Taiwan voorziet mondiale maakindustrie van smart machines

De Taiwanese gereedschapsmachine-industrie greep EMO Milano aan om te laten zien ze zich intensief bezighoudt met het thema Smart Manufacturing. De presentaties op de beursvloer werden versterkt met het webinar ‘Beyond Smart’. Hierin gaven de machinefabrikanten Tongtai, FFG, Axile en L&L, alsmede Hiwin Motion Control & Systems inzicht in hun nieuwste ‘smart’ ontwikkelingen.

Taiwan, in omvang de vijfde exporteur van gereedschapsmachines ter wereld, heeft Industrie 4.0 al vroeg omarmd

Taiwan, in omvang de vijfde exporteur van gereedschapsmachines ter wereld, heeft Industrie 4.0 al vroeg omarmd. De Taiwanese overheid lanceerde al in 2016 het speciale Programma Smart Machinery Industry om de ontwikkeling aan te moedigen van intelligente technologieën (zoals cloud systemen, big data, IoT en robots) en te bouwen aan een Smart Machinery industrieel ecosysteem in het land.

De Taiwanese machine-industrie bestaat uit een groot aantal kleine en middelgrote MKB-bedrijven en diverse grote fabrikanten die op mondiale schaal actief zijn. Samen vormen zijn een uniek gereedschapsmachinecluster, dat kopers uit de hele wereld alle uitrusting en onderdelen biedt die ze nodig hebben voor hun productie. Het overheidsprogramma moedigt al deze bedrijven aan om een grote R&D capaciteit op te bouwen, zodat ze hoognauwkeurige hightech producten met een hoge toegevoegde waarde kunnen leveren aan de maakindustrie in de hele wereld.

Tongtai

Een van de grote fabrikanten is Tongtai Machine & Tool, dat machines levert aan onder andere de aerospace, medische industrie en de algemene machinebouw. Tongtai, dat beschikt over sterke verkoopkanalen in Europa met onder andere een officieel kantoor in Nederland, biedt klanten one stop shopping om in hun individuele behoeftes te voorzien. “Onze klanten hebben allemaal verschillende ideeën voor smart manufacturing. Tongtai kan hiervoor de hardware, software én de management tools leveren”, zegt Sales Assistent Manager Jolly Wu.

De producten van Tongtai zijn verdeeld in drie categorieën (SOI) om aan elke klantbehoefte te kunnen voldoen. De S staat voor standaard machines, de O voor optionele functies en de I voor integratie en intelligent. Momenteel krijgt Tongtai veel verzoeken om standalone machines (horizontale, verticale, 5-assige machines en multi-tasking draaicenters) te upgraden met automatisering en intelligente oplossingen. Hiervoor heeft de fabrikant verschillende oplossingen in huis en deze werden tijdens het webinar geschetst aan de hand van het voorbeeld van de 5-assige machine CT-350.

Deze kan worden voorzien van verschillende automatisering-units, waarmee klanten verschillende werkstukken kunnen maken, speciaal voor de high-mix low volume productie. Al deze units kunnen worden beheerd door het bovenliggende productieschema en de status ervan kan worden gemonitord door TLM, Tongtai Line Management. Dit is een functie van het productieschema in TIMS (Tongtai Intelligent Manufacturing System), dat alle communicatie integreert tussen machines en automatisering.

Spoedjes kunnen makkelijk worden ingebracht in het productieschema, waarbij werkstukken eenvoudig en snel kunnen worden gewisseld, door de robotarm met gripper(s) of palletwisselaar. Een 3D visual systeem detecteert en lokaliseert daarbij de werkstukken, waarbij het niet uitmaakt of deze netjes zijn gestapeld of willekeurig zijn geplaatst.

De 5-assige machine CT-350 van Tongtai kan worden voorzien van verschillende automatisering-units. TIMS (Tongtai Intelligent Manufacturing System) integreert alle communicatie tussen machines en automatisering.

De 5-assige machine CT-350 van Tongtai kan worden voorzien van verschillende automatisering-units. TIMS (Tongtai Intelligent Manufacturing System) integreert alle communicatie tussen machines en automatisering.

FFG

Ook de Fair Friend Group was van de partij op EMO Milano en het webinar. FFG is een grote speler met 95 bedrijven, 37 gereedschapsmachine-merken en meer dan 50 fabrieken in de wereld. Deze machinebouwer is actief in de automotive, aerospace, energie-industrie, rail en transport. “Wij leveren turnkey solutions. Niet alleen de werktuigmachines, maar ook turnkey oplossingen, smart machinery advisering en data services. We willen onze klanten helpen bij hun digitale transformatie”, zegt algemeen directeur Miro Lin van de divisie Intelligent Manufacturing & Data Services van FFG. “Intelligentie, automatisering en transformatie zijn momenteel de belangrijkste onderwerpen in de maakindustrie. Dat maakt het urgent dat de gereedschapsmachines van de nieuwe generatie beschikken over een hoge nauwkeurigheid en een hoge performance én Artificial Intelligence (AI) aan boord hebben.”

Een FFG machine die hierin voorziet is de Feeler UB-660. Dit is een AI 5-assig verticaal bewerkingscentrum met zwenkkop (bereik X-as 1250 mm), geschikt voor grootschalig en hoognauwkeurig bewerken. FFG heeft bij deze machine gefocust op AI intelligence en performance. Sensoren verzamelen allemaal data van de UB-660 en uploaden deze naar het FFG Data Services Platform, waarmee de machine is verbonden. Dit platform omvat twee onderdelen. Het ene is de device management kernel, het andere de data analyse motor.

Het platform verschaft managementinformatie betreffende de OEE, visualiseert big data, genereert waarschuwingen en alarm boodschappen. Daarbij is een AI maintenance toepassing ontwikkeld. Als de machinestatus wordt beschreven zal het AI systeem de potentieel problematische componenten aanwijzen, waarna direct gericht maatregelen kunnen worden genomen om problemen te voorkomen. Het Data Services Platform kan ook makkelijk worden verbonden met andere equipment zoals AGV’s, robotarmen en meettasters en worden geïntegreerd met ERP, MES, SCM en CRM systemen.

FFG heeft bij de ontwikkeling van de Feeler UB-660 (een 5-assig verticaal bewerkingscentrum met zwenkkop) gefocust op AI intelligence en performance. Sensoren verzamelen data en uploaden deze naar het FFG Data Services Platform.

FFG heeft bij de ontwikkeling van de Feeler UB-660 (een 5-assig verticaal bewerkingscentrum met zwenkkop) gefocust op AI intelligence en performance. Sensoren verzamelen data en uploaden deze naar het FFG Data Services Platform.

Axile

Ook machinebouwer Axile omarmt Smart Manufacturing om de efficiency van haar machines te vergroten. Het bedrijf is producent van 5-assige bewerkingscentra, van heel klein tot zeer groot. “De automatisering en de technologie van onze machines zijn aangepast aan de eisen van Industrie 4.0”, zegt sales manager Erica Tsai. “Wij zijn ervan overtuigd dat digitalisering en intelligente automatisering tegenwoordig de enige weg zijn naar succes.”

Axile demonstreerde dit aan de hand van de Axile DC12. Dit is een extra groot formaat verticaal 5-assig bewerkingscentrum. DC staat voor Double Column, 12 voor de diameter van de roterende tafel (1,2 meter). Het 3-asssige bereik is 2200/1400/1000 mm (XYZ). Op deze machine kunnen werkstukken worden bewerkt met een diameter tot 1300 mm. Hij is geschikt voor de aerospace, energieopwekking en de gereedschappen- en matrijzenindustrie.

Een ander voorbeeld is het middelgrote Axile G6 5-assige bewerkingscentrum voor het bewerken van werkstukken tot 630×500 mm. Beide machines kunnen worden voorzien van verschillende automatiseringsoplossingen, samen met Industrie 4.0 technologie. Zo is er voor de Axile G6 de automatische palletwisselaar met twee pallets, genaamd G6 MPC2.

Deze is geschikt voor werkstukken tot maximaal 420×400 mm en heeft tot 400 kilo draagvermogen. Deze palletwisselaar kan werken met een Fastems systeem met 12, 24 of 36 pallets. Samen met het Axile Intelligent Monitor System is deze installatie geschikt voor een 24/7 operatie. “Axile is klaar voor volledige automatisering”, zegt Erica Tsai. “Ons gepatenteerde Intelligent Monitoring system ART verzekert dat de machine kan presteren; volledig geautomatiseerd en 24/7.

Sensoren zorgen ervoor dat slijtdelen, het gebruik van vloeistoffen en het energieverbruik realtime worden gemonitord. Zo kan onverwachte stilstand worden voorkomen en kan het management de strategie bepalen en plannen maken op basis van realtime informatie. ART maakt het mogelijk de machinestatus overal en altijd te controleren.” Axile is ook deelnemer aan Umati, de universele machine tool interface.

De nieuwste ontwikkeling van L&L is het LLS-M heavy duty multi axis complex bewerkingscentrum. Deze is bedoeld voor het bewerken van werkstukken met zware en lange assen.

De nieuwste ontwikkeling van L&L is het LLS-M heavy duty multi axis complex bewerkingscentrum. Deze is bedoeld voor het bewerken van werkstukken met zware en lange assen.

L&L

L&L Machinery Industry is van oorsprong een producent van CNC draaibanken. Draaibanken voor het bewerken van lange, zware assen zijn een belangrijk product van deze fabrikant. De nieuwste ontwikkeling is het LLS-M heavy duty multi axis complex bewerkingscentrum. Deze is bedoeld voor het bewerken van werkstukken met zware en lange assen, zoals in de defensie-industrie, grote lieren, kunststoffen- en rubbermachines, staalindustrie, offshore en windturbines en groene energie industrie. De machine kan verschillende bewerkingen uitvoeren, zodat deze heavy duty onderdelen op één machine kunnen worden geproduceerd.

Het bijzondere ontwerp van de machine zorgt ervoor dat een swing over het bed van 1850 tot 2400 mm mogelijk is. Op de machine kunnen tegelijkertijd draai-, frees- en boorprocessen worden uitgevoerd. Het zogeheten splitrail design kan worden uitgerust met gereedschappen voor boren en slijpen en andere uitrusting. Door de machine uit te rusten met de NC-PC controller verschaft L&L smart value added services. Sensoren zorgen dan voor informatie om botsingen te voorkomen, de bewerking te monitoren en toolmanagement. Ook kunnen hierdoor de koelsmeermiddelen in het oog worden gehouden en abnormale afwijkingen worden gediagnostiseerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Taiwan pakt de spotlights op EMO met slimme oplossingen

23-10 Dat deed het land niet alleen met exposanten, die toekomstgerichte conceptproducten aan de wereld…

Verspanen

EMO Hannover is geopend

19-09 Onder het motto Innovate Manufacturing is de vakbeurs een centraal platform voor alle aspecten…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Heller vanaf basis ontworpen voor flexibele serieproductie

12-09 Naast de gebruikelijke hoge snijprestaties en precisie, zijn de vrije spaanval, korte stilstandtijden, optimale…

Verspanen

Matsuura met vier automatiseringsoplossingen op EMO

12-09 De Japanse fabrikant van hoogwaardige bewerkingscentra presenteert voor het eerst de MAM72-42V met een…

Verspanen

Hembrug met combinatie harddraaien-finishen op EMO

11-09 Met het combineren van finishtechnieken in de MikroTurnGrind 100 verlegt Hembrug, de Nederlandse fabrikant…

Verspanen

Diepboren voor staal en gietijzer

11-09 De volhardmetalen diepboren zijn optimaal beschermd door een innovatieve coating met HiPIMS-technologie in het…

Verspanen

Verstelbare gedempte kotterbaar

11-09 Lange gereedschapsuitsteeklengtes kunnen ervoor zorgen dat een gereedschap gaat oscilleren bij het kotteren van…

Verspanen

En dat is zeven….

10-09 Spansystemen van HWR zijn bij uitstek geschikt om zowel kubusvormige als ronde componenten optimaal…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV