Succesvolle test Huisman met 3D geprinte offshore kraanhaak

0
455

In de eerste week van 2018 is ‘s werelds eerste 3D geprinte offshore kraanhaak, geproduceerd door Huisman, met vlag en wimpel geslaagd voor de overbelastingstest (80mt) en alle bijbehorende kwaliteitscontroles volgens de strengste criteria.

Kraanhaken zijn meestal vervaardigd door middel van giet- of smeedtechnieken. De door Huisman gebruikte 3D printtechnologie heeft een enorme stap voorwaarts gemaakt naar wat de nieuwe, toekomstige productietechnologie zou kunnen worden.

WAAM-techniek
Huisman in Schiedam, ontwerper en producent van zware constructie-installaties, maakt actief gebruik van de 3D printtechniek ‘Wire & Arc Additive Manufacturing’ (WAAM) voor de productie van middelgrote tot grote componenten van hogesterktestaal, waaronder een grote viertandshaak met een geprint eigen gewicht van circa 1000kg. Een belangrijk voordeel voor grotere kraanhaken is de aanzienlijke vermindering van levertijd tegen een kostprijs die met gietstukken en smeedstukken concurreert en waarbij een consistenter kwaliteitsniveau kan worden gegarandeerd.

Andere componenten
WAAM kan worden gebruikt voor kraanhaken maar stelt Huisman ook in staat om andere componenten met complexe vormen, korte levertijden of lokaal alternatieve materiaaleigenschappen, om bijvoorbeeld slijtvastheid en corrosieweerstand te verbeteren. Met de positieve WAAM testresultaten is Huisman nu in staat om betrouwbare componenten te produceren die eerder fysiek onmogelijk of commercieel onhaalbaar waren. In de nabije toekomst wil Huisman het WAAM proces verder verbeteren door de kostprijs voor deze techniek te verlagen en de productiemogelijkheden te vergroten tot objecten van 2500kg geprint gewicht.

Scheepsbouwer Damen onthulde eind vorig jaar al ‘s werelds eerste gecertificeerde 3D-geprinte scheepsschroef, die eveneens met de WAAM-techniek is geproduceerd.