Technohub Ketenintegratie wil echte doorbraak realiseren

De pas gestarte Technohub Ketenintegratie biedt maakbedrijven unieke praktijkgerichte trainingen en bedrijfsinterne ondersteuning aan om de samenwerking in de toeleveringsketen te verbeteren.

De Technohub Ketenintegratie wil een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties met elkaar aangaan en leren om gezamenlijk hun concurrentiepositie fors te verbeteren.

“We willen een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties met elkaar aangaan en leren om gezamenlijk hun concurrentiepositie fors te verbeteren”, zeggen de initiatiefnemers.

Die initiatiefnemers zijn specialist in precisieplaatwerk Made by Driessen (penvoerder), SpartnerS organisatieadvies (kennisdrager ketenintegratie), het Summa College en Gilde Opleidingen. Deelnemers zijn Vekoma, Axxicon en Royal Smit Transformers. Volgens de initiatiefnemers beleeft de Nederlands maakindustrie op dit moment opnieuw hoogtijdagen. De sector is sterk ontwikkeld en talloze machinebouwers, groot en klein, spelen wereldwijd mee. In veel markten zijn we zelfs marktleider. Deze mooie positie draagt er aan bij dat toeleveranciers in de keten uitgedaagd worden op het vlak van technologische innovaties en logistieke processen, maar ook dat ze economisch meeprofiteren.

Druk op machinebouwer neemt toe

Toch kan de sector volgens het consortium achter de Technohub Ketenintegratie niet zelfgenoegzaam achteroverleunen. De druk op de machinebouwer neemt namelijk toe: de levenscyclus van zijn producten wordt snel korter, klanten eisen radicaal kortere levertijden (het koopgedrag van kapitaalgoederen is extreem veranderd) en technologische innovaties volgen elkaar in hoog tempo op. Dit maakt het noodzakelijk om het ontwerpproces te versnellen, vaak door modulair en volledig in 3D te ontwerpen.

En hier blijft het niet bij, Smart Industry brengt nieuwe mogelijkheden. In dit kader ziet het consortium twee fundamentele ontwikkelingen: het verdwijnen van de 2D tekening door de komst van 3D PMI (Product Maak Informatie) en MBD (Model Based Definition) en de digitalisering van de supply chain door het koppelen van ERP pakketten door de hele keten.

Huidige succes verbloemt verspillingen

Deze ontwikkelingen vereisen dat machinebouwers en leveranciers anders gaan samenwerken. “Niet alleen de eigen bedrijfsprestatie maar vooral de keten gaat het succes voor de toekomst bepalen”, stellen de initiatiefnemers van de pas opgerichte Technohub. “En dat vergt een enorme omslag, vooral omdat historisch de macht in de keten bovenin bij de machinebouwers ligt, waarbij het gedrag richting toeleveranciers vaak korte termijn en prijs gedreven is.”

Het huidige succes verbloemt bovendien wat de consortiumpartijen vanuit de dagelijkse praktijk zien: het gebrek aan structurele samenwerking in de keten zorgt voor een geldelijke verspilling van 5 tot 10% in de Nederlandse maakindustrie en veroorzaakt vermijdbare hectiek voor bedrijven en medewerkers. “Het draagt bij tot een onnodige, vaak directieve ‘hit and run’ cultuur en te extreme ‘flexschillen’. Ook worden potentiële innovaties onvoldoende benut, waarmee de marktpositie sluimerend kan verslechteren.”

Gezamenlijk concurrentiepositie verbeteren

Om hier echt verandering in te brengen en te komen tot lange termijn relaties in de keten, gericht op het gezamenlijk verbeteren van de concurrentiepositie, biedt de Technohub Ketenintegratie bedrijven in de maakindustrie unieke praktijkgerichte trainingen en bedrijfsinterne ondersteuning aan. Bedrijven die zich op korte termijn aanmelden kunnen kosteloos of met een kleine eigen bijdrage deelnemen.

De Technohub is mogelijk geworden doordat het A+O Metalektro aanjaagsubsidie beschikbaar heeft gesteld vanuit haar Technohub regeling. Hierin werken onderwijs en bedrijfsleven in een publiek-private samenwerking (PPS) aan kennisuitwisseling op het gebied van technologische innovaties.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Toeleveren

VMT Groep is nu VMT Companies

13-09 De naamswijziging onderstreept dat de focus van het bedrijf verschuift van plaatwerkleverancier naar machinebouwpartner.…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

Toeleveren

Wat zijn (worden) de regels voor machinebouw voor de food?

07-09 De overheid zegt duidelijk dat een producent verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn…

Materialen

Digitalisering arriveert in staalindustrie

31-08 Nieuwe digitaliseringsoplossingen zullen een centraal thema zijn op de komende metallurgiebeurzen GIFA, METEC, THERMPROCESS…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

Plaatbewerking

Plaatwerk webshop voor elke toeleverancier

17-08 Veel – met name grote en middelgrote – plaatwerkbedrijven zijn op zoek naar een…

TechnishowNieuws

Vol gas richting TechniShow en ESEF Maakindustrie

08-08 Dat betekent onder meer dat onze nieuwsbrieven – die vanaf nu weer iedere dinsdag…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X