Tandem met mogelijkheden

Bij Jacfriesland in Drachten is enige tijd geleden een nieuwe Trubend 8500 tandem kantbank geïnstalleerd. Hierdoor is de kantcapaciteit van het productiebedrijf van Jacquet Nederland sterk verbeterd en uitgebreid.

De tandem bestaat uit twee kantpersen Trubend 8500, allebei met een lengte van 4 meter en een perskracht van 500 ton. Door deze moderniseringsslag beschikt Jacfriesland over meer zetlengte, meer tonnage, buighulpen en een hoekmeetsysteem.

Jacfriesland beschikte over een kantbank die jarenlang uitstekend heeft gefunctioneerd en waarover managing director Renze de Graaf op zich dan ook heel tevreden was. “Maar het was wel een kale kantbank”, vertelt hij. “We hadden behoefte aan meer zetlengte, meer tonnage, buighulpen en een hoekmeetsysteem.” De nieuwe tandem komt aan al deze wensen tegemoet. Het is de eerste tandem die Trumpf in Nederland heeft geleverd. De mogelijkheden van Trumpf op het gebied van kantbanken zijn aanzienlijk toegenomen, sinds enkele jaren geleden de Duitse kantpersenproducent EHT is overgenomen. “Hierdoor zijn we nu heel goed in staat om onze klanten precies die specifieke kantbank te leveren, die ze nodig hebben”, zegt verkoopadviseur Teus Vonk van Trumpf Nederland.

Puur productiebedrijf
Jacfriesland is een puur productiebedrijf. Alle opdrachten komen in Drachten binnen via het verkoopkantoor Jacquet Nederland in Purmerend, dat onderdeel is van de Jacquet Metal Service Group, de wereldwijde marktleider in het verbruik van RVS quarto platen. Jacfriesland (ruim vijftig medewerkers) levert hoog gelegeerd maatwerk in RVS, nikkellegeringen en titanium. Hiervoor beschikt het bedrijf over diverse laser-, plasma- en waterstraalsnijmachines en de nodige kantcapaciteit. “Hiermee zijn we in staat om snel, efficiënt en in hoge kwaliteit platen van 0,5 tot 120 mm dik in elke gewenste vorm te snijden en eventueel te kanten”, zegt Renze de Graaf.

Grote uitlading
Voor dat kanten is het machinepark nu uitgebreid met een tandem, bestaande uit twee kantpersen Trubend 8500, allebei met een lengte van 4 meter en een perskracht van 500 ton. “In eerste instantie was ons plan om één kantbank met een grote lengte te kopen”, aldus De Graaf. “Maar uiteindelijk hebben we gekozen voor een tandem. Want dan heb je twee machines die onafhankelijk van elkaar kunnen werken en voor lange werkstukken kunnen samenspelen. Dat geeft veel flexibiliteit.” Een nadeel van twee kleinere banken is de vaak beperkte ruimte om de plaat door te steken (uitlading). Teus Vonk: “Vaak is die ruimte beperkt tot 400 à 500 mm, maar daar heeft Trumpf een oplossing voor. Bij deze kantbanken is de uitlading daardoor 820 mm.” Hoewel de twee kantbanken samen een vermogen van maar liefst 1000 ton hebben, staan ze niet in maar ‘gewoon’ op de vloer in de productieruimte bij Jacfriesland. Onder de vloer is wel een speciale fundatie aangebracht. “Eigenlijk staat de tandem op een eiland van dik beton”, licht De Graaf toe.

De tandem bestaat uit twee kantpersen Trubend 8500, allebei met een lengte van 4 meter en een perskracht van 500 ton. Door deze moderniseringsslag beschikt Jacfriesland over meer zetlengte, meer tonnage, buighulpen en een hoekmeetsysteem.

Productiebesturing TruTops Fab
Een belangrijke reden voor hem om voor een tandem van Trumpf te kiezen, is dat Jacfriesland, waar diverse lasers van Trumpf operationeel zijn, gebruik maakt van het productiebesturingssysteem TruTops Fab. De tandem past daar naadloos in en dat biedt veel voordelen. Beide kantbanken zijn uitgerust met twee beeldschermen. Het ene is voor de besturing van de machine, het andere vormt de verbinding met TruTops Fab. De Graaf: “We hebben heel veel verschillende klanten en die leveren allemaal verschillende tekeningen aan. Bij de oude kantbank was het vaak een hele puzzel om uit te zoeken wat er nu precies stond of wat er werd bedoeld. We willen toe naar een situatie waarin we de machines aansturen met zetprogramma’s die we vanuit het softwarepakket van Trumpf maken. Doordat de tandem in het productiebesturingssysteem hangt, kunnen die programma’s zo in de kantbanken worden geschoven.”

Papierloos werken
Dit draagt bij aan de papierloze werkomgeving, die op zeer korte termijn realiteit zal zijn bij Jacfriesland. Er zijn ook al ontwikkelingen in gang gezet om de lasers uit te rusten met extra beeldschermen. “De lasersnijmachines melden zelf de delen af die ze hebben gesneden”, zegt De Graaf. “Met de kantbanken doen we dat nu nog handmatig, maar dat gebeurt binnenkort ook door de kantbanken zelf. Zo kunnen we straks automatisch in ons productiebesturingssysteem constant zien wat de status van de producten is.”
De tandem wordt bediend door vier operators in twee diensten. Ze loggen in door hun ‘druppel’ tegen een reader aan te houden. Ook dat betekent gemak; het invoeren van een gebruikersnaam en een code is niet meer nodig.

Meer zetlengte en tonnage
Qua tonnage is Jacfriesland door de nieuwe investering van 320 ton naar twee keer 500 ton gegaan. De zetlengte is van 4.30 naar 8 meter gegaan. Het bedrijf heeft al 12 mm dik materiaal over de hele lengte gebogen, maar ook al korte stukken van 25 mm. Het koppelen van de twee machines tot één grote kantbank gaat snel en kost weinig moeite. De hulpmiddelen bevallen in de praktijk heel goed. “De buighulpen werken heerlijk bij grote delen. Voor het hoekmeetsysteem was er even wat koudwatervrees, maar daar zijn de operators snel aan gewend. Je moet eerst wel eerst parameters inbrengen, maar dan werkt het feilloos en is de eerste zetting meteen goed.”

Gereedschappen
Samen met de tandem zijn ook allemaal nieuwe gereedschappen gekocht. Alle oude gereedschappen zijn de deur uitgedaan, die zijn met de oude kantbank naar Jacquet België gegaan. Voor de opslag van de gereedschappen is een Hänel Lean-Lift met een hoogte van bijna 6 meter geplaatst. Hierin liggen nu alle gereedschappen pal naast de tandem stofvrij opgeslagen. “Je set gereedschappen is een verzameling die je langzaam uitbreidt”, zegt De Graaf. “Als we voor een order nieuwe gereedschappen nodig hebben, dan schaffen we die aan. We hebben bijvoorbeeld ook adapters voor onder de bovenmessen en de ondermessen om te voorkomen dat de plaat de tafel raakt.” Jacfriesland zet met de gereedschappen uitsluitend RVS en nikkellegeringen. Zo komt er geen vervuiling door staal op. RVS is wel gemener voor de gereedschappen dan staal, vooral op radius van het gereedschap is de slijtage vaak groot. Een voordeel van de Trumpf gereedschappen is echter dat de inloopradii van de matrijzen en de messen lasergehard zijn. Dit komt de slijtvastheid ten goede.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

3D

Trumpf print kunstgebitten in serie

16-11 “Dankzij slimme automatisering is het nieuwe systeem twee keer zo snel als de vorige…

Plaatbewerking

Trumpf verkoopt eerste 24 kW laser aan JacFriesland

27-10 De TruLaser Series 5000 met 24 kW vermogen wordt deze week door Trumpf geïntroduceerd…

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Plaatbewerking

Trumpf verdubbelt laservermogen tot 24 kW

26-10 Afhankelijk van het materiaal en de toepassing kan de TruLaser Serie 5000 volgens Trumpf…

Plaatbewerking

Plaatwerkkennis met een druk op de knop

18-10 Om ervoor te zorgen dat buigen geen breken wordt, is veel knowhow nodig in…

Plaatbewerking

Trumpf lanceert eenvoudige kantbank

18-10 “Zoals al onze nieuwe eenvoudige machines is de TruBend 1000 consequent afgestemd op de…

Plaatbewerking

Geen machine meer kopen, maar afrekenen per plaatdeel

14-10 Trumpf heeft een uitgebreide test- en leerfase achter de rug met een drietal pilotklanten.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen