Tandem met mogelijkheden

Bij Jacfriesland in Drachten is enige tijd geleden een nieuwe Trubend 8500 tandem kantbank geïnstalleerd. Hierdoor is de kantcapaciteit van het productiebedrijf van Jacquet Nederland sterk verbeterd en uitgebreid.

Jacfriesland beschikte over een kantbank die jarenlang uitstekend heeft gefunctioneerd en waarover managing director Renze de Graaf op zich dan ook heel tevreden was. “Maar het was wel een kale kantbank”, vertelt hij. “We hadden behoefte aan meer zetlengte, meer tonnage, buighulpen en een hoekmeetsysteem.” De nieuwe tandem komt aan al deze wensen tegemoet. Het is de eerste tandem die Trumpf in Nederland heeft geleverd. De mogelijkheden van Trumpf op het gebied van kantbanken zijn aanzienlijk toegenomen, sinds enkele jaren geleden de Duitse kantpersenproducent EHT is overgenomen. “Hierdoor zijn we nu heel goed in staat om onze klanten precies die specifieke kantbank te leveren, die ze nodig hebben”, zegt verkoopadviseur Teus Vonk van Trumpf Nederland.

Puur productiebedrijf
Jacfriesland is een puur productiebedrijf. Alle opdrachten komen in Drachten binnen via het verkoopkantoor Jacquet Nederland in Purmerend, dat onderdeel is van de Jacquet Metal Service Group, de wereldwijde marktleider in het verbruik van RVS quarto platen. Jacfriesland (ruim vijftig medewerkers) levert hoog gelegeerd maatwerk in RVS, nikkellegeringen en titanium. Hiervoor beschikt het bedrijf over diverse laser-, plasma- en waterstraalsnijmachines en de nodige kantcapaciteit. “Hiermee zijn we in staat om snel, efficiënt en in hoge kwaliteit platen van 0,5 tot 120 mm dik in elke gewenste vorm te snijden en eventueel te kanten”, zegt Renze de Graaf.

Grote uitlading
Voor dat kanten is het machinepark nu uitgebreid met een tandem, bestaande uit twee kantpersen Trubend 8500, allebei met een lengte van 4 meter en een perskracht van 500 ton. “In eerste instantie was ons plan om één kantbank met een grote lengte te kopen”, aldus De Graaf. “Maar uiteindelijk hebben we gekozen voor een tandem. Want dan heb je twee machines die onafhankelijk van elkaar kunnen werken en voor lange werkstukken kunnen samenspelen. Dat geeft veel flexibiliteit.” Een nadeel van twee kleinere banken is de vaak beperkte ruimte om de plaat door te steken (uitlading). Teus Vonk: “Vaak is die ruimte beperkt tot 400 à 500 mm, maar daar heeft Trumpf een oplossing voor. Bij deze kantbanken is de uitlading daardoor 820 mm.” Hoewel de twee kantbanken samen een vermogen van maar liefst 1000 ton hebben, staan ze niet in maar ‘gewoon’ op de vloer in de productieruimte bij Jacfriesland. Onder de vloer is wel een speciale fundatie aangebracht. “Eigenlijk staat de tandem op een eiland van dik beton”, licht De Graaf toe.

De tandem bestaat uit twee kantpersen Trubend 8500, allebei met een lengte van 4 meter en een perskracht van 500 ton. Door deze moderniseringsslag beschikt Jacfriesland over meer zetlengte, meer tonnage, buighulpen en een hoekmeetsysteem.

Productiebesturing TruTops Fab
Een belangrijke reden voor hem om voor een tandem van Trumpf te kiezen, is dat Jacfriesland, waar diverse lasers van Trumpf operationeel zijn, gebruik maakt van het productiebesturingssysteem TruTops Fab. De tandem past daar naadloos in en dat biedt veel voordelen. Beide kantbanken zijn uitgerust met twee beeldschermen. Het ene is voor de besturing van de machine, het andere vormt de verbinding met TruTops Fab. De Graaf: “We hebben heel veel verschillende klanten en die leveren allemaal verschillende tekeningen aan. Bij de oude kantbank was het vaak een hele puzzel om uit te zoeken wat er nu precies stond of wat er werd bedoeld. We willen toe naar een situatie waarin we de machines aansturen met zetprogramma’s die we vanuit het softwarepakket van Trumpf maken. Doordat de tandem in het productiebesturingssysteem hangt, kunnen die programma’s zo in de kantbanken worden geschoven.”

Papierloos werken
Dit draagt bij aan de papierloze werkomgeving, die op zeer korte termijn realiteit zal zijn bij Jacfriesland. Er zijn ook al ontwikkelingen in gang gezet om de lasers uit te rusten met extra beeldschermen. “De lasersnijmachines melden zelf de delen af die ze hebben gesneden”, zegt De Graaf. “Met de kantbanken doen we dat nu nog handmatig, maar dat gebeurt binnenkort ook door de kantbanken zelf. Zo kunnen we straks automatisch in ons productiebesturingssysteem constant zien wat de status van de producten is.”
De tandem wordt bediend door vier operators in twee diensten. Ze loggen in door hun ‘druppel’ tegen een reader aan te houden. Ook dat betekent gemak; het invoeren van een gebruikersnaam en een code is niet meer nodig.

Meer zetlengte en tonnage
Qua tonnage is Jacfriesland door de nieuwe investering van 320 ton naar twee keer 500 ton gegaan. De zetlengte is van 4.30 naar 8 meter gegaan. Het bedrijf heeft al 12 mm dik materiaal over de hele lengte gebogen, maar ook al korte stukken van 25 mm. Het koppelen van de twee machines tot één grote kantbank gaat snel en kost weinig moeite. De hulpmiddelen bevallen in de praktijk heel goed. “De buighulpen werken heerlijk bij grote delen. Voor het hoekmeetsysteem was er even wat koudwatervrees, maar daar zijn de operators snel aan gewend. Je moet eerst wel eerst parameters inbrengen, maar dan werkt het feilloos en is de eerste zetting meteen goed.”

Gereedschappen
Samen met de tandem zijn ook allemaal nieuwe gereedschappen gekocht. Alle oude gereedschappen zijn de deur uitgedaan, die zijn met de oude kantbank naar Jacquet België gegaan. Voor de opslag van de gereedschappen is een Hänel Lean-Lift met een hoogte van bijna 6 meter geplaatst. Hierin liggen nu alle gereedschappen pal naast de tandem stofvrij opgeslagen. “Je set gereedschappen is een verzameling die je langzaam uitbreidt”, zegt De Graaf. “Als we voor een order nieuwe gereedschappen nodig hebben, dan schaffen we die aan. We hebben bijvoorbeeld ook adapters voor onder de bovenmessen en de ondermessen om te voorkomen dat de plaat de tafel raakt.” Jacfriesland zet met de gereedschappen uitsluitend RVS en nikkellegeringen. Zo komt er geen vervuiling door staal op. RVS is wel gemener voor de gereedschappen dan staal, vooral op radius van het gereedschap is de slijtage vaak groot. Een voordeel van de Trumpf gereedschappen is echter dat de inloopradii van de matrijzen en de messen lasergehard zijn. Dit komt de slijtvastheid ten goede.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Komst van nieuwe pons-/lasermachine is opmaat voor automatiseringsslag bij DMI

21-10 Operationeel directeur Aard Slagman weet zeker dat de nieuwe machine een groot succes wordt.…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X