Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

Hoewel heel compact, was het voor Trumpf toch even flink passen en meten om een geautomatiseerd lasersnijsysteem te installeren bij Eikhout Metaalwerken in Waalwijk. Maar het is gelukt. Sinds eind april is het systeem, bestaande uit een lasersnijmachine TruLaser 3030 fiber, een TruStore magazijn, een LiftMaster Compact en een PartMaster voor het afrapen van gesneden plaatdelen operationeel.

Directeur/eigenaar Mark Eikhout (links) en Michiel Voskuil van Trumpf bij het nieuwe geautomatiseerde lasersnijsysteem. Eikhout heeft het systeem samen met Trumpf uitgezocht en samengesteld op grote flexibiliteit.

“We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend over de beperkte ruimte die beschikbaar was. Maar dat bleek niet nodig. Alle onderdelen van het snijsysteem pasten precies, mede omdat Trumpf vele mogelijkheden heeft om dergelijke systemen flexibel te configureren en aan te passen op elke specifieke situatie. Bij Eikhout Metaalwerken is er nu genoeg ruimte voor de operators om de hele installatie optimaal te bedienen en deze is perfect geplaatst ten opzichte van de roldeuren, waardoor grondstoffen en afval eenvoudig aan- en afgevoerd kunnen worden.

Belangrijke investering

Voor Eikhout is het lasersnijsysteem een belangrijke investering. De toeleverancier in Waalwijk beschikte reeds over een CO2-lasersnijmachine van Trumpf met afmetingen van 6×2 meter. “Deze is 7 jaar oud en gaat nog makkelijk een aantal jaren mee”, vertelt Mark Eikhout. “Een aantal maanden voor corona hebben we een succesvolle mailing naar potentiële klanten verstuurd, die ons veel aanvragen en opdrachten voor het langere werk heeft opgeleverd.

We kunnen deze klanten goed bedienen omdat we ook kunnen CNC-kanten over 6 meter tot 600 ton. Maar al die aanvragen voor groot werk, maakten de komst van een kleinere lasersnijmachine van 3×1,5 meter noodzakelijk. Want daardoor hoeven we kleinere plaatdelen niet meer op de grote laser te snijden. Ook kunnen we door de komst van deze nieuwe laser veel beter concurreren op de kleine snijdelen. Het is een fiberlaser met een vermogen van 6 kW. Die snijdt bijvoorbeeld 10 mm RVS twee keer zo snel als onze grote laser.”

Grote flexibiliteit

Maar dat is niet de enige vooruitgang. Eikhout heeft het systeem samen met Trumpf uitgezocht en samengesteld op grote flexibiliteit. “Met verschillende automatiseringscomponenten hebben we een installatie gerealiseerd, waarmee Eikhout alle kanten op kan”, zegt Michiel Voskuil, technisch accountmanager bij Trumpf Nederland. “Op een klein oppervlak hebben we een heel flexibel snijsysteem neergezet, met een hoge output en een ruime capaciteit. Hiermee kunnen zo kort mogelijke doorlooptijden worden gerealiseerd, wat een grote behoefte is in de markt.”
En er is nog een ‘flexibiliteitsvoordeel’: doordat Eikhout nu twee lasers heeft, is er ook bij onderhoud of storing continuïteit.

PartMaster

De installatie bestaat allereerst uit een TruLaser 3030 fiber. Deze is voorzien van tal van opties, zoals een Highspeed Eco nozzle, waardoor tot 70 procent wordt bespaard op het stikstofverbruik, omdat de stikstof heel gericht in de snijspleet wordt geblazen. De functie Brightline fiber zorgt ervoor dat dik materiaal proceszeker wordt gesneden.
Naast de laser staat een TruStore platenmagazijn dat reikt tot aan het plafond. Dit biedt ruimte aan 21 plekken met elk 3 ton laadvermogen. Zo kan Eikhout op een compacte ruimte maar liefst 60 ton materiaal kwijt. Dit betekent dat elders in de hal opslagrekken kunnen worden weggehaald. Een LoadMaster Compact zorgt voor het laden en ontladen van de laser.

Maar het onderdeel dat de flexibiliteit van het snijsysteem helemaal af maakt, is de PartMaster, een lopende band die uit het magazijn komt om snijdelen af te rapen. Vooral hiermee kan Eikhout alle kanten op. Overdag kunnen de gesneden platen direct vanuit de machine in hun geheel op de PartMaster worden gelegd voor het uitrapen. Na een nachtproductie worden de platen uit het magazijn gehaald en op een uitpaktafel uitgesorteerd. De PartMaster is voorzien van kunststof bekleding zodat de onderdelen krasarm kunnen worden uitgenomen. Hij is in hoogte verstelbaar, met het oog op de ergonomie.

Vooral met de PartMaster kan Eikhout Metaalwerken alle kanten op. Overdag kunnen de gesneden platen direct vanuit de machine in hun geheel op de PartMaster worden gelegd voor het uitrapen.

Vooral met de PartMaster kan Eikhout Metaalwerken alle kanten op. Overdag kunnen de gesneden platen direct vanuit de machine in hun geheel op de PartMaster worden gelegd voor het uitrapen.

Lassen grote samenstellingen

De ingebruikname van het nieuwe snijsysteem is belangrijk voor de doorontwikkeling van Eikhout Metaalwerken. Klanten kunnen hier terecht voor vrijwel alle bewerkingen in staal aluminium en RVS. De Waalwijkse toeleverancier bedient daarmee branches als de machinebouw, staalbouw, installatietechniek, carrosseriebouw, metalen kasten en gevelbouw. Mark Eikhout heeft ruimte kunnen maken voor de nieuwe laser dankzij de aankoop van het pand van de buren. Daar gaan het lassen en het verspanen naar toe. “Het lassen stond bij ons tot dusverre op een laag pitje, maar door de extra ruimte en de daar aanwezige kraancapaciteit, kunnen we nu grote producten samenstellen tot 25 ton. Ook het verspanen verhuist daar naar toe.”

Groei neemt toe

Eikhout heeft vertrouwen in de markt. Aan het begin van de coronacrisis merkte ook hij even een dip, maar na de zomer is alles behoorlijk aangetrokken. Eind vorig jaar heeft zijn bedrijf zelfs een flinke eindspurt kunnen maken, zodat het zodat resultaat over 2020 vergelijkbaar was met dat van 2019. En sinds begin dit jaar neemt de groei alleen maar toe. Wat hem wel zorgen baart is de materiaalvoorziening. Vooral aluminium begint echt nijpend te worden. Het kost hem veel tijd om het benodigde materiaal binnen te halen. Tijd die hij liever zou besteden aan het versterken van de lasafdeling, het overplaatsen van de verspaning naar de nieuwe bedrijfsruimte en het werven van nieuw personeel.

De organisatie van Eikhout Metaalwerken bestaat uit een klein betrokken team en een aantal mensen bij Eikhouts andere bedrijf dat luchtoplossingen voor autobanden maakt. Er moeten zeker enkele mensen bij voor het lassen en een bedrijfsleider, zodat Eikhout zelf zich helemaal kan richten op de klanten, de verkoop en de verdere ontwikkeling van zijn bedrijf.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

3D

Trumpf print kunstgebitten in serie

16-11 “Dankzij slimme automatisering is het nieuwe systeem twee keer zo snel als de vorige…

Plaatbewerking

Trumpf verkoopt eerste 24 kW laser aan JacFriesland

27-10 De TruLaser Series 5000 met 24 kW vermogen wordt deze week door Trumpf geïntroduceerd…

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Plaatbewerking

Trumpf verdubbelt laservermogen tot 24 kW

26-10 Afhankelijk van het materiaal en de toepassing kan de TruLaser Serie 5000 volgens Trumpf…

Plaatbewerking

Plaatwerkkennis met een druk op de knop

18-10 Om ervoor te zorgen dat buigen geen breken wordt, is veel knowhow nodig in…

Plaatbewerking

Trumpf lanceert eenvoudige kantbank

18-10 “Zoals al onze nieuwe eenvoudige machines is de TruBend 1000 consequent afgestemd op de…

Plaatbewerking

Geen machine meer kopen, maar afrekenen per plaatdeel

14-10 Trumpf heeft een uitgebreide test- en leerfase achter de rug met een drietal pilotklanten.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen