Gasprijs pijnpunt in klimaatplannen

Koninklijke Metaalunie noemt bepaalde onderdelen van de ambitieuze klimaatplannen van het kabinet onrechtvaardig voor MKB-maakondernemers. Vooral de forse verhoging van de belastingen op aardgas – al vanaf relatief bescheiden volumes – is een pijnpunt. Want door de congestie op het elektriciteitsnet kunnen deze duizenden ondernemers geen kant op.

Metaalunie blijft ook aandringen op forse investeringen in een circulaire maak- en bouw- economie.

Ze moeten fors meer betalen voor hun gas terwijl stappen richting elektrificatie nog afgesloten zijn en alternatieve technieken nog ontbreken of in de kinderschoenen staan. Hier knelt dus ook de uitvoerbaarheid. “Metaalunie pleit ervoor om eerst de congestie op te lossen en pas dan met deze prijsprikkel te komen”, aldus Gerard Wyfker, beleidssecretaris van Koninklijke Metaalunie.

Pure symboolpolitiek

De branchevereniging voor het MKB in de metaal ziet het verhogen van de terugverdientijd van verplicht te nemen maatregelen – van 5 naar 7 jaar in 2027 – als pure symboolpolitiek. Een derde generatie lijst met energiebesparende maatregelen is in aantocht, een tweede ronde van de informatieplicht eind dit jaar en met de sterk opgelopen energieprijzen, zal deze maatregel eerder onrust veroorzaken en daarmee afleiden van de ingeslagen weg dan dat het een structurele bijdrage levert aan succesvol klimaatbeleid. Metaalunie pleit er dan ook voor om dit voornemen terug te draaien.

De oproep van MKB-Nederland aan het kabinet om een deel van het Klimaatfonds specifiek in te zetten voor verduurzaming van het MKB en ondernemers handelingsperspectief te bieden wordt door Metaalunie van harte onderschreven. Wyfker: “Besef daarbij dat ‘het MKB’ veel meer is dan de herkenbare ondernemers in winkelstraten. Het omvat ook vele tientallen duizenden bedrijven die, veelal gevestigd op de minder zichtbare bedrijfsterreinen, met de meest geavanceerde technieken alle ingenieuze tussen- en eindproducten maken die niet meer weg te denken zijn in de samenleving”.

Circulaire economie

Metaalunie blijft ook aandringen op forse investeringen in een circulaire maak- en bouw- economie. “CE is het perfecte klimaatmiddel, draagt bij aan grondstof onafhankelijkheid en geeft een boost aan de economie. Extra betreurenswaardig is het dat het kabinet, ook nu weer, met goede voornemens komt maar lijkt te vergeten om daar middelen voor vrij te maken.” Metaalunie roept nogmaals op om structureel 100 miljoen per jaar te investeren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Innovatie van Boessenkool is dé Overijsselse Circulaire Innovatie

08-02 DeSpray Environmental won met de innovatie Spuitbus recycling en hergebruik grondstoffen. Prachtig voorbeeld De…

Materialen

Leidraad materialenpaspoort voor maakindustrie vernieuwd

18-01 In een praktijkproject met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie en hun leveranciers van procesinstallaties en…

Toeleveren

We Deliver Solutions ontpopt zich als circulaire frontrunner

15-03 We Deliver Solutions (WDS) is een joint-venture van Kasteel Metaal in Alphen aan den…

Bedrijf en Economie

Circulariteit maakindustrie zet niet door

21-06 De publicatie constateert dat de circulaire prestaties van Nederlandse maakbedrijven gunstig afsteken bij die…

3D

Techniek heeft sleutel voor circulair produceren in handen

03-06 De maakindustrie in Europa kan duurzamer worden door nieuwe technieken als 3D printen, lasertechnieken…

Bedrijf en Economie

Staatssecretaris ontvangt agenda’s voor circulair Nederland

17-01 Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandag de plannen voor een duurzame,…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021