Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

Hoewel heel compact, was het voor Trumpf toch even flink passen en meten om een geautomatiseerd lasersnijsysteem te installeren bij Eikhout Metaalwerken in Waalwijk. Maar het is gelukt. Sinds eind april is het systeem, bestaande uit een lasersnijmachine TruLaser 3030 fiber, een TruStore magazijn, een LiftMaster Compact en een PartMaster voor het afrapen van gesneden plaatdelen operationeel.

Directeur/eigenaar Mark Eikhout (links) en Michiel Voskuil van Trumpf bij het nieuwe geautomatiseerde lasersnijsysteem. Eikhout heeft het systeem samen met Trumpf uitgezocht en samengesteld op grote flexibiliteit.

“We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend over de beperkte ruimte die beschikbaar was. Maar dat bleek niet nodig. Alle onderdelen van het snijsysteem pasten precies, mede omdat Trumpf vele mogelijkheden heeft om dergelijke systemen flexibel te configureren en aan te passen op elke specifieke situatie. Bij Eikhout Metaalwerken is er nu genoeg ruimte voor de operators om de hele installatie optimaal te bedienen en deze is perfect geplaatst ten opzichte van de roldeuren, waardoor grondstoffen en afval eenvoudig aan- en afgevoerd kunnen worden.

Belangrijke investering

Voor Eikhout is het lasersnijsysteem een belangrijke investering. De toeleverancier in Waalwijk beschikte reeds over een CO2-lasersnijmachine van Trumpf met afmetingen van 6×2 meter. “Deze is 7 jaar oud en gaat nog makkelijk een aantal jaren mee”, vertelt Mark Eikhout. “Een aantal maanden voor corona hebben we een succesvolle mailing naar potentiële klanten verstuurd, die ons veel aanvragen en opdrachten voor het langere werk heeft opgeleverd.

We kunnen deze klanten goed bedienen omdat we ook kunnen CNC-kanten over 6 meter tot 600 ton. Maar al die aanvragen voor groot werk, maakten de komst van een kleinere lasersnijmachine van 3×1,5 meter noodzakelijk. Want daardoor hoeven we kleinere plaatdelen niet meer op de grote laser te snijden. Ook kunnen we door de komst van deze nieuwe laser veel beter concurreren op de kleine snijdelen. Het is een fiberlaser met een vermogen van 6 kW. Die snijdt bijvoorbeeld 10 mm RVS twee keer zo snel als onze grote laser.”

Grote flexibiliteit

Maar dat is niet de enige vooruitgang. Eikhout heeft het systeem samen met Trumpf uitgezocht en samengesteld op grote flexibiliteit. “Met verschillende automatiseringscomponenten hebben we een installatie gerealiseerd, waarmee Eikhout alle kanten op kan”, zegt Michiel Voskuil, technisch accountmanager bij Trumpf Nederland. “Op een klein oppervlak hebben we een heel flexibel snijsysteem neergezet, met een hoge output en een ruime capaciteit. Hiermee kunnen zo kort mogelijke doorlooptijden worden gerealiseerd, wat een grote behoefte is in de markt.”
En er is nog een ‘flexibiliteitsvoordeel’: doordat Eikhout nu twee lasers heeft, is er ook bij onderhoud of storing continuïteit.

PartMaster

De installatie bestaat allereerst uit een TruLaser 3030 fiber. Deze is voorzien van tal van opties, zoals een Highspeed Eco nozzle, waardoor tot 70 procent wordt bespaard op het stikstofverbruik, omdat de stikstof heel gericht in de snijspleet wordt geblazen. De functie Brightline fiber zorgt ervoor dat dik materiaal proceszeker wordt gesneden.
Naast de laser staat een TruStore platenmagazijn dat reikt tot aan het plafond. Dit biedt ruimte aan 21 plekken met elk 3 ton laadvermogen. Zo kan Eikhout op een compacte ruimte maar liefst 60 ton materiaal kwijt. Dit betekent dat elders in de hal opslagrekken kunnen worden weggehaald. Een LoadMaster Compact zorgt voor het laden en ontladen van de laser.

Maar het onderdeel dat de flexibiliteit van het snijsysteem helemaal af maakt, is de PartMaster, een lopende band die uit het magazijn komt om snijdelen af te rapen. Vooral hiermee kan Eikhout alle kanten op. Overdag kunnen de gesneden platen direct vanuit de machine in hun geheel op de PartMaster worden gelegd voor het uitrapen. Na een nachtproductie worden de platen uit het magazijn gehaald en op een uitpaktafel uitgesorteerd. De PartMaster is voorzien van kunststof bekleding zodat de onderdelen krasarm kunnen worden uitgenomen. Hij is in hoogte verstelbaar, met het oog op de ergonomie.

Vooral met de PartMaster kan Eikhout Metaalwerken alle kanten op. Overdag kunnen de gesneden platen direct vanuit de machine in hun geheel op de PartMaster worden gelegd voor het uitrapen.

Vooral met de PartMaster kan Eikhout Metaalwerken alle kanten op. Overdag kunnen de gesneden platen direct vanuit de machine in hun geheel op de PartMaster worden gelegd voor het uitrapen.

Lassen grote samenstellingen

De ingebruikname van het nieuwe snijsysteem is belangrijk voor de doorontwikkeling van Eikhout Metaalwerken. Klanten kunnen hier terecht voor vrijwel alle bewerkingen in staal aluminium en RVS. De Waalwijkse toeleverancier bedient daarmee branches als de machinebouw, staalbouw, installatietechniek, carrosseriebouw, metalen kasten en gevelbouw. Mark Eikhout heeft ruimte kunnen maken voor de nieuwe laser dankzij de aankoop van het pand van de buren. Daar gaan het lassen en het verspanen naar toe. “Het lassen stond bij ons tot dusverre op een laag pitje, maar door de extra ruimte en de daar aanwezige kraancapaciteit, kunnen we nu grote producten samenstellen tot 25 ton. Ook het verspanen verhuist daar naar toe.”

Groei neemt toe

Eikhout heeft vertrouwen in de markt. Aan het begin van de coronacrisis merkte ook hij even een dip, maar na de zomer is alles behoorlijk aangetrokken. Eind vorig jaar heeft zijn bedrijf zelfs een flinke eindspurt kunnen maken, zodat het zodat resultaat over 2020 vergelijkbaar was met dat van 2019. En sinds begin dit jaar neemt de groei alleen maar toe. Wat hem wel zorgen baart is de materiaalvoorziening. Vooral aluminium begint echt nijpend te worden. Het kost hem veel tijd om het benodigde materiaal binnen te halen. Tijd die hij liever zou besteden aan het versterken van de lasafdeling, het overplaatsen van de verspaning naar de nieuwe bedrijfsruimte en het werven van nieuw personeel.

De organisatie van Eikhout Metaalwerken bestaat uit een klein betrokken team en een aantal mensen bij Eikhouts andere bedrijf dat luchtoplossingen voor autobanden maakt. Er moeten zeker enkele mensen bij voor het lassen en een bedrijfsleider, zodat Eikhout zelf zich helemaal kan richten op de klanten, de verkoop en de verdere ontwikkeling van zijn bedrijf.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Automatisering

’Samenwerking nodig voor digitale transformatie’

19-12 De toekomst van machinebouw en installatietechniek ligt in digitale, op data gebaseerde bedrijfsmodellen en…

Bedrijf en Economie

Trumpf’s krachtigste showlaser te zien op lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven

10-11 De langste verjaardagskaars ter wereld – een groene laser van Trumpf – brandt van…

Plaatbewerking

Productieve, flexibele combinatie

30-10 Met zijn combinatie van productiviteit en flexibiliteit is dit systeem een oplossing voor een…

Plaatbewerking

Trumpf introduceert snelle mobiele buigcel

30-10 De TruBend 7050 kan met de nieuwe Flex Cell-oplossing automatisch worden bediend. Met slechts…

Plaatbewerking

Trumpf introduceert volautomatische pons-lasermachine voor netwerkproductie

18-10 De nieuwe SheetMaster maakt een volledig automatische materiaalstroom in de productiecel mogelijk – van…

3D

3D-printen zonder ondersteuning

19-09 “Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV