Staatssecretaris ontvangt agenda’s voor circulair Nederland

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandag de plannen voor een duurzame, circulaire Nederlandse economie in 2050 in ontvangst genomen. De zogeheten transitieagenda’s werden overhandigd door vertegenwoordigers van verschillende partijen die het Grondstoffenakkoord hebben ondertekend, waaronder Koninklijke Metaalunie, FME, MKB-Nederland en VNO-NCW.

De vijf transitieagenda’s gaan over de sectoren Biomassa & Voedsel, Bouw, Consumptiegoederen, Kunststoffen en Maakindustrie. Ze zijn het vervolg op het vorig jaar gesloten Grondstoffenakkoord. Metaalunie en FME zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de transitieagenda’s van de Maakindustrie en Bouw.

Tijdens het opstellen van een transitieagenda voor de maakindustrie is geïnventariseerd welke issues er spelen rondom circulaire economie in de maakindustrie, welke kansen er liggen, welke randvoorwaarden er moeten worden ingevuld en welke projecten een vliegwiel kunnen zijn om de circulaire economie op gang te krijgen. “Net als bij een achtbaan is het op gang krijgen van circulaire economie het moeilijkst: de kar de helling op trekken, om de eerste bedrijven succesvol te laten ondernemen in veranderende omstandigheden”, zegt Fried Kaanen, voorzitter van de transitietafel Maakindustrie en voorzitter Metaalunie. “Dat zijn dé bedrijven die een voorbeeld zijn voor anderen. Als zij er in slagen, door met visie, de financiering, wetgeving, standaarden, techniek en verdienmodellen in lijn te krijgen, kan daarna de gevleugelde- en spannende rit van start.”

Jaarlijks 100 miljoen investeren
“FME heeft samen met Metaalunie een grote bijdrage geleverd aan de inhoud van deze agenda”, zegt Peter Bongaerts, directeur Beleid FME. “Het is nu aan de politiek om de uitvoering mogelijk te maken. FME pleit ervoor dat Nederland jaarlijks 100 miljoen investeert in de transitie naar een circulaire economie. Dit is goed voor de werkgelegenheid en draagt op kosten efficiënte wijze bij aan het behalen van de klimaatdoelen van het Regeerakkoord.”

Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie vindt dat de agenda Maakindustrie prima aangrijppunten biedt om de brede MKB-maakindustrie tot circulaire stappen te bewegen die commercieel aantrekkelijk zijn. “De politiek is nu aan zet om als launching customer het goede voorbeeld te geven, lineaire wet- en regelgeving om te zetten in circulaire en serieuze financiering beschikbaar te stellen. Circulair ondernemen is bovendien een efficiënt middel in het kader van klimaatbeleid”, aldus Kleiboer.

Actiepunten bouw
De transitieagenda Bouw bevat vele mogelijke actiepunten, waarvan de bouwindustrie een aantal graag met voorrang wil aanpakken. Belangrijk is dat de bouwkolom leert hoe een circulair gebouw en product ontworpen moet worden. De afwegingen die op verschillende aspecten gemaakt moeten worden, hebben allemaal hun waarde. Kleiboer: “De overheid wordt terecht uitgedaagd om launching customer te zijn. Daar moet dan wel een circulair ontwerp en een beoordelingssystematiek aan ten grondslag liggen.” Voorts benadrukt de bouwindustrie de noodzaak om zo veel mogelijk de bestaande duurzaamheidsinstrumenten te gebruiken zoals de Milieu Prestatie Gebouwen en de daaraan vasthangende Nationale Milieu Database. “De transitie naar een circulaire bouweconomie gaat plaatsvinden in een tijd waarin én een grote bouwopgave én een ingrijpende energietransitie in de bestaande gebouwde omgeving gerealiseerd moeten worden. Metaalunie en FME staan in de startblokken met veel initiatieven”, aldus Kleiboer.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

MIA-erkenning voor circulaire cleanroom Eriks

14-11 De MIA is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of…

Bedrijf en Economie

Nederlandse basisindustrie kan klimaatneutraal en circulair worden

12-07 Het rapport, dat is aangeboden aan Erwin Nijsse, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het…

Bedrijf en Economie

Gasprijs pijnpunt in klimaatplannen

08-05 Ze moeten fors meer betalen voor hun gas terwijl stappen richting elektrificatie nog afgesloten…

Bedrijf en Economie

Innovatie van Boessenkool is dé Overijsselse Circulaire Innovatie

08-02 DeSpray Environmental won met de innovatie Spuitbus recycling en hergebruik grondstoffen. Prachtig voorbeeld De…

Bedrijf en Economie

Staande ovatie en koninklijke onderscheiding voor Fried Kaanen

23-01 De nieuwjaarsbijeenkomst van de Metaalunie in de Woonindustrie in Nieuwegein stond volledig in het…

Materialen

Leidraad materialenpaspoort voor maakindustrie vernieuwd

18-01 In een praktijkproject met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie en hun leveranciers van procesinstallaties en…

Toeleveren

We Deliver Solutions ontpopt zich als circulaire frontrunner

15-03 We Deliver Solutions (WDS) is een joint-venture van Kasteel Metaal in Alphen aan den…

Bedrijf en Economie

‘Druk op innovatie wordt alleen maar groter’

08-12 De voorman van het MKB-metaal zegt dit in een gesprek ter gelegenheid van het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV