Super-betrouwbare verbindingen

Helveg Metaaltechniek in Nederweert is ruim een jaar geleden gestart. Ondernemer John Hoeben weet precies wat hij wil met zijn nog jonge bedrijf: een allround toeleverancier van plaatwerk zijn voor de grote jongens. Hij weet ook precies wat hij daarvoor nodig heeft, onder andere een machinepark van topkwaliteit. Hierin passen ook de stiftlasmachine en de puntlasmachine, die hij onlangs heeft gekocht bij Laskar Puntlastechniek.

John Hoeben demonstreert de TECNA lineaire puntlasmachine, die zeer geschikt is voor puntlassen met heel korte lastijd. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld projectielassen of moerenlassen.

Met 25 jaar werkervaring bij verschillende werkgevers, is John Hoeben gepokt en gemazeld in de metaalbewerking. Hij heeft zelf gelast en aan lasersnijmachines gestaan, snij-afdelingen opgezet en geprofessionaliseerd en is betrokken geweest bij engineering in de machinebouw. ‘Wat ik voor een baas kan, moet ik ook voor mezelf kunnen’, dacht hij bij zichzelf. En dus is hij in januari 2022 gestart met Helveg Metaaltechniek, dat momenteel vijf medewerkers telt. De hoofdactiviteiten zijn lasersnijden en ponsen, samen met kanten en lassen. “We kunnen plaatbewerking van A tot Z voor de klanten verzorgen, inclusief de nabewerking”, vertelt John.

‘Haalt er alles uit’

Op het ruim bemeten bedrijfspand in Nederweert – en ook op de werkkleding – staat de slogan ‘Haalt er alles uit’ onder de bedrijfsnaam. Dit geeft aan dat Helveg er op alle fronten alles aan doet om maximaal te presteren in het belang van de klant. Dat zijn vooral klanten in de machinebouw en de food. “Een kracht van ons is dat we goed meedenken in de maakbaarheid van een product om zo efficiënt en slim mogelijk plaatwerk te maken. Een onderdeel 2 mm kleiner maken kan al veel schelen om zo veel mogelijk uit het plaatmateriaal te halen, wat een product goedkoper maakt.” Een trend in de markt is dat producten steeds lichter moeten zijn. Hierbij helpt John’s hobby tractor pulling enorm. “Bij tractor pulling heeft alles met balans en gewicht te maken. De onderdelen moeten zo licht mogelijk en tegelijk heel sterk zijn vanwege de krachten die er op komen. Hierdoor weet ik bijvoorbeeld dat een rond gat in een plaatdeel wel scheelt in gewicht maar niet ten koste gaat van de sterkte. Die kennis gebruik ik ook voor onze klanten.”

Puntlassen en stiftlassen

Helveg is op weg een allround plaatwerkbedrijf te worden. Daarin passen ook bewerkingen als puntlassen en stiftlassen en op termijn ook hand laserlassen. “Wil je toeleveren in de automotive en de food, dan heb je dat gewoon nodig”, weet John. “Onze klanten stellen hoge eisen en daar kijken we ook naar. Dus hebben we gezegd: we gaan investeren in topkwaliteit puntlas- en stiftlasmachines.” Hiervoor is John terecht gekomen bij Laskar Puntlastechniek in Hardinxveld-Giessendam. Deze specialist in weerstandlassen heeft een Condensator stiftlasmachine CDP-99M met stiftlaspistool GAP-M en een TECNA lineaire inverter puntlasmachine type 6022F met waterkoelmachine geleverd.

Hoogwaardige stiftlasmachine

De CDP-99M is een hoogwaardige stiftlasmachine volgens het condensator ontladingsprincipe met een lasbereik van M3 t/m M10 of Ø 2–8 mm. De machine is zeer geschikt voor continue productie en voorzien van een bibliotheek met lasparameters die de gebruiker eenvoudig kan selecteren met de éénknopsbediening. Het stiftlaspistool is voorzien van een meetsysteem dat de kwaliteit borgt. Zo wordt de uitsteeklengte van de stiftlasbout gemeten, dit betekent dat wanneer het pistool niet juist is gepositioneerd, de machine niet gaat lassen. Ook wordt de afsmelting van de stiftlasbout gemeten, een belangrijke indicatie voor een betrouwbare verbinding.

Puntlassen met inverter techniek

De TECNA lineaire puntlasmachines zijn zeer geschikt voor puntlassen met heel korte lastijd, dit is belangrijk voor bijvoorbeeld projectielassen of moerenlassen. De hoge snelheid wordt bereikt door gebruik te maken van inverter (1.000 Hz) stroombronnen. Hierdoor is er sprake van een zeer korte warmte inbreng tijdens het lassen waardoor er vaak geen nabewerking nodig is. De puntlasmachines zijn voorzien van een dubbelslag functie, een grote opening voor het positioneren van het product, een kleine opening voor het lassen. Dit verhoogt de veiligheid voor de operator. Door de mogelijkheid tot projectielassen kunnen meerdere verbindingen in één beweging worden gelegd.

Met de hoogwaardige Condensator stiftlasmachine CDP-99M heeft John Hoeben weer een deel van zijn verlanglijstje ingevuld.

Betrouwbare verbindingen

Bij de keuze voor deze machines stond het leggen van betrouwbare verbindingen voorop. Dat is essentieel, helemaal gezien de doelgroepen die Helveg wil aanspreken. Daarnaast speelde ook een heel praktisch punt een rol. Enkele grote partijen die werk neerleggen bij Helveg werken al met deze machines. “Het levert ons voordeel op om dezelfde keuze te maken. Ze laten ons gebruik maken van hun kennis en ervaring. We kunnen makkelijk programma’s uitwisselen en zo zijn we snel aan de gang.”

Gebruiksvriendelijk

Beide machines zijn al een tijdje in gebruik en de ervaringen zijn uitstekend. “Ze zijn heel gebruiksvriendelijk en softwarematig is het echt top. Laskar Puntlastechniek heeft ze geleverd met enkele tientallen standaard programma’s maar er is ruimte voor het opslaan van 300 programma’s. Als we een nieuw product moeten lassen, pakken we een standaard programma dat daar het dichtst bij in de buurt komt. Zo maken we makkelijk een nieuw programma. We geven dat een nummer en slaan het op, ook in ons ERP systeem. Komt dat product terug, dan kunnen we dat programma zo weer tevoorschijn halen en heel snel aan de slag gaan. Zoeken hoeft niet meer, we hebben minimale insteltijden en zelfs een leek kan het werk doen.”

John Hoeben is goed te spreken over de service van Laskar Puntlastechniek. “Toen ze hier met de stiftlasmachine een demo kwamen geven, hebben we er echte producten mee gemaakt. Zo konden we al producten uitleveren aan een klant terwijl we de machine nog niet eens hadden gekocht. We hebben een paar uur training gehad om de machines te leren kennen. In het begin hadden we een paar vragen, daar kregen we binnen 24 uur antwoord op. De bestellingen die we doen lopen netjes en fatsoenlijk.”

Zo heeft John met de puntlas- en de stiftlasmachine weer een deel van zijn verlanglijstje ingevuld. Hij is nu flink bezig met personeel. Helveg wil een moderne en aantrekkelijke werkgever zijn. Medewerkers krijgen alles nieuw, waaronder een tablet voor het digitaal verwerken van de productieorders en het doen van meldingen. En natuurlijk is hij druk met het vergroten van de klantenkring. Ruim een jaar na de start van zijn bedrijf is John Hoeben al goed op weg.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Rewigo is dé puntlasmachine voor Industrie 4.0

28-02 Het is te kort door de bocht om Rewigo te bestempelen als het huismerk…

Verbinden

Puntlassen en stiftlassen naar een hoger niveau

05-10 Al meer dan twee decennia voorziet Laskar Puntlastechniek de maakindustrie van innovatieve oplossingen voor…

MetavakNieuws

Laskar Puntlastechniek presenteert REWIGO machines op Welding Week

21-09 Weerstandlastechniek is een techniek die al jaren staat voor snel, reproduceerbaar en kosteneffectief. Het…

TechnishowNieuws

Laskar Puntlastechniek kijkt uit naar TechniShow

08-08 Het Laskar-Puntlastechniek team zal onder meer een cobotcel demonsteren, die een draadproduct puntlast. De…

Verbinden

Afbrandstuiklassen levert Klinger pure winst op

26-02 De afbrandstuiklasmachine die onlangs is geleverd door Laskar Puntlastechniek, is een echte aanwinst voor…

Verbinden

Moderne puntlastechniek maakt het verschil

12-11 Brink Industrial heeft grote stappen gezet op het gebied van puntlastechniek. Laskar Puntlastechniek heeft…

Verbinden

Sterk groeiend Laskar Puntlastechniek is verhuisd

04-09 Laskar Puntlastechniek heeft de vestiging van moederbedrijf Laskar las- & snijtechniek in Gorinchem verlaten…

Verbinden

Laskar Puntlastechniek demonstreert puntlas cobotcel

02-04 Laskar Puntlastechniek toont op de Brabantse metaaldagen de laatste innovaties op het gebied van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV