Technologies Added van start met 10 partners

0

Met de ingebruikname van de nieuwe productielijn heeft de Drentse gedeputeerde Henk Brink op 17 mei het officiële startsein gegeven van Technologies Added in Emmen. Het oude armaturenbedrijf van Philips is ontmanteld en heeft plaats gemaakt voor een moderne Smart Factory, waar de productie nu daadwerkelijk is gestart.

Technologies Added is een initiatief van investeringsbedrijf Chezz Partners, dat daarbij wordt ondersteund door de NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland). Zij bouwden de oude Philips-fabriek om tot een locatie waar meerdere bedrijven, onder de vlag van Technologies Added, gemeenschappelijk kunnen gaan produceren. Om dit mogelijk te maken is er een uniek productieproces ontwikkeld, met gebruikmaking van de modernste robot- en informatietechnologie, waar verschillende producten gelijktijdig geproduceerd kunnen worden.

Gemeenschappelijke fabriek
Rob Goossens, de nieuwe CEO van Technologies Added: “We staan aan het begin van de vierde industriële revolutie en dat heeft grote impact op de maakindustrie. De Smart Factory wordt de standaard. Grote bedrijven kunnen hun eigen Smart Factory wel ontwikkelen, maar voor kleine bedrijven wordt dat steeds lastiger. Zij zijn dus aangewezen op toeleveranciers, vaak ver weg in lagelonenlanden. Bedrijven willen echter meer grip op hun productieproces en ze willen dicht bij hun afzetmarkt produceren. Vandaar dat wij met Technologies Added een alternatief aanbieden: Samen produceren onder één dak; in een gemeenschappelijke fabriek. Met als slogan: ‘It feels like your own factory, but it works as a shared facility’.”

Werkgelegenheid
De ontwikkeling van Technologies Added als een nieuwe ‘shared facility’ voor MKB-bedrijven en startups wordt financieel ondersteund door de Gemeente Emmen, de Provincie Drenthe en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze ondersteuning is bedoeld om de werkgelegenheid zoveel mogelijk te behouden na de sluiting van de Philips fabriek in 2016 waar in de hoogtijdagen 250 mensen werkten. Op dit moment werken er bij Technologies Added en bij de betrokken partners 50 mensen. De initiatiefnemers verwachten binnen twee jaar tenminste evenveel mensen aan het werk te hebben als indertijd bij Philips. 

Primeur
Emmen heeft met Technologies Added een primeur want het is, voor zover bekend, de eerste ‘shared Smart Factory’ ter wereld. Daarom kreeg Technologies Added onlangs, tijdens de Hannover Messe, de erkenning van een officieel Fieldlab op de nationale Smart Industry Agenda uit handen van staatssecretaris Mona Keijzer.  Technologies Added gaat zich vooral richten op seriematige productie van producten met ingebouwde intelligentie (‘smart products’) zoals slimme armaturen, laadpalen, producten voor smart homes, medische en energieproducten. De komende jaren wordt Technologies Added uitgebouwd tot een ‘Smart Industry Campus’ met allerlei voorzieningen voor de moderne maakindustrie zoals opleidingen, een innovatiecentrum waar bedrijven hun ‘smart productieproces’ kunnen laten ontwikkelen en een incubator voor hightech startups. 

Tien partnerships
Het consortium dat de Shared Smart Factory op de rails gaat zetten is uitgebreid met Engie uit Roden dat het flexibel-gerobotiseerde productieproces ontwikkelt, Oldenburger|Fritom (Veendam, Emmen) dat de ‘inhouse’ distributie en logistiek gaat verzorgen en Rockwell Automation dat tekent voor de industriële automatisering. Tijdens de kick-off ondertekenden deze partners een samenwerkingsovereenkomst. Inmiddels zijn zes bedrijven begonnen met de productie, of met de voorbereiding daarvoor, onder het dak van Technologies Added. Dat zijn Sustainder uit Emmen (slimme straatverlichting), Scoozy uit Delft (elektrische scootmobielen), Hydraloop International uit Leeuwarden (in-huis waterrecyclingsysteem), Persafe uit Breda (producten voor personal safety), SenseGlove uit Delft (Virtual Reality handschoen) en Embedded Fitness uit Helmond (interactieve fitness apparatuur).