TIV, METAVAK en VILO goed voor bijna 16.000 bezoekers

De organisatoren van TIV, METAVAK en VILO kijken uiterst tevreden terug op de drie beursdagen in Evenementenhal Hardenberg. Er kwamen maar liefst 15.871 bezoekers op het evenement af. Maar misschien nog wel belangrijker dan dat bezoekersaantal: er heerste een positieve sfeer op de beursvloer. Ook veel exposanten hebben een goed gevoel aan hun beursdeelname overgehouden.

Er zijn steeds meer signalen dat de Nederlandse economie aan het opkrabbelen is, zeker de industrie. Kort voor de start van TIV, METAVAK en VILO kwam het bericht dat de industrie het steeds drukker krijgt. Uit cijfers van de maandelijkse inkoopmanagersindex NEVI-PMI blijkt dat de bedrijvigheid in augustus is toegenomen in het hoogste tempo sinds april 2011. Andere berichten in de afgelopen zomerperiode en de opwaartse trend van de beurskoersen duiden er eveneens op dat het beter gaat. Ook het feit dat Nederland volgend jaar partnerland zal zijn van ’s werelds grootste industriële vakbeurs de Hannover Messe, wordt als positief nieuws beschouwd.  Het vormde in ieder geval een gespreksonderwerp op de beursvloer in Hardenberg en de algehele opinie is dat dit de export een extra boost kan geven.

De sfeer was dan ook van meet af aan goed. Dat begon direct al op dinsdag, de eerste beursdag. Normaal is dat de rustigste dag van de technische vakbeurzen in de Evenementenhallen in Hardenberg, Gorinchem en Venray, de afgelopen jaren ook regelmatig te rustig. Maar nu stroomden meteen na de openingsspeech van Paul Braakhuis, voorzitter van district Oost van Koninklijke Metaalunie, bijna 4000 bezoekers de vijf hallen met ruim 300 exposanten binnen. Die toestroom zette zich versterkt door op dag twee (6648 bezoekers) en dag drie (5402).
TIV vertegenwoordigde het grootste deel van de beursvloer. Hier presenteerde zich een breed aanbod aan toeleveranciers voor de gehele technische industriële sector. Een eyecatcher was de Red Engine van AFMI en Universiteit Twente. De Red Engine is de zonneauto waarmee Solar Team Twente op 6 oktober aan de start van de World Solar Challenge staat. In het elektronica systeem wordt gebruik gemaakt van 3D-geprinte behuizingen.
Diverse exposanten hadden direct een goede eerste dag. Zoals Hendrik Sluiter van Sluiter Techniek, specialist in complexe draai- en freesbewerkingen. Hij legde dinsdag al een handvol uitstekende contacten met veel perspectief. De stemming onder de verspaners is momenteel sowieso optimistisch. “Als je verspaner bent en je hebt op dit moment geen werk, dan doe je iets niet goed”, vertelde een toeleverancier uit het oosten des lands. “We hebben het hartstikke druk.” Of dat ook direct leidt tot investeringen in nieuwe machines? “Daar zijn we zeker serieus mee bezig, maar we kijken het nog wel even aan. De ontwikkelingen in de afgelopen jaren maken je toch voorzichtig. Je moet goed oppassen wat je doet.”

Toch was ook de stemming op METAVAK, waar de leveranciers van machines voor verspanende en niet-verspanende bewerkingen stonden, prima. Veel beter dan vorig jaar, toen hal 6 voor hen was gereserveerd. Nu hadden de METAVAK-exposanten een veel betere plek in hal 3, in het hart van de beursvloer. De stands van bijvoorbeeld Wolthuis Machines en Stoxon aan het doorgaande looppad richting de volgende hallen, stonden regelmatig stampvol met belangstellenden. Maar ook de andere exposanten hadden over aanloop niet te klagen. De berichten dat Boelens Machines, Autowell en Evolent hun tentoongestelde machine gelijk op transport naar de klant konden doorzetten, leverden natuurlijk een positieve bijdrage aan de stemming. “Het is fijn om te horen dat de handel langzaam maar zeker weer iets aantrekt”, aldus beursorganisator Minke Heidema. “We durven met elkaar weer vooruit te kijken en dat is een goed signaal.”

Op 5, 6 en 7 november staat METAVAK en Gebruikte Machinevak Gorinchem op het programma en op 19, 20 en 21 november vinden TIV Venray en VILO Venray plaats.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Automatisering

Coby van RoboJob biedt antwoord op cobot-automatiseringsbehoefte

08-10 “We merken dat Nederland al best volwassen is op het gebied van automatisering, en…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Verspanen

Style presenteert drie machines op METAVAK

04-10 “METAVAK biedt een uitgelezen kans om onze machines aan een breed publiek voor te…

Verspanen

Haimer voorinstelapparaat reduceert insteltijden bij SAB

04-10 Naast filters en filtratiesystemen ontwikkelt en bouwt SAB Georg Schünemann kleppen en kranen in…

Verspanen

JEVA haalt alles uit complexe bewerkingscentra met EDGECAM

04-10 De visie van Gerco en Wilco van Amerongen was duidelijk toen de twee broers…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV