Technohub Ketenintegratie wil echte doorbraak realiseren

De pas gestarte Technohub Ketenintegratie biedt maakbedrijven unieke praktijkgerichte trainingen en bedrijfsinterne ondersteuning aan om de samenwerking in de toeleveringsketen te verbeteren.

De Technohub Ketenintegratie wil een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties met elkaar aangaan en leren om gezamenlijk hun concurrentiepositie fors te verbeteren.

“We willen een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties met elkaar aangaan en leren om gezamenlijk hun concurrentiepositie fors te verbeteren”, zeggen de initiatiefnemers.

Die initiatiefnemers zijn specialist in precisieplaatwerk Made by Driessen (penvoerder), SpartnerS organisatieadvies (kennisdrager ketenintegratie), het Summa College en Gilde Opleidingen. Deelnemers zijn Vekoma, Axxicon en Royal Smit Transformers. Volgens de initiatiefnemers beleeft de Nederlands maakindustrie op dit moment opnieuw hoogtijdagen. De sector is sterk ontwikkeld en talloze machinebouwers, groot en klein, spelen wereldwijd mee. In veel markten zijn we zelfs marktleider. Deze mooie positie draagt er aan bij dat toeleveranciers in de keten uitgedaagd worden op het vlak van technologische innovaties en logistieke processen, maar ook dat ze economisch meeprofiteren.

Druk op machinebouwer neemt toe

Toch kan de sector volgens het consortium achter de Technohub Ketenintegratie niet zelfgenoegzaam achteroverleunen. De druk op de machinebouwer neemt namelijk toe: de levenscyclus van zijn producten wordt snel korter, klanten eisen radicaal kortere levertijden (het koopgedrag van kapitaalgoederen is extreem veranderd) en technologische innovaties volgen elkaar in hoog tempo op. Dit maakt het noodzakelijk om het ontwerpproces te versnellen, vaak door modulair en volledig in 3D te ontwerpen.

En hier blijft het niet bij, Smart Industry brengt nieuwe mogelijkheden. In dit kader ziet het consortium twee fundamentele ontwikkelingen: het verdwijnen van de 2D tekening door de komst van 3D PMI (Product Maak Informatie) en MBD (Model Based Definition) en de digitalisering van de supply chain door het koppelen van ERP pakketten door de hele keten.

Huidige succes verbloemt verspillingen

Deze ontwikkelingen vereisen dat machinebouwers en leveranciers anders gaan samenwerken. “Niet alleen de eigen bedrijfsprestatie maar vooral de keten gaat het succes voor de toekomst bepalen”, stellen de initiatiefnemers van de pas opgerichte Technohub. “En dat vergt een enorme omslag, vooral omdat historisch de macht in de keten bovenin bij de machinebouwers ligt, waarbij het gedrag richting toeleveranciers vaak korte termijn en prijs gedreven is.”

Het huidige succes verbloemt bovendien wat de consortiumpartijen vanuit de dagelijkse praktijk zien: het gebrek aan structurele samenwerking in de keten zorgt voor een geldelijke verspilling van 5 tot 10% in de Nederlandse maakindustrie en veroorzaakt vermijdbare hectiek voor bedrijven en medewerkers. “Het draagt bij tot een onnodige, vaak directieve ‘hit and run’ cultuur en te extreme ‘flexschillen’. Ook worden potentiële innovaties onvoldoende benut, waarmee de marktpositie sluimerend kan verslechteren.”

Gezamenlijk concurrentiepositie verbeteren

Om hier echt verandering in te brengen en te komen tot lange termijn relaties in de keten, gericht op het gezamenlijk verbeteren van de concurrentiepositie, biedt de Technohub Ketenintegratie bedrijven in de maakindustrie unieke praktijkgerichte trainingen en bedrijfsinterne ondersteuning aan. Bedrijven die zich op korte termijn aanmelden kunnen kosteloos of met een kleine eigen bijdrage deelnemen.

De Technohub is mogelijk geworden doordat het A+O Metalektro aanjaagsubsidie beschikbaar heeft gesteld vanuit haar Technohub regeling. Hierin werken onderwijs en bedrijfsleven in een publiek-private samenwerking (PPS) aan kennisuitwisseling op het gebied van technologische innovaties.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

ZIE draait om nieuwe technologie voor de maakindustrie

01-04 Hi Delta, netwerkorganisatie voor de technologische industrie in Zuid-Holland, en Mikrocentrum, platformorganisatie voor de…

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

TechnishowNieuws

Bruisende TechniShow goed voor bijna 30.000 bezoekers

20-03 Ricardo Vivas, beursmanager, blikt terug op een succesvolle beursweek: “Het bruiste op de beursvloer.…

Toeleveren

JOOP kan concurrentie vanuit de hele wereld aan

04-03 Nog steeds bedient JOOP met alle plezier klanten die alleen productiecapaciteit nodig hebben voor…

Automatisering

Forceertechniek Koolmees helemaal klaar voor groei met nieuwste generatie ERP van Halloy

04-03 Hij windt er geen doekjes om. Het vorige ERP-systeem remde de groei van zijn…

Plaatbewerking

‘Ketenintegratie is afspraken nakomen maar ook plezier maken’

27-02 Dat citaat is afkomstig van Jorg Blankers, operationeel directeur van Dumaco Oss. Evenals zijn…

Materialen

Steun voor MKB in materiaaltechnologie

30-01 Het doel is om zo’n 120 MKB-ondernemingen de nodige competenties te geven om de…

Automatisering

AI versnelt transitie naar servitization in maakindustrie

08-01 Onderzoek van bedrijfssoftwareproducent IFS wijst uit dat servitization vooral wordt gezien als een belangrijke…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV