Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

Hoewel heel compact, was het voor Trumpf toch even flink passen en meten om een geautomatiseerd lasersnijsysteem te installeren bij Eikhout Metaalwerken in Waalwijk. Maar het is gelukt. Sinds eind april is het systeem, bestaande uit een lasersnijmachine TruLaser 3030 fiber, een TruStore magazijn, een LiftMaster Compact en een PartMaster voor het afrapen van gesneden plaatdelen operationeel.

Directeur/eigenaar Mark Eikhout (links) en Michiel Voskuil van Trumpf bij het nieuwe geautomatiseerde lasersnijsysteem. Eikhout heeft het systeem samen met Trumpf uitgezocht en samengesteld op grote flexibiliteit.

“We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend over de beperkte ruimte die beschikbaar was. Maar dat bleek niet nodig. Alle onderdelen van het snijsysteem pasten precies, mede omdat Trumpf vele mogelijkheden heeft om dergelijke systemen flexibel te configureren en aan te passen op elke specifieke situatie. Bij Eikhout Metaalwerken is er nu genoeg ruimte voor de operators om de hele installatie optimaal te bedienen en deze is perfect geplaatst ten opzichte van de roldeuren, waardoor grondstoffen en afval eenvoudig aan- en afgevoerd kunnen worden.

Belangrijke investering

Voor Eikhout is het lasersnijsysteem een belangrijke investering. De toeleverancier in Waalwijk beschikte reeds over een CO2-lasersnijmachine van Trumpf met afmetingen van 6×2 meter. “Deze is 7 jaar oud en gaat nog makkelijk een aantal jaren mee”, vertelt Mark Eikhout. “Een aantal maanden voor corona hebben we een succesvolle mailing naar potentiële klanten verstuurd, die ons veel aanvragen en opdrachten voor het langere werk heeft opgeleverd.

We kunnen deze klanten goed bedienen omdat we ook kunnen CNC-kanten over 6 meter tot 600 ton. Maar al die aanvragen voor groot werk, maakten de komst van een kleinere lasersnijmachine van 3×1,5 meter noodzakelijk. Want daardoor hoeven we kleinere plaatdelen niet meer op de grote laser te snijden. Ook kunnen we door de komst van deze nieuwe laser veel beter concurreren op de kleine snijdelen. Het is een fiberlaser met een vermogen van 6 kW. Die snijdt bijvoorbeeld 10 mm RVS twee keer zo snel als onze grote laser.”

Grote flexibiliteit

Maar dat is niet de enige vooruitgang. Eikhout heeft het systeem samen met Trumpf uitgezocht en samengesteld op grote flexibiliteit. “Met verschillende automatiseringscomponenten hebben we een installatie gerealiseerd, waarmee Eikhout alle kanten op kan”, zegt Michiel Voskuil, technisch accountmanager bij Trumpf Nederland. “Op een klein oppervlak hebben we een heel flexibel snijsysteem neergezet, met een hoge output en een ruime capaciteit. Hiermee kunnen zo kort mogelijke doorlooptijden worden gerealiseerd, wat een grote behoefte is in de markt.”
En er is nog een ‘flexibiliteitsvoordeel’: doordat Eikhout nu twee lasers heeft, is er ook bij onderhoud of storing continuïteit.

PartMaster

De installatie bestaat allereerst uit een TruLaser 3030 fiber. Deze is voorzien van tal van opties, zoals een Highspeed Eco nozzle, waardoor tot 70 procent wordt bespaard op het stikstofverbruik, omdat de stikstof heel gericht in de snijspleet wordt geblazen. De functie Brightline fiber zorgt ervoor dat dik materiaal proceszeker wordt gesneden.
Naast de laser staat een TruStore platenmagazijn dat reikt tot aan het plafond. Dit biedt ruimte aan 21 plekken met elk 3 ton laadvermogen. Zo kan Eikhout op een compacte ruimte maar liefst 60 ton materiaal kwijt. Dit betekent dat elders in de hal opslagrekken kunnen worden weggehaald. Een LoadMaster Compact zorgt voor het laden en ontladen van de laser.

Maar het onderdeel dat de flexibiliteit van het snijsysteem helemaal af maakt, is de PartMaster, een lopende band die uit het magazijn komt om snijdelen af te rapen. Vooral hiermee kan Eikhout alle kanten op. Overdag kunnen de gesneden platen direct vanuit de machine in hun geheel op de PartMaster worden gelegd voor het uitrapen. Na een nachtproductie worden de platen uit het magazijn gehaald en op een uitpaktafel uitgesorteerd. De PartMaster is voorzien van kunststof bekleding zodat de onderdelen krasarm kunnen worden uitgenomen. Hij is in hoogte verstelbaar, met het oog op de ergonomie.

Vooral met de PartMaster kan Eikhout Metaalwerken alle kanten op. Overdag kunnen de gesneden platen direct vanuit de machine in hun geheel op de PartMaster worden gelegd voor het uitrapen.

Vooral met de PartMaster kan Eikhout Metaalwerken alle kanten op. Overdag kunnen de gesneden platen direct vanuit de machine in hun geheel op de PartMaster worden gelegd voor het uitrapen.

Lassen grote samenstellingen

De ingebruikname van het nieuwe snijsysteem is belangrijk voor de doorontwikkeling van Eikhout Metaalwerken. Klanten kunnen hier terecht voor vrijwel alle bewerkingen in staal aluminium en RVS. De Waalwijkse toeleverancier bedient daarmee branches als de machinebouw, staalbouw, installatietechniek, carrosseriebouw, metalen kasten en gevelbouw. Mark Eikhout heeft ruimte kunnen maken voor de nieuwe laser dankzij de aankoop van het pand van de buren. Daar gaan het lassen en het verspanen naar toe. “Het lassen stond bij ons tot dusverre op een laag pitje, maar door de extra ruimte en de daar aanwezige kraancapaciteit, kunnen we nu grote producten samenstellen tot 25 ton. Ook het verspanen verhuist daar naar toe.”

Groei neemt toe

Eikhout heeft vertrouwen in de markt. Aan het begin van de coronacrisis merkte ook hij even een dip, maar na de zomer is alles behoorlijk aangetrokken. Eind vorig jaar heeft zijn bedrijf zelfs een flinke eindspurt kunnen maken, zodat het zodat resultaat over 2020 vergelijkbaar was met dat van 2019. En sinds begin dit jaar neemt de groei alleen maar toe. Wat hem wel zorgen baart is de materiaalvoorziening. Vooral aluminium begint echt nijpend te worden. Het kost hem veel tijd om het benodigde materiaal binnen te halen. Tijd die hij liever zou besteden aan het versterken van de lasafdeling, het overplaatsen van de verspaning naar de nieuwe bedrijfsruimte en het werven van nieuw personeel.

De organisatie van Eikhout Metaalwerken bestaat uit een klein betrokken team en een aantal mensen bij Eikhouts andere bedrijf dat luchtoplossingen voor autobanden maakt. Er moeten zeker enkele mensen bij voor het lassen en een bedrijfsleider, zodat Eikhout zelf zich helemaal kan richten op de klanten, de verkoop en de verdere ontwikkeling van zijn bedrijf.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Bodor installeert 12 kW laser bij Paul Meijering

14-09 De ontwikkelingen op lasergebied gaan erg snel, zo snel dat machines van 5 jaar…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine Laser Genius+ van Prima Power

08-06 Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Bedrijf en Economie

Trumpf investeert in recycling van batterijen

17-04 Anders dan de gebruikelijke methoden, die de batterij eerst in aparte chemische bestanddelen splitsen,…

Plaatbewerking

247 Lasersnijden groeit razendsnel

05-04 Het bedrijf van Michiel de Hoog en Oscar van Buijtene groeit dus razendsnel. “Veel…

3D

Nieuwe 3D-printer Trumpf vereenvoudigt instap in serieproductie

29-03 De TruPrint 3000 is op belangrijke onderdelen doorontwikkeld en daardoor nog beter aangepast aan…

Automatisering

Trumpf neemt het Spaanse softwarehuis Lantek over

22-03 “Hiermee opent Trumpf de productie-ecosystemen van de klanten”, zegt Thomas Schneider, directeur ontwikkeling werktuigmachines…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X