maximale werkstuk diameter 300 mm, maximale werkstuk lengte 750 mm) en een automatische CNC 3-assige freesmachine met draaitafel Hyundai-WIA F500D (maximale werkstuk afmeting: 700x500x500 mm).
Er is gekozen voor Dymato als machineleverancier omdat deze dicht in de buurt zit. “Verspanen was helemaal nieuw voor ons”, legt Rigters uit. “Dan heb je begeleiding nodig van een partner die makkelijk en snel bereikbaar is. En er is een goede klik met de mensen van Dymato.”

Tooling
Voor de tooling gold precies hetzelfde. Hiervoor zocht We-Metal een partner die de hele verspaningsafdeling vorm kan geven op tooling. “Een flexibele partij, dicht in de buurt, waar je makkelijk terecht kunt met maaktechnische vragen”, aldus Rigters. Dat is Special Tools Benelux geworden. Deze leverancier van totaaloplossingen voor verspaning is dealer van onder andere Kyocera, Applitec, MT, Inovatools, Nikken, IMT, Tecnomagnete en Posithread. Zusterbedrijf Innotools Benelux vertegenwoordigt bovendien het gereedschappenmerk Innotools. Met deze merken kunnen Special Tools Benelux en Innotools Benelux een totaal assortiment verspaningsgereedschappen bieden, dat bestaat uit onder andere draaihouders, freeshouders, draadsnijhouders, steekhouders, boorhouders, draaiplaten, freesplaten, draadsnijplaten, steekplaten, boorwisselplaten, boren, frezen, verzinkboren, afbraamboren, tappen, meetapparatuur, hoog frequent spindels, ronddraaitafels, aangedreven gereedschappen, VDI houders en  opspangereedschappen.

Gulden middenweg
Het goed op weg helpen van startende verspanende bedrijven is een kolfje naar de hand van Pieter Jan Kraaijeveld, verkoopdirecteur bij Special Tools Benelux. “Je moet daar veel aandacht aan besteden. Het kost natuurlijk meer tijd en energie dan bij iemand die al jaren verspaant. Maar wij zien het ook als een stukje investering. En daarbij is het hartstikke leuk en interessant om te doen.”
In het begin kwam Kraaijeveld wel drie keer in de week langs in Renswoude om te adviseren over de tooling. Dat is een stuk minder geworden, sinds We-Metal in de persoon van Marcel van Ieperen een ervaren verspaner in dienst heeft kunnen nemen. Nu is er veel vaker telefonisch contact voor overleg. Samen bepalen Kraaijeveld en Van Ieperen welke gereedschappen er in de machines gaan en welke koers er naar de toekomst wordt gevolgd.  Marcel van Ieperen is heel tevreden over deze samenwerking: “Pieter Jan luistert in ieder geval heel goed”, zegt hij met een glimlach. “We hebben allebei onze ideeën en samen komen we er wel uit. De gulden middenweg vinden we altijd.”

De inzet is om geleidelijk aan een breed toolingpakket op te bouwen. “Ik kijk het liefst specifiek per product wat men nodig heeft in plaats van in één keer een heel toolingpakket te leveren”, zegt Kraaijeveld. “Want bij een klant als We-Metal is nog niet inzichtelijk wat er precies aan verspaningsopdrachten gaat komen. We pakken wel zoveel mogelijk ISO genormaliseerd gereedschap, zodat zij ook kunnen switchen naar andere leveranciers.”

Volwaardig verspaner worden
Voor Johan Rigters tellen bij investeringen in gereedschappen drie aspecten: productiesnelheid, kwaliteit en kosten. “Daar proberen we continu naar te kijken. Met Special Tools hebben we een partner gevonden die dat goed begrijpt.”
Het doel van We-Metal is een volwaardig verspaner te worden. Het bedrijf doet nu vooral eigen productie op de draai- en freesmachine, maar wil de stap maken naar het toeleveren aan derden van draai- en freeswerk. Rigters: “Het werk dat we nu doen op deze machines is relatief eenvoudig. Ze kunnen echter veel meer. Daarom gaan we op zoek naar klanten waarbij deze machines wel volledig tot hun recht komen.”

Special Tools Benelux verhuist
Special Tools Benelux gaat verhuizen. Samen met haar zusterbedrijven Innotools Benelux, Verspaning Online, Slijptechniek IJmond, Slijptechniek Randstad en Special Tools Ymond gaat de toolingspecialist vanaf 20 maart werken vanaf Gaasterland 30 in Beverwijk. Dit is een mooie locatie die zowel ruimte biedt voor een mooi magazijn, kantoor en werkplaats, als een strakke ruimte voor seminars. Daarnaast is de locatie vrijwel direct gelegen aan de snelweg A9, dus eenvoudig bereikbaar.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Dymato presenteert baanbrekende technologieën

08-11 Röders heeft al zijn expertise samengebracht in het nieuwe RPT600 DSH vijfassige bewerkingscentrum, dat…

Verspanen

Dymato klaargestoomd voor ‘Next Generation’

03-10 Werner Meijer heeft als interim directeur in verschillende sectoren gewerkt, waaronder de logistiek. Hij…

Plaatbewerking

We-Metal kan handlaserlassen in veilige lascabine

30-06 “We zijn in 2019 gestart met laserlassen middels een lasrobot van Trumpf. Tijdens het…

Verspanen

Ontdek Röders HSC tijdens de Manufacturing Technology Conference

16-06 Ingenieurs en ontwikkelaars van OEM’s hebben niet altijd voldoende kennis over productietechnologie en de…

Verspanen

Werner Meijer nieuwe directeur Dymato

14-06 Ingrid en Theo Coffeng hebben Dymato in de afgelopen jaren uitgebouwd tot een succesvolle…

Verbinden

Lascabine biedt oplossing voor veilig handlaserlassen

06-06 Gert van Wakeren, één van de drijvende krachten achter Lascabine.nl vertelt: “De laatste paar…

Verspanen

Dagelijkse leiding Dymato in handen van nieuw management team

30-03 Theo en Ingrid hebben Dymato uitgebouwd tot een succesvolle vertegenwoordiger van de machinefabrikanten Hyundai…

Verspanen

Dymato toont oplossingen voor verspanings-uitdagingen

14-03 Zeven technologieleveranciers voor de maakindustrie presenteren zich deze week (14-17 maart) gezamenlijk onder de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?