Timesavers borstelt gelijkmatig en geautomatiseerd radius 2

Door de stijgende vraag naar oppervlaktebehandelingen, ontbramen en gelijkmatig aangebrachte kantafrondingen, zoeken bedrijven nieuwe manieren om dit soort, vaak handmatige processen, te automatiseren. Timesavers presenteerde in een webinar, aan de hand van een live demonstratie in haar showroom, hoe ontbraammachines ingezet kunnen worden om een radius van 2 mm uniform aan te brengen.

Timesavers maakt gebruik van de roterende borstels om een gelijkmatige kantafronding te verkrijgen.

Verschillende ontwikkelingen in de plaatwerkindustrie, maar ook invloeden van buitenaf, maken de nabewerking van plaatwerkdelen een uitdaging. De vraag naar plaatwerkdelen die zijn voorzien van een oppervlaktebehandeling en een kantafronding neemt toe. Aan de ene kant wordt dit gestimuleerd door de vraag naar veiligheid, waarbij men de kans op snijwonden door scherpe kanten wil verkleinen. Aan de andere kant nemen de eisen vanuit de verschillende industrieën toe.

De voedingsmiddelenindustrie vraagt bijvoorbeeld om een radius aan het werkstuk en een lage oppervlakteruwheid om bacteriegroei te voorkomen. De machinebouw vraagt daarentegen om ronde kanten om bijvoorbeeld elektrische kabels te beschermen of om een oppervlaktebehandeling voor optische doeleinden. Daarnaast moeten onderdelen die worden voorzien van een coating aan strenge eisen voldoen met betrekking tot ronde kanten en de ongewenste oxidehuid. Uiteraard speelt kostenverlaging vervolgens ook nog een belangrijke rol.

Ontwikkelingen gaan hard

“Ontbraammachines hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger was machinaal ontbramen een innovatie. Tegenwoordig is een gelijkmatige kantafronding met een constante radius een strenge eis, waarbij delen met doordrukkingen, grote slakken, delen met folie, zinkonderdelen of delen met een oxidehuid door één machine bewerkt moeten kunnen worden”, vertelt Piet Kooman, directeur van Timesavers.

De ontbraammachines van Timesavers kunnen naast het verwijderen van de opstaande bramen ook een gelijkmatige radius van 2 mm realiseren, moeilijke delen met foliën of doordrukkingen bewerken, de oxidehuid verwijderen, een richtingloze finish aanbrengen en dunne delen probleemloos borstelen. Dit is mogelijk door de Roterende Borstel (RB) technologie van Timesavers.

Factor 4

Tijdens het webinar gaf Timesavers een idee hoe eenvoudig het is om met verschillende ontbraammachines een radius van 2 mm aan te brengen. “De machines laten zich eenvoudig afstellen. Je geeft simpelweg de dikte in van het materiaal en het gewenste eindresultaat en de machine doet de rest. Zo wordt het eenvoudig om de borsteltijd te bepalen om een bepaalde radius te verkrijgen. Om een radius van 2 mm te realiseren moet je bijvoorbeeld vier keer zoveel materiaal verspanen als bij een radius van 1 mm. Meer borsteltijd is meer radius. Dankzij onze RB-technologie doet de positionering van de werkstukken op de band er niet toe. Dit komt omdat de borstels ronddraaien, waardoor de afwerking uniform is.

De RB-technologie vind je terug in de 22RB, 32RB en 42RB ontbraammachines met respectievelijk een breedte van 600 mm, 1.100 mm en 1.350 of 1.600 mm. Het bijkomend voordeel van onze roterende borstels is dat ze gelijkmatig slijten. Hierdoor kosten borstels ongeveer 2 euro per uur. Daarmee is machinaal ontbramen en nabewerken aanzienlijk goedkoper dan het handmatig uitvoeren van dit soort werkzaamheden. Daarmee wordt de ROI ook interessant”, aldus Kooman.

Diverse borstels

De ontbraammachines van Timesavers zijn uit te rusten met verschillende borstels voor diverse toepassingen. Tevens is het mogelijk om verschillende borstels te combineren zoals oxidehuidborstels om de oxidehuid aan de zijkant van het materiaal te verwijderen en borstels om diverse afrondingen en finishes te maken. Dit werd tijdens het webinar ook gepresenteerd.

Zo werden de 22RB, 32RB en 42RB ingezet om de verschillende functies weer te geven. Met behulp van verschillende werkstukken, waaronder werkstukken met doordrukkingen, gaten, folie, graveringen en een oxidehuid, kon Timesavers stap voor stap de werking van de ontbraammachines behandelen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Q-Fin machines 4.0 ready

08-03 Q-Fin levert vanaf nu zijn ontbraam- en finishmachines met programma-keuze in het bedienmenu. De…

Plaatbewerking

Grote plaatdelen in één doorgang dubbelzijdig ontbraamd dankzij omkeerunit

25-02 Willems bouwt machines voor het gecomprimeerd verpakken van volumineuze producten. Het bedrijf is in…

Oppervlaktetechniek

Klanten verlangen steeds meer kennis van jubilaris Topfinish

29-09 Dit jaar viert Topfinish in Mijdrecht haar 30-jarig bestaan. De specialist in polijsten, ontbramen…

Oppervlaktetechniek

Componenten in 15 seconden procesveilig ontbramen, reinigen en drogen

13-05 De EcoCvelox van Ecoclean is een kostenefficiënt antwoord op strengere eisen aan de braamvrijheid…

Plaatbewerking

Bystronic actief met webinars

29-04 Nu het coronavirus klantenbezoeken, beurzen, congressen en huisshows onmogelijk maakt, organiseren diverse machineleveranciers webinars…

Oppervlaktetechniek

Lissmac opent virtuele beursstand

01-04 Lissmac, producent van machines voor ontbramen, afronden en oppervlakte finishen, heeft een virtuele beursstand…

Oppervlaktetechniek

Nube Hydraulics investeert in groot thermisch ontbramen

23-03 Thermisch ontbramen is een speciaal proces waarmee bramen op alle mogelijke plekken eenvoudig, snel…

Plaatbewerking

Slimme Lissmac ontbraammachine in Smart Factory van 247 Lasersnijden

17-03 In een lasersnijbedrijf dat alle beschikbare (digitale) Industrie 4.0 mogelijkheden maximaal wil benutten, hoort…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X