Stakingen in voorbereiding na ‘schandalig loonbod’ werkgevers (UPDATE)

0
3379

Werkgeversorganisatie FME is niet van plan om een fatsoenlijke cao af te sluiten voor de 150.000 metaalwerkers uit de metalektro. Die conclusie trekken de vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen, VHP2 en De Unie. Stakingen lijken nu onvermijdelijk. Bij diverse bedrijven zijn de actiedraaiboeken al volop in voorbereiding.

In een ultieme poging om eruit te komen met de werkgevers, legden de bonden een eindbod neer dat dinsdag 5 juni om 15.00 uur verliep. FME reageerde daarop met een in de ogen van de bonden ‘schandalig loonbod’ en een voorstel om hoger en lager personeel anders te behandelen.

Stevig loonbod
FME spreekt zelf van een ‘stevig loonbod, dat er als volgt uit ziet:
– Per 1 september 2018 een salarisverhoging van 1,4% structureel (bovenop de 1,55% verhoging per 1 januari 2018);
– Per 1 juli 2019 met 3% structureel;
– Per 1 juli 2020 met 2,5% structureel.

“De komende 33 maanden gaan de lonen dus in dit voorstel met 6,9% omhoog”, merkt FME op. De werkgevers streven naar een nieuwe cao met een lange looptijd van 1 juni 2018 tot 1 maart 2021 (33 maanden). Dat geeft rust in de sector en gelegenheid om te focussen op ontwikkelingen die van belang zijn voor de toekomst.
Naast het loonvoorstel zit in het voorstel van de werkgevers een investering van ruim € 11 miljoen per jaar voor scholing. FME stelt voor een aanvalsplan op opleiden en ontwikkelen te financieren uit de A+O middelen.

Lees hier het jongste cao-voorstel van FME.

Constructief overleg
De onderhandelaars van FME verklaren dat hun voorstel uiteraard nog niet definitief is. Ze hebben de vakbonden uitgenodigd voor een constructief overleg in vervolg op het dit voorstel. De bonden zijn echter witheet. Ze vinden het loonbod onvoldoende en zijn ook ontstemd over het feit dat de werkgevers medewerkers met een hoger salaris uitsluiten van verhogingen en ook willen ze dat bedrijven zonder overleg geen verhogingen hoeven uit te betalen. De bonden gaan de reactie van de FME wel voorleggen aan hun leden, maar bij de diverse bedrijven zijn de actiedraaiboeken al volop in voorbereiding.

Respectloos
Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: “Ronduit respectloos vind ik de reactie van de werkgevers. Het is me duidelijk dat ze geen waardering hebben voor hun eigen werknemers en dat in deze tijd van grote winsten. Voorstellen voor fatsoenlijk loon zijn er niet. Maar het allerergst vind ik dat de metaalwerkers als wegwerpwerknemers worden behandeld. Werkgevers willen totale zeggenschap over werktijden, onbeperkt overwerk bij nacht en ontij en geen regelingen om gezond langer door te kunnen werken. Ook voor jongeren ziet het er slecht uit in de metaal: er komen geen vaste contracten voor hen als ouderen minder willen werken door een generatiepact, en uitzendkrachten worden als tweederangs mensen behandeld.”

Op straat uitvechten
Onderhandelaar Loes Bezemer-Videler van CNV Vakmensen is teleurgesteld. “Omdat we van mening zijn dat het economisch klimaat ruimte biedt voor het verder aantrekkelijk maken van de sector metalektro; in geld én carrièrekansen. Daarbij telt dat werknemers zelf de regie kunnen hebben en houden over hun loopbaan. Werkgevers willen echt helemaal niks en verschuilen zich achter Brexit en andere zaken. Ze willen moderne en passende arbeidsvoorwaarden blijkbaar op straat uitvechten. Bizar, de sector schreeuwt om gekwalificeerd personeel. Werkgevers negeren dit, want ze komen voornamelijk met verslechteringen.”