Staande ovatie en koninklijke onderscheiding voor Fried Kaanen

Met een staande ovatie hebben de leden van Koninklijke Metaalunie en een groot aantal relaties vrijdag afscheid genomen van Fried Kaanen. De scheidende voorzitter is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Fried Kaanen is bij zijn afscheid als voorzitter van Koninklijke Metaalunie benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Rechts locoburgemeester Rick Verschure van Zutphen.

De nieuwjaarsbijeenkomst van de Metaalunie in de Woonindustrie in Nieuwegein stond volledig in het teken van de voorzitterswisseling. Fried Kaanen werd uitgezwaaid, zijn opvolger Mark Helder verwelkomd.

Geweldige ambassadeur

Kaanen kreeg van alle kanten veel lof toegezwaaid. Daarbij vielen opvallend vaak de woorden ‘integer’ en ‘zeer betrokken’. Zo noemde FME-voorzitter Theo Henrar hem ‘een geweldige ambassadeur van de industrie’. Bij zijn aantreden had Kaanen gezegd dat hij een voorzitter wilde zijn, die midden tussen de leden stond. Volgens zijn voorganger en oud-voorzitter van MKB Nederland Michaël van Straalen is hem dat uitstekend gelukt.

Pijler onder Nederlandse industrie

Fried Kaanen is bijna negen jaar voorzitter geweest van de belangenvereniging van het MKB-metaal. In die tijd heeft hij de vereniging flink zien groeien. Gedurende zijn voorzitterschap mocht hij zowel het 14.000ste als het 15.000ste lidbedrijf begroeten. “Met al deze bedrijven en 180.000 medewerkers is onze sector een pijler onder de Nederlandse industrie”, aldus Kaanen in zijn afscheidsrede. “Dat moet vooral zo blijven.”

Koninklijke onderscheiding

Het hoogtepunt van de nieuwjaarsbijeenkomst kwam aan het einde van het officiële gedeelte, toen locoburgemeester Rick Verschure van Zutphen (de woonplaats van Kaanen) het podium beklom om bekend te maken dat Kaanen door de koning is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote betekenis voor de Metaalunie, MKB Nederland en het ondernemerschap in Nederland. Verschure memoreerde ook dat Kaanen zich de laatste jaren persoonlijk hard heeft gemaakt voor onder meer de circulaire economie. Als trekker van een van de vijf klimaattafels én als voorzitter van het transitieteam circulaire Maakindustrie heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd.

Erelid Metaalunie

Eerder tijdens de bijeenkomst was Kaanen door zijn opvolger Mark Helder reeds benoemd tot erelid van Metaalunie. Fried Kaanen gaf aan overdonderd te zijn door alle aandacht, de vele mooie woorden en de onderscheidingen die hem ten deel vielen. “Ik vond het een eer om dit te doen”, sprak hij zichtbaar geëmotioneerd tot de aanwezigen in de zaal.

Focus op drie thema’s

Zijn opvolger Mark Helder is per 1 januari inmiddels aan zijn taak begonnen. Volgens hem wordt 2023 een belangrijk jaar. “Gezien de enorme hoeveelheid thema’s die momenteel spelen, is dit het jaar om te kijken naar de toekomst voor de Nederlandse maakindustrie.”
De nieuwe voorzitter noemde drie thema’s die extra aandacht gaan krijgen en de focus zullen vormen van de Metaalunie: vakmensen, innovatie en duurzaamheid. “Ik ga het land in om met de leden in gesprek te gaan over deze thema’s. Om ze nog scherper te krijgen én concreet te maken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Nog geen zicht op nieuwe cao-onderhandelingen

10-06 “Achter de schermen wordt wel hard gewerkt aan het vlot trekken van de onderhandelingen…

Bedrijf en Economie

Recordbedrag aan innovatie-investeringen met WBSO-steun

24-05 Dat staat in het jaarverslag dat demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat)…

Bedrijf en Economie

Metaalunie en FME positief over Hoofdlijnenakkoord

17-05 Metaalunie waardeert vooral de nadruk op het maatschappelijke belang van het MKB en de…

Toeleveren

Itter investeert in gezond binnenklimaat én stabiele temperatuurhuishouding

07-05 Itter is gespecialiseerd in de bewerking van aluminium. Het is dan ook het enige…

Toeleveren

Aftellen tot Maakindustrie Expo 2024

02-05 ‘Ook zorgt de uitbreiding met het aanbod in kunststof voor een groei van Maakindustrie…

Automatisering

Zuid-Holland werkt aan digitaal veilige keten

23-04 Doel van het cyberweerbaarheidscentrum is om ondernemingen binnen deze sector te ondersteunen bij het…

Bedrijf en Economie

Nieuwe campagne benadrukt belang metaaltechnologie

16-04 Uit recent onderzoek door onderzoeksbureau DVJ Insights blijkt namelijk dat slechts 18% van de…

Toeleveren

ZIE draait om nieuwe technologie voor de maakindustrie

01-04 Hi Delta, netwerkorganisatie voor de technologische industrie in Zuid-Holland, en Mikrocentrum, platformorganisatie voor de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV