Staande ovatie en koninklijke onderscheiding voor Fried Kaanen

Met een staande ovatie hebben de leden van Koninklijke Metaalunie en een groot aantal relaties vrijdag afscheid genomen van Fried Kaanen. De scheidende voorzitter is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Fried Kaanen is bij zijn afscheid als voorzitter van Koninklijke Metaalunie benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Rechts locoburgemeester Rick Verschure van Zutphen.

De nieuwjaarsbijeenkomst van de Metaalunie in de Woonindustrie in Nieuwegein stond volledig in het teken van de voorzitterswisseling. Fried Kaanen werd uitgezwaaid, zijn opvolger Mark Helder verwelkomd.

Geweldige ambassadeur

Kaanen kreeg van alle kanten veel lof toegezwaaid. Daarbij vielen opvallend vaak de woorden ‘integer’ en ‘zeer betrokken’. Zo noemde FME-voorzitter Theo Henrar hem ‘een geweldige ambassadeur van de industrie’. Bij zijn aantreden had Kaanen gezegd dat hij een voorzitter wilde zijn, die midden tussen de leden stond. Volgens zijn voorganger en oud-voorzitter van MKB Nederland Michaël van Straalen is hem dat uitstekend gelukt.

Pijler onder Nederlandse industrie

Fried Kaanen is bijna negen jaar voorzitter geweest van de belangenvereniging van het MKB-metaal. In die tijd heeft hij de vereniging flink zien groeien. Gedurende zijn voorzitterschap mocht hij zowel het 14.000ste als het 15.000ste lidbedrijf begroeten. “Met al deze bedrijven en 180.000 medewerkers is onze sector een pijler onder de Nederlandse industrie”, aldus Kaanen in zijn afscheidsrede. “Dat moet vooral zo blijven.”

Koninklijke onderscheiding

Het hoogtepunt van de nieuwjaarsbijeenkomst kwam aan het einde van het officiële gedeelte, toen locoburgemeester Rick Verschure van Zutphen (de woonplaats van Kaanen) het podium beklom om bekend te maken dat Kaanen door de koning is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote betekenis voor de Metaalunie, MKB Nederland en het ondernemerschap in Nederland. Verschure memoreerde ook dat Kaanen zich de laatste jaren persoonlijk hard heeft gemaakt voor onder meer de circulaire economie. Als trekker van een van de vijf klimaattafels én als voorzitter van het transitieteam circulaire Maakindustrie heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd.

Erelid Metaalunie

Eerder tijdens de bijeenkomst was Kaanen door zijn opvolger Mark Helder reeds benoemd tot erelid van Metaalunie. Fried Kaanen gaf aan overdonderd te zijn door alle aandacht, de vele mooie woorden en de onderscheidingen die hem ten deel vielen. “Ik vond het een eer om dit te doen”, sprak hij zichtbaar geëmotioneerd tot de aanwezigen in de zaal.

Focus op drie thema’s

Zijn opvolger Mark Helder is per 1 januari inmiddels aan zijn taak begonnen. Volgens hem wordt 2023 een belangrijk jaar. “Gezien de enorme hoeveelheid thema’s die momenteel spelen, is dit het jaar om te kijken naar de toekomst voor de Nederlandse maakindustrie.”
De nieuwe voorzitter noemde drie thema’s die extra aandacht gaan krijgen en de focus zullen vormen van de Metaalunie: vakmensen, innovatie en duurzaamheid. “Ik ga het land in om met de leden in gesprek te gaan over deze thema’s. Om ze nog scherper te krijgen én concreet te maken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Lobbysucces Metaalunie: Omgevingswet verder uitgesteld

30-01 De minister wil dan wel een snel invoeringsbesluit nemen, zodat er duidelijkheid is over…

Toeleveren

Nevat lanceert Update methode voor medewerkers

30-01 De Update methode, die door en voor bedrijven in de maakindustrie is ontwikkeld, zorgt…

Verbinden

Productief en spatvrij lassen met lage warmte-inbreng

24-01 Bij het robotiseren van een lasproces kunnen niet alleen de werkzaamheden door een robot…

Materialen

Leidraad materialenpaspoort voor maakindustrie vernieuwd

18-01 In een praktijkproject met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie en hun leveranciers van procesinstallaties en…

Bedrijf en Economie

MKB-metaal ziet sterk herstel binnenlandse orders

16-01 Met uitzondering van de buitenlandse orderpositie geeft de MKB-maakindustrie aan dat het zich in…

Personeel en Opleiding

4 Miljoen voor arbeidsmarktprojecten MKB-maakindustrie

14-12 Metaalunie, de vakbonden FNV, CNV en De Unie, aanpalende organisaties en het opleidingsfonds OOM…

Toeleveren

Metaalunie op bezoek bij EU

12-12 Een afvaardiging van het bestuur District Oost en Metaalunie voorzitter Fried Kaanen deden dat…

Toeleveren

ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

07-11 Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen