Trumpf introduceert volautomatische pons-lasermachine voor netwerkproductie

Trumpf introduceert op de komende Blechexpo (7-10 november in Stuttgart) de TruMatic 5000-productiecel met nieuwe SheetMaster. Met deze oplossing kunnen gebruikers hun componenten volledig automatisch lasersnijden, ponsen en vormen.

Met de nieuwe SheetMaster maakt de ponslaser-combinatie Trumatic 5000 een volautomatische materiaalstroom in de productiecel mogelijk – van het beladen en ontladen van de machine tot het verwijderen van bewerkte onderdelen.

 

De nieuwe SheetMaster maakt een volledig automatische materiaalstroom in de productiecel mogelijk – van het laden en lossen van de machine tot het verwijderen van de bewerkte onderdelen. “Deze oplossing kan naadloos worden geïntegreerd in een zelfvoorzienende slimme fabriek. Dit maakt efficiëntievoordelen in de gehele procesketen mogelijk”, zegt productmanager Steffen Wagner van Trumpf.

Energiebesparing

Om de hoogst mogelijke productiviteit te garanderen, is de nieuwe machine uitgerust met een fiberlaser van 6 kW. Dit bespaart niet alleen energie, maar snijdt de onderdelen ook bijzonder snel. Bovendien beschermt een neerlaatbare matrijs de werkstukken tegen krassen tijdens het ponsen. De ponskop van de TruMatic 5000 beschikt bovendien over een door Trumpf  gepatenteerde elektrische aandrijving, de DeltaDrive. Dit bespaart ongeveer 30 procent energie.

Volautomatische materiaalstroom

Met de nieuwe TruMatic 5000 heeft Trumpf de materiaalstroom volledig geautomatiseerd. Dit is mogelijk dankzij de nieuwe SheetMaster – een technologie die componenten in de productiecel met behulp van grijpers hanteert. De sensorgestuurde zuignappen op de grijpers kunnen individueel worden geactiveerd. Dit betekent dat de grijpers de werkstukken nog sneller en flexibeler vastgrijpen. Dit bespaart tijd, vooral bij kleine seriegroottes.

De sensorgestuurde zuignappen op de grijpers kunnen individueel worden geactiveerd. Dit betekent dat de grijpers de werkstukken nog sneller en flexibeler vastgrijpen

De sensorgestuurde zuignappen op de grijpers kunnen individueel worden geactiveerd. Dit betekent dat de grijpers de werkstukken nog sneller en flexibeler vastgrijpen

De SheetMaster kan ook worden aangesloten op een geautomatiseerd Stopa magazijn. Hierdoor wordt de productiecel zelfstandig van materiaal voorzien. De technologie palletiseert en sorteert de onderdelen ook zelfstandig. Een ander voordeel van de nieuwe SheetMaster is dat hij de gesneden en geponste componenten uit de productiecel  verwijdert. Bedrijven kunnen ze daardoor direct transporteren voor verdere verwerking, zoals buigen, ontbramen of slijpen. Dit vermindert niet-productieve tijden en verhoogt de productie-efficiëntie.

Gereedschapswisselaar

Als verdere automatiseringstechniek beschikt de TruMatic 5000 over een gereedschapswisselaar, die de pons- en vormgereedschappen zelfstandig verwisselt. Deze ‘ToolMaster’ biedt plaats aan maximaal 90 verschillende gereedschapscassettes. Gebruikers kunnen kleine batchgroottes en een grote verscheidenheid aan varianten produceren zonder de machine handmatig om te bouwen.

De nieuwe ponslasermachine is verkrijgbaar vanaf de Blechexpo. Hij is volgens Trumpf met name geschikt voor bedrijven die hun fabriek willen netwerken of al hebben genetwerkt en hun productiviteit verder willen verhogen met behulp van automatisering. Typische toepassingsgebieden zijn grootkeukens, schakelkastbouw of apparatenbouw.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Trumpf’s krachtigste showlaser te zien op lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven

10-11 De langste verjaardagskaars ter wereld – een groene laser van Trumpf – brandt van…

Plaatbewerking

Trumpf introduceert snelle mobiele buigcel

30-10 De TruBend 7050 kan met de nieuwe Flex Cell-oplossing automatisch worden bediend. Met slechts…

3D

3D-printen zonder ondersteuning

19-09 “Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het…

Verbinden

Slimme robot Trumpf berekent zijn lastraject en programmeert zichzelf

30-08 “Met onze oplossing programmeert de lasrobot zichzelf. Dit maakt het voor gebruikers veel gemakkelijker…

Automatisering

Trumpf lanceert nieuwe trackingsoftware voor productie

28-08 “Met Coriva kunnen gebruikers hun volledige productie in realtime volgen zonder te investeren in…

Plaatbewerking

Jacfriesland heeft met nieuwe Trumpf laser vier primeurs!

17-07 “Het is dus een machine met maar liefst vier primeurs”, vertelt Renze de Graaf…

Plaatbewerking

Laserparts snel losmaken

10-07 Zodra kleine onderdelen zijn uitgesneden, blijven ze verbonden met het schrootskelet door middel van…

Automatisering

KI maakt productie efficiënter

04-07 “In de toekomst willen we AI gebruiken om het totale systeem van laser, optica,…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?