Spectaculaire elektrische superbike

De Apex-RS is de derde elektrische superbike gemaakt door het studententeam Electric Superbike Twente. “Hij is wendbaarder, mooier en vooral sneller dan ooit tevoren”, zegt het team.

De volledig elektrisch aangedreven race-motor zal het gaan opnemen tegen concurrerende studententeams van universiteiten in binnen-en buitenland. Binnen acht maanden tijd is de motorfiets ontworpen en gemaakt. Tijdens de coronacrisis heeft het team ondanks de maatregelen de superbike toch weten af te maken. Zodra het weer kan, zal de Apex-RS in actie te zien zijn in meerdere races.

De motor beschikt over 160 pk waarmee hij sneller dan 250 km/u zal gaan. Om van
0 naar 100 km/u te accelereren, heeft de motor minder dan 3 seconden nodig. Het batterijpakket heeft een capaciteit van 13.2 kWh en bestaat uit 495 cellen. Het team heeft met name gefocust op de veiligheid en betrouwbaarheid van het batterijpakket. Vergeleken met de superbike van het vorige jaar, is de Apex-RS 40 kilo lichter. Het team verwacht daardoor een enorme verbetering in de prestaties van de superbike.

Innovaties

Het team heeft veel innovaties doorgevoerd in het ontwerp. De tandwielenkast verbonden aan de elektromotor maakt nu structureel deel uit van het frame. Dit betekent dat de tandwielenkast alle krachten en schokken kan opvangen. Dit vereiste complexe simulaties en geavanceerde productietechnieken. Het ontwerp van het frame is eenvoudiger en efficiënter door deze innovatie. De veiligheid van het batterijpakket is ook verbeterd. De batterijcellen zijn op een nieuwe manier aan elkaar verbonden waardoor er geen kabeltjes tussen de cellen meer nodig zijn. Een ’impact resistant casing’ om het batterijpakket heen, is ook nieuw. Het vangt een klap bij een eventuele crash, goed op.

Het team wordt ondersteund door 67 bedrijven, met Aalberts als hoofdsponsor.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

3D geprinte koelschil voor Superbike

29-04 Om ervoor te zorgen dat de gloednieuwe elektromotor van Electric Superbike Twente op ideale…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X