Staalfabrieken proberen prijsverhoging te forceren’

De druk van de staalmakers om tot betere prijzen te komen is erg groot, signaleert de Nijmeegse staalleverancier Noviostaal. “De balans tussen vraag en aanbod van staal blijft echter scheef en zolang dat niet in een betere verhouding tot elkaar komt te staan wordt zal het lastig blijven om tot een structureel hoger prijsniveau te komen.”

Het positieve sentiment over de economische ontwikkelingen houdt aan. Mogelijk de tot nog toe zachte winter in Europa, de beter wordende cijfers van de autoverkopen binnen de EU, maar ook de signalen uit andere werelddelen kunnen als redenen daarvoor worden aangewezen, aldus Noviostaal in haar maandelijkse nieuwsbrief. De autoverkopen hebben in de laatste 4 maanden van 2013 een duidelijke verbetering laten zien ten opzichte van dezelfde periode in 2012 en zijn uiteindelijk over heel 2013 minder negatief (-1,7%) dan eerst werd voorspeld. De maand december noteerde zelfs een stijging van 13,3% en het Verenigd Koninkrijk staat daarbij als eerste genoteerd, want daar werd 10,8% meer auto’s verkocht. Maar niet overal in de Europese Unie waren de cijfers positief. Italië noteerde een min van 7,1%, in Frankrijk daalden de verkopen met 5,7% en de Bondsrepubliek Duitsland scoorde een afname van 4,2%. Toch werden er per saldo meer personenauto’s geproduceerd en hebben de Duitse autoproducenten record verkopen gedaan, wat voornamelijk veroorzaakt werd door hogere export.

Levertijden lopen op
Er wordt hoe dan ook duidelijk meer staal verkocht door de Europese fabrieken en dat is te merken aan de langer wordende levertijden. In de Verenigde Staten is de conjunctuur ook verbeterd en zijn de staalprijzen van platte producten sinds oktober 2013 inmiddels met gemiddeld 3,5–4% gestegen. Nucor en SSAB hebben inmiddels zelfs alweer nieuwe prijsverhogingen aangekondigd. Het prijsniveau in de USA ligt nu zo’n 6-7% boven dat van de EU en is daarmee zeer aantrekkelijk geworden voor de grote Aziatische exporterende landen als China, Zuid-Korea en Taiwan. Maar ook de Russische Federatie en de Oekraïne blazen daarin hun partijtje mee. Het totale exportvolume staal naar de EU is in 2013 gestegen met zo’n 18% in vergelijking met 2012. China is daarin met een aandeel van circa 26% de grootste exporteur van coils en platen, maar moest wel circa 3,5% inleveren. Stijgers in volumes zijn de Russische Federatie en Oekraïne. Turkije heeft echter de grootste sprong gemaakt door haar export volume bijna te verdubbelen en neemt daarmee positie 4 (13%) op de ranglijst van belangrijkste exportlanden naar de EU in. Zuid-Korea is 5e met 12% en India is 6e (11%).

Prijsverhogingen
Diverse Europese staalproducenten hebben in de eerste weken van januari 2014 prijsverhogingen aangekondigd. ArcelorMittal bijvoorbeeld wil voor warmgewalste rollen naar een basisprijs van € 490 en zelfs in de loop van het 2e kwartaal naar € 500+. Sommige insiders zijn sceptisch, want de vraag zou er niet zijn en wijzen ook op China waar de groei in 2014 naar verwachting verder af zal nemen. Anderen echter zijn positiever, want zij baseren zich op het beter wordende economische sentiment en geloven in een stijging van het staalverbruik. Noviostaal: “Afwachten dus, maar de druk van de staalmakers om tot betere prijzen te komen is erg groot. De bedrijfsresultaten van de staalfabrieken over 2013 zullen op de beurzen niet tot groot gejuich gaan leiden. Het proces van saneringen en productiebeperkingen bij de grote staalfabrieken zal naar onze mening dan ook onverdroten verder gaan. Zo heeft ThyssenKruppSteel vorige maand haar walserij in de USA verkocht en is Stemcor, een wereldwijd actieve staalhandelaar, bezig haar globale netwerk drastisch in te krimpen. Dit concern kampt met grote financiële problemen en probeert middels forse saneringen haar balans weer op orde te krijgen. Om die reden heeft Stemcor onlangs haar dochteronderneming in Frankrijk verkocht. De balans tussen vraag en aanbod van staal blijft echter scheef en zolang dat niet in een betere verhouding tot elkaar komt te staan wordt zal het lastig blijven om tot een structureel hoger prijsniveau te komen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Hogere staalprijzen aanstaande?

15-07 De Europese economie bevindt zich in een lastige situatie. De effecten van de Oekraïne-oorlog…

Materialen

Druk op staalprijzen lijkt blijvend

22-06 Feit is echter dat importprijzen voor coils laag zijn en nog steeds een neerwaartse…

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Materialen

Nieuwe Europese milieuregels gaan import ijzer, staal en aluminium duurder maken

23-03 Mr. Robert Hardy, advocaat bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam, legt uit wat er speelt…

Materialen

Chaos op staalmarkt door Oekraïne-crisis

16-03 De export van Russisch en Oekraïens materiaal staal is (bijna) helemaal stil gevallen. Hierdoor…

Materialen

Licht stijgende trend staalprijzen

16-02 Daarvan is als eerste te noemen de enorm duur geworden energie. De prijsverhoging van…

Bedrijf en Economie

Ruim 60% MKB-metaal worstelt met beschikbaarheid materialen

24-01 Meer dan 60% van de respondenten geeft aan dat zij te maken hebben met…

Materialen

Onzekerheid blijft troef op staalmarkt

12-01 In het laatste halfjaar is veel onzekerheid de staalmarkt binnengeslopen, constateert de eerste editie…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X