Timesavers borstelt gelijkmatig en geautomatiseerd radius 2

Door de stijgende vraag naar oppervlaktebehandelingen, ontbramen en gelijkmatig aangebrachte kantafrondingen, zoeken bedrijven nieuwe manieren om dit soort, vaak handmatige processen, te automatiseren. Timesavers presenteerde in een webinar, aan de hand van een live demonstratie in haar showroom, hoe ontbraammachines ingezet kunnen worden om een radius van 2 mm uniform aan te brengen.

Timesavers maakt gebruik van de roterende borstels om een gelijkmatige kantafronding te verkrijgen.

Verschillende ontwikkelingen in de plaatwerkindustrie, maar ook invloeden van buitenaf, maken de nabewerking van plaatwerkdelen een uitdaging. De vraag naar plaatwerkdelen die zijn voorzien van een oppervlaktebehandeling en een kantafronding neemt toe. Aan de ene kant wordt dit gestimuleerd door de vraag naar veiligheid, waarbij men de kans op snijwonden door scherpe kanten wil verkleinen. Aan de andere kant nemen de eisen vanuit de verschillende industrieën toe.

De voedingsmiddelenindustrie vraagt bijvoorbeeld om een radius aan het werkstuk en een lage oppervlakteruwheid om bacteriegroei te voorkomen. De machinebouw vraagt daarentegen om ronde kanten om bijvoorbeeld elektrische kabels te beschermen of om een oppervlaktebehandeling voor optische doeleinden. Daarnaast moeten onderdelen die worden voorzien van een coating aan strenge eisen voldoen met betrekking tot ronde kanten en de ongewenste oxidehuid. Uiteraard speelt kostenverlaging vervolgens ook nog een belangrijke rol.

Ontwikkelingen gaan hard

“Ontbraammachines hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger was machinaal ontbramen een innovatie. Tegenwoordig is een gelijkmatige kantafronding met een constante radius een strenge eis, waarbij delen met doordrukkingen, grote slakken, delen met folie, zinkonderdelen of delen met een oxidehuid door één machine bewerkt moeten kunnen worden”, vertelt Piet Kooman, directeur van Timesavers.

De ontbraammachines van Timesavers kunnen naast het verwijderen van de opstaande bramen ook een gelijkmatige radius van 2 mm realiseren, moeilijke delen met foliën of doordrukkingen bewerken, de oxidehuid verwijderen, een richtingloze finish aanbrengen en dunne delen probleemloos borstelen. Dit is mogelijk door de Roterende Borstel (RB) technologie van Timesavers.

Factor 4

Tijdens het webinar gaf Timesavers een idee hoe eenvoudig het is om met verschillende ontbraammachines een radius van 2 mm aan te brengen. “De machines laten zich eenvoudig afstellen. Je geeft simpelweg de dikte in van het materiaal en het gewenste eindresultaat en de machine doet de rest. Zo wordt het eenvoudig om de borsteltijd te bepalen om een bepaalde radius te verkrijgen. Om een radius van 2 mm te realiseren moet je bijvoorbeeld vier keer zoveel materiaal verspanen als bij een radius van 1 mm. Meer borsteltijd is meer radius. Dankzij onze RB-technologie doet de positionering van de werkstukken op de band er niet toe. Dit komt omdat de borstels ronddraaien, waardoor de afwerking uniform is.

De RB-technologie vind je terug in de 22RB, 32RB en 42RB ontbraammachines met respectievelijk een breedte van 600 mm, 1.100 mm en 1.350 of 1.600 mm. Het bijkomend voordeel van onze roterende borstels is dat ze gelijkmatig slijten. Hierdoor kosten borstels ongeveer 2 euro per uur. Daarmee is machinaal ontbramen en nabewerken aanzienlijk goedkoper dan het handmatig uitvoeren van dit soort werkzaamheden. Daarmee wordt de ROI ook interessant”, aldus Kooman.

Diverse borstels

De ontbraammachines van Timesavers zijn uit te rusten met verschillende borstels voor diverse toepassingen. Tevens is het mogelijk om verschillende borstels te combineren zoals oxidehuidborstels om de oxidehuid aan de zijkant van het materiaal te verwijderen en borstels om diverse afrondingen en finishes te maken. Dit werd tijdens het webinar ook gepresenteerd.

Zo werden de 22RB, 32RB en 42RB ingezet om de verschillende functies weer te geven. Met behulp van verschillende werkstukken, waaronder werkstukken met doordrukkingen, gaten, folie, graveringen en een oxidehuid, kon Timesavers stap voor stap de werking van de ontbraammachines behandelen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Meer ruimte voor Buvac, probleemoplosser in oppervlaktebewerking

28-09 Gecam is onder andere producent en leverancier van een compleet programma ontbraammachines met werkbreedtes…

Plaatbewerking

Radius 2 mm met nieuwe RotoMaster ontbraammachine van Loewer

14-09 Veel mensen zijn bekend met de SwingGrinder en DiscMaster ontbraammachine van Loewer. Deze werken…

Plaatbewerking

Finish-proces laat zich goed automatiseren

07-09 “Een cobot bij een ontbraammachine is voor velen nog een brug te ver, maar…

Oppervlaktetechniek

Ontbraammachines VG Machines bieden plaatverwerkers totaalpakket

17-06 Het snijden of ponsen van metalen plaatdelen creëert scherpe randen en ongewenste bramen. Dit…

Oppervlaktetechniek

Grootste Timesavers slijpmachine van Europa

21-05 De Timesavers 81 series kan ook niet-magnetische materialen vlakslijpen, omdat de machine is uitgerust…

Plaatbewerking

Met de juiste Grinding Power samen op weg naar de perfecte finish

20-05 Slakken verwijderen, snel een radius van 2mm aanbrengen op staal, de boutgaten in voetplaten…

Oppervlaktetechniek

Moeiteloos slakken verwijderen van stalen snijdelen

17-05 Het verwijderen van slakken gebeurt vaak nog handmatig met hamer en beitel. Of men…

Plaatbewerking

Q-Fin machines 4.0 ready

08-03 Q-Fin levert vanaf nu zijn ontbraam- en finishmachines met programma-keuze in het bedienmenu. De…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X