Surplex brengt vertrouwen in veilingen met uitgebreide service

Het industriële veilinghuis Surplex met kantoren in dertien landen, waaronder sinds dit jaar ook Nederland, brengt met een uitgebreid service-aanbod meer vertrouwen in de wereld van industriële veilingen. Het veilinghuis neemt als extra service allerlei werk uit handen van de klant, zoals demontage van machines, opslag, logistiek en het benodigde papierwerk. “Surplex onderscheidt zich met een stukje extra service van andere veilinghuizen. Zo nemen we de drempel weg om via een (online) veiling industriële machines te verkopen of te kopen”, vertelt Martijn van Schie, Aquisition Manager bij Surplex Nederland.

Surplex is een bekende naam in de wereld van industriële veilingen. Het bedrijf is 21 jaar geleden gestart en is gericht op met name de hout- en metaalsector. De producten die via de veilingen worden aangeboden vinden aftrek in de hele wereld. “We bieden een uitgebreide selectie machines aan. Van klein handgereedschap tot grote persen van een paar ton en alles daar tussenin. Met onze nieuwe vestiging willen we die diensten nu ook in Nederland verder uitbreiden. Want wat wij zien is dat industriële bedrijven in Nederland echt kunnen profiteren van veilingen, zowel aan de koop- als verkoopkant”, vertelt Teun van Leeuwen, tevens Aquisition Manager bij Surplex Nederland. Volgens hem staan ze in het buitenland te springen om Nederlandse machines omdat het onderhoud op een hoog niveau ligt.

Veel van die machines worden verkocht binnen Europa, maar het koperspubliek verplaatst zich steeds meer richting landen als India, Rusland en Pakistan. Ook voor de Nederlandse maakindustrie is er genoeg aanbod en dan gaat het met name om moderne CNC-bewerkingsmachines. Zo heeft Surplex recent bijvoorbeeld de opdracht gekregen voor de verkoop van high-end metaalbewerkingsmachines en gereedschappen van Knorr-Bremse SteeringSystems, een fabrikant van auto-onderdelen. Met moderne CNC-draaifreescentra, -draaibanken, -freesmachines, -rondslijpmachines en meerassige draaibanken, is zo’n veiling interessant voor Nederlandse maakbedrijven.

Service geeft vertrouwen

Omdat de meeste veilingen online afspelen en, helemaal in deze tijd, de mogelijkheden voor gegadigden om ter plekke een machine te bekijken beperkt zijn, is de online informatievoorziening erg belangrijk. “Betrouwbare informatie is cruciaal bij online veilingen. Als je aan de andere kant van de wereld woont moet je kunnen vertrouwen op de informatie die voorhanden is. Daar is Surplex zich heel erg van bewust en daar stoppen we dan ook heel veel tijd in. Bovendien verlangen we complete openheid van de verkopende partij over de staat van de machine”, aldus Van Schie.

Een projectmanager van Surplex maakt aan de hand van die informatie een omschrijving van de machinemogelijkheden, de staat en of er iets mankeert of ontbreekt. Met veel foto’s en video’s wordt vervolgens de machine in kaart gebracht. Door betrouwbare en complete informatie te verschaffen hoeft een koper niet te komen kijken. Van Schie: “We merken dat door deze transparante aanpak de behoefte om de machine in het echt te zien heel klein is geworden. Het gros van de aankopen wordt online en op afstand gedaan, omdat de kopende partij weet waar hij aan toe is.” Naast de beschikbare informatie biedt Surplex nog meer diensten aan die het vertrouwen vergroten en de drempel voor veel mensen wegneemt.

Zo biedt Surplex de mogelijkheid aan om de machine te demonteren. De koper hoeft dan alleen maar het vervoer te regelen en Surplex zorgt dat de machine op goede wijze wordt geladen. Echter kan Surplex met hun logistiek afdeling in Duitsland ook het vervoer uit handen nemen en kan het alle benodigde papieren zoals exportverklaringen en douanepapieren verzorgen. “Door dit serviceniveau creëren we veel vertrouwen en ontlasten we de klant. De ouderwetse veilingmanier van ‘hier staat de machine en succes ermee’ kan niet meer. Als een koper alles zelf moet regelen dan haken ze eerder af en helemaal bij grote dure machine en installaties wil de klant zekerheid. En die kunnen we bieden”, aldus Van Schie.

Teun van Leeuwen (l) en Martijn van Schie zien dat een uitgebreid service-aanbod de drempel wegneemt om via een (online) veiling industriële machines te verkopen of te kopen

Teun van Leeuwen (l) en Martijn van Schie zien dat een uitgebreid service-aanbod de drempel wegneemt om via een (online) veiling industriële machines te verkopen of te kopen

Directe verkoop

Naast verkoop via een veiling kan de verkopende partij ook kiezen voor directe, onderhandse verkoop. Dit komt met name van pas bij exclusieve machines waar een kleinere markt voor is en waar tijd geen belangrijke rol speelt zoals bij een faillissement. Zo heeft Surplex recent een complete perslijn van VDL Nedcar aangeboden voor directe verkoop. In dit soort trajecten is er meer ruimte om informatie zoals tekeningen uit te wisselen en om tot een beslissing te komen. “Surplex heeft een groep van ervaren taxateurs in dienst die met behulp van een uitgebreide database heel nauwkeurig kunnen bepalen wat de waarde van een machine of installatie is. Aan de hand daarvan kunnen we een prognose afgeven, een plan van aanpak bepalen en zelfs een opbrengst garanderen.

Dat alles helpt bij het creëren van vertrouwen wat één van de belangrijkste pijlers is voor Surplex. Voor bedrijven die wel snel van hun machines af willen, maar een veiling niet zien zitten omdat ze bang zijn dat de gewenste resultaten niet worden bereikt, biedt Surplex de mogelijkheid om zelf de machines aan te kopen. Stel je bent ondernemer en je stopt na 40 jaar dan is de waarde van het machinepark vaak toch een groot gedeelte van het pensioen.

Als Surplex de aankoop doet heeft die ondernemer direct geld en is die verzekerd van die opbrengst. En dit is ook het geval bij ondernemers die hun oude machines willen verkopen om snel te kunnen investeren in nieuwe machines”, vertelt Van Schie. Van Leeuwen vult aan: “Dankzij de diensten van Surplex kunnen ondernemers kapitaal vrijmaken voor nieuwe investeringen. Afhankelijk van de situatie kunnen bedrijven bij ons kiezen uit veilen, onderhandse verkoop of dat wij de machine direct van de klant kopen. Bij veilingen en onderhandse verkoop raden we aan dat ondernemers in een vroeg stadium hier over nadenken, zodat er zonder tijdsdruk gewerkt kan worden. Dat is belangrijk voor een veiling om genoeg tijd te hebben om ook potentiële kopers aan de andere kant van de wereld te bereiken”, besluit van Leeuwen.

Recente veilingen

Surplex Nederland heeft inmiddels al diverse veilingen mogen organiseren. Zo mag Surplex nu ook de verkoop verzorgen van kopergieterij LDM in Drunen die in juni j.l. de deuren heeft gesloten. Hier lopen twee verkoopmethodes naast elkaar. Aan de ene kant worden de specialistische machines zoals persen en gietovens direct onderhands verkocht en worden minder complexe machines zoals een zaagmachine en een draaibank vanaf oktober geveild.

Daarnaast heeft Surplex een groot project lopen van Catterpillar die hun vestiging in België heeft gesloten. Ook hier wordt de directe onderhandse verkoop toegepast omdat het specialistische productielijnen betreft. “We hebben productielijnen verkocht, waarvan we in eerste instantie weinig hadden verwacht. Maar door de onderhandse verkoop hebben we partijen gevonden die juist dit soort gespecialiseerde lijnen konden gebruiken. Zo zie je dat voor alles een koper is, mits je ze weet te vinden. En daar komt het grote netwerk van Surplex goed van pas”, aldus Van Schie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines blijft stabiel

11-01 De omzet met gebruikte machines was vorig jaar stabiel, want die is niet zo…

MetaalNieuws Extra IM

De verbinding tussen online bedrijf en traditionele machinehandel

29-04 Dat is een succesverhaal, dat typerend is voor talrijke internationale veilingen van gebruikte machines,…

Bedrijf en Economie

Met Surplex de levensduur van machines verlengen en het milieu ontzien

13-12 Om deze gigantische taak aan te kunnen, kan de aan- en verkoop van gebruikte…

Bedrijf en Economie

TBAuctions wil grootste online veilingplatform van Europa worden

29-11 TBAuctions is in 2018 ontstaan uit de fusie tussen Troostwijk Auctions (B2B-veilingen) en BVA…

Toeleveren

Inboedel Waalres Lasbedrijf op online veiling

05-07 Het online aanbod bestaat uit een grote verscheidenheid aan metaalbewerkingsmachines, gereedschappen en een personenwagen.…

Bedrijf en Economie

Constructieafdelingen en spuiterij Hitachi in online veiling

29-06 De constructie-afdelingen in Amsterdam ­– waar grote kranen, bulldozers en graafmachines worden gemaakt –…

MetaalNieuws Extra IM

Eerder investeren in nieuwe metaalbewerkingsmachines

28-04 Michel Derks, accountmanager industrie bij DLL (De Lage Landen) vertelt in dit artikel over…

Toeleveren

Veilingplatform Surplex groeit in coronacrisis

02-12 Het industriële veilingplatform Surplex heeft dit jaar tot nu toe 584 internationale online veilingen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen