Steeds meer efficiency

Trumpf legt op de Blechexpo wederom het accent op automatiserings- en digitaliseringstechnologieën waarmee de processen voor en na de bewerking op de machines veel efficiënter kunnen worden georganiseerd. Maar de Duitse marktleider presenteert ook nog een paar andere interessante zaken.

Eenvoudige automatiseringsoplossingen kunnen de efficiency van de productie volgens Trumpf al enorm verbeteren.

“80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”, zegt Stephan Mayer, de nieuwe CEO Machine Tools bij Trumpf, die deze zomer Heinz-Jürgen Prokop is opgevolgd. “Eenvoudige automatiseringsoplossingen kunnen de efficiency van de productie al enorm verbeteren. Bedrijven kunnen hun machines beter benutten en hun productiviteit verhogen. Als aanbieder van oplossingen voor de genetwerkte productie kunnen wij daarmee een essentiële verbetering bereiken voor onze klanten.”

Volautomatische zwenkbuigmachine

Het Duitse technologieconcern presenteert op de Blechexpo naast genetwerkte machines, software en services ook een oplossing, die de plaatdelen al tijdens het snijden automatisch voorbereid voor het lassen. Ook toont Trumpf voor het eerst een compacte, volautomatische zwenkbuigmachine, die zelfs dik plaatmateriaal moeiteloos bewerkt. Tevens wordt gedemonstreerd hoe bestaande machineparken met instapoplossingen toekomstbestendig kunnen worden gemaakt en in een netwerk kunnen worden verbonden.

Service app

Trumpf laat op de Blechecxpo zien hoe in de complete plaatwerkketen ondernemingen zich door digitale oplossingen kunnen verzekeren van concurrentievoordeel. Het bedrijf toont bijvoorbeeld digitale assistenten, die medewerkers met behulp van kunstmatige intelligentie nog beter ondersteunen, bijvoorbeeld bij het uitsorteren van de plaatuitslagen. Door retrofitten kunnen ook bestaande machineparken toekomstbestendig worden gemaakt.

Bovendien toont de onderneming een service app die medewerkers helpt bij servicegevallen, bijvoorbeeld door de automatische herkenning van spare parts, digitale handleidingen of door live ondersteuning met videofunctie door de plaatselijke Trumpf klantenservice. Voor de automatische herkenning van spare parts wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Trumpf presenteerde deze oplossing afgelopen voorjaar reeds op de virtuele huisshow Intech. Machine operators kunnen hiermee in enkele seconden meer dan 10.000 verschillende service- en slijtdelen identificeren en bestellen.

Alles wat ze daarvoor moeten doen is hun mobiele telefoon pakken en een foto maken van het onderdeel dat ze nodig hebben. Slijtage en vervuiling op de werkvloer maken het soms onmogelijk om de materiaalnummers op spare parts te lezen. En sommige onderdelen zijn bij voorbaat al lastig te markeren. Dat kan het lastig maken voor klanten om het juisten onderdeel te bestellen. Maar de nieuwe AI feature herkent het deel direct.

Dit proces van het herkennen van onderdelen werkt op basis van een kunstmatig neuraal netwerk. Trump vult dit netwerk continu verder in met foto’s van de verschillende items om het systeem te trainen. De AI oplossing gebruikt deze selectie van plaatjes om algoritmen te ontwikkelen voor de herkenning van objecten. De databank wordt steeds groter in omvang naarmate meer foto’s uit echte productieomgevingen worden toegevoegd.

Dankzij gebruik van kunstmatige intelligentie kunnen machine operators door simpel een foto te maken in enkele seconden service- en slijtdelen identificeren en bestellen.

Dankzij gebruik van kunstmatige intelligentie kunnen machine operators door simpel een foto te maken in enkele seconden service- en slijtdelen identificeren en bestellen.

Lokalisatiesysteem

Trumpf ontwikkelt veel digitaliserings– en automatiseringsoplossingen in eigen huis. Maar het concern werkt ook samen met partijen die specifieke knowhow hebben op bepaalde gebieden. Zoals met Zigpos, dat softwarecomponenten levert voor het indoor lokalisatiesysteem Track & Trace. Trumpf heeft zijn belang in dit softwarebedrijf uitgebreid van 25,1 naar 50,1 procent. Deze oplossing stelt realtime de positie van plaatdelen vast en de transparantie die hierdoor ontstaat verhoogt de productiviteit en de planbaarheid in de productie.

Door toepassing van de Ultra-Wide-Band-technologie (UWB) kan dit lokalisatiesysteem ondanks de reflecties in een metalen productieomgeving betrouwbaar worden gebruikt. Trumpf, dat al in 2019 een aandeel heeft genomen in Zigpos, verwacht dat de uitbreiding van de samenwerking zal leiden tot meer IT-oplossingen ter aanvulling op het portfolio voor industrieel traceren. “Ons doel is het gezamenlijk ontwikkelen en implementeren van extra producten op basis van de open lokalisatiestandaard omlox”, zegt directeur Eberhard Wahl van Trumpf Tracking Technologies, het jongste dochterbedrijf van het technologieconcern. Zigpos en Trumpf maken zich samen met veel andere bedrijven sterk voor open positioneringssystemen, gebaseerd op de industriestandaard omlox.

Trumpf
Hal 1, stand 1404

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf heeft handen vol aan ‘waanzinnige orderintake’

18-05 “De orderintake ligt 40 à 50 procent hoger dan vorig jaar en dat is…

Plaatbewerking

Krachtige 24 kW schijflaser van Trumpf richt zich vooral op zware industrie

04-05 De nieuwe TruDisk schijflasers zijn geschikt voor het snijden, lassen en bewerken van oppervlakken; ze…

Plaatbewerking

VDL lanceert online bestelplatform OrderOn.com

25-04 Maar het zal nog wel even duren voor het zover is. “We bouwen dit…

Plaatbewerking

Microjoints worden nanojoints

19-04 “Met onze nanojoints kunnen gebruikers de procesbetrouwbaarheid tijdens het lasersnijden verbeteren en verschillende werkstappen…

Plaatbewerking

TechniShow komt op cruciaal tijdstip

12-04 De sombere, zelfs wat negatieve geluiden rond TechniShow ontgaan Eisma en Mans niet. Zoals…

Automatisering

Productiviteitswinst met Trumpfs nieuwe Oseon-software kan oplopen tot 20%

21-03 De software omvat een reeks nieuwe opties om het transport van materialen flexibel en…

Plaatbewerking

Trumpf verhoogt 3D-snijsnelheid

14-01 “Met BrightLine Speed ​​kunnen we de snijsnelheid tot 60 procent verhogen voor platen tot…

Materialen

Groen staal is de toekomst

20-12 ArcelorMittal ziet de vraag naar duurzame staalproducten groeien. “Wil de transformatie van de staalbranche…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X