TIV, METAVAK en VILO goed voor bijna 16.000 bezoekers

De organisatoren van TIV, METAVAK en VILO kijken uiterst tevreden terug op de drie beursdagen in Evenementenhal Hardenberg. Er kwamen maar liefst 15.871 bezoekers op het evenement af. Maar misschien nog wel belangrijker dan dat bezoekersaantal: er heerste een positieve sfeer op de beursvloer. Ook veel exposanten hebben een goed gevoel aan hun beursdeelname overgehouden.

Er zijn steeds meer signalen dat de Nederlandse economie aan het opkrabbelen is, zeker de industrie. Kort voor de start van TIV, METAVAK en VILO kwam het bericht dat de industrie het steeds drukker krijgt. Uit cijfers van de maandelijkse inkoopmanagersindex NEVI-PMI blijkt dat de bedrijvigheid in augustus is toegenomen in het hoogste tempo sinds april 2011. Andere berichten in de afgelopen zomerperiode en de opwaartse trend van de beurskoersen duiden er eveneens op dat het beter gaat. Ook het feit dat Nederland volgend jaar partnerland zal zijn van ’s werelds grootste industriële vakbeurs de Hannover Messe, wordt als positief nieuws beschouwd.  Het vormde in ieder geval een gespreksonderwerp op de beursvloer in Hardenberg en de algehele opinie is dat dit de export een extra boost kan geven.

De sfeer was dan ook van meet af aan goed. Dat begon direct al op dinsdag, de eerste beursdag. Normaal is dat de rustigste dag van de technische vakbeurzen in de Evenementenhallen in Hardenberg, Gorinchem en Venray, de afgelopen jaren ook regelmatig te rustig. Maar nu stroomden meteen na de openingsspeech van Paul Braakhuis, voorzitter van district Oost van Koninklijke Metaalunie, bijna 4000 bezoekers de vijf hallen met ruim 300 exposanten binnen. Die toestroom zette zich versterkt door op dag twee (6648 bezoekers) en dag drie (5402).
TIV vertegenwoordigde het grootste deel van de beursvloer. Hier presenteerde zich een breed aanbod aan toeleveranciers voor de gehele technische industriële sector. Een eyecatcher was de Red Engine van AFMI en Universiteit Twente. De Red Engine is de zonneauto waarmee Solar Team Twente op 6 oktober aan de start van de World Solar Challenge staat. In het elektronica systeem wordt gebruik gemaakt van 3D-geprinte behuizingen.
Diverse exposanten hadden direct een goede eerste dag. Zoals Hendrik Sluiter van Sluiter Techniek, specialist in complexe draai- en freesbewerkingen. Hij legde dinsdag al een handvol uitstekende contacten met veel perspectief. De stemming onder de verspaners is momenteel sowieso optimistisch. “Als je verspaner bent en je hebt op dit moment geen werk, dan doe je iets niet goed”, vertelde een toeleverancier uit het oosten des lands. “We hebben het hartstikke druk.” Of dat ook direct leidt tot investeringen in nieuwe machines? “Daar zijn we zeker serieus mee bezig, maar we kijken het nog wel even aan. De ontwikkelingen in de afgelopen jaren maken je toch voorzichtig. Je moet goed oppassen wat je doet.”

Toch was ook de stemming op METAVAK, waar de leveranciers van machines voor verspanende en niet-verspanende bewerkingen stonden, prima. Veel beter dan vorig jaar, toen hal 6 voor hen was gereserveerd. Nu hadden de METAVAK-exposanten een veel betere plek in hal 3, in het hart van de beursvloer. De stands van bijvoorbeeld Wolthuis Machines en Stoxon aan het doorgaande looppad richting de volgende hallen, stonden regelmatig stampvol met belangstellenden. Maar ook de andere exposanten hadden over aanloop niet te klagen. De berichten dat Boelens Machines, Autowell en Evolent hun tentoongestelde machine gelijk op transport naar de klant konden doorzetten, leverden natuurlijk een positieve bijdrage aan de stemming. “Het is fijn om te horen dat de handel langzaam maar zeker weer iets aantrekt”, aldus beursorganisator Minke Heidema. “We durven met elkaar weer vooruit te kijken en dat is een goed signaal.”

Op 5, 6 en 7 november staat METAVAK en Gebruikte Machinevak Gorinchem op het programma en op 19, 20 en 21 november vinden TIV Venray en VILO Venray plaats.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Featured

Nieuwe METAVAK-team heeft er zin in

17-05 Het nieuwe beursteam is een mooie mix van twee ervaren krachten en twee frisse…

Bedrijf en Economie

Groen licht voor beurzen in België vanaf 30 juli

14-05 Het Zomerplan maakt in vier stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk. Wel…

Bedrijf en Economie

Beursorganisaties zetten vol in op najaar

03-05 “Na 1,5 jaar is de markt echt weer toe aan ‘face to face’ contact…

Plaatbewerking

Fiberlaser vervangt twee plasmasnijders bij BAB Bamps

24-02 “Eén plasmasnijder hebben we teruggekocht, de andere gaat de afvalbak in”, zegt Jeffrey Datema…

Oppervlaktetechniek

Klanten verlangen steeds meer kennis van jubilaris Topfinish

29-09 Dit jaar viert Topfinish in Mijdrecht haar 30-jarig bestaan. De specialist in polijsten, ontbramen…

Bedrijf en Economie

METAVAK en Welding Week gaan dit jaar niet door

14-09 Beursorganisator Easyfairs heeft in samenspraak met de standhouders besloten om METAVAK en Welding Week…

Automatisering

RoboJob organiseert eerste Automation Team Day

02-09 De Belgische CNC-automatiseerder RoboJob organiseert op 8 oktober de eerste ‘Automation Team Day’, samen…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X