Trumpf: Ook MKB kan elk moment instappen in digitalisering

0

Onder het motto ‘Get Conected!’ deelt Trumpf op de Brabantse Metaaldagen haar overtuiging dat een productie door een doelgerichte netwerkintegratie van informatie en materiaal, flexibeler, productiever en rendabeler kan worden.

Trumpf stimuleert op internationaal niveau de digitale transformatie in de eigen fabrieken. “We kunnen met hulp van digitalisering de doorlooptijden in onze fabrieken verkorten, de productiviteit opvoeren en de voorraadniveaus verminderen”, zei Chief Digital Officer Mathias Kamüller eind maart op de huisbeurs Intech van Trumpf in Ditzingen. “Onze klanten profiteren van een snellere orderverwerking en eenvoudigere bestelprocessen.”
Volgens Kamüller moeten de kansen van de digitalisering en nieuwe productietechnieken nu benut worden. “Ook MKB-bedrijven zouden zich af moeten vragen of ze klaar zijn voor de digitaal geïntegreerde toekomst en als ze dat nog niet zijn, moeten ze de veranderingen nu omarmen. Instap in digitalisering kan op elk moment en is ook voor kleine en middelgrote bedrijven mogelijk.”

Kunstmatige intelligentie
Op de Intech presenteerde Trumpf de eerste oplossingen met kunstmatige intelligentie voor de machinebouw. Toepassingen met KI worden ontwikkeld voor de eigen productie, maar ook in producten voor de klanten. Het concern zet KI onder andere in voor kwaliteitscontrole bij de productie van vlakbedlasers. “Met kunstmatige intelligentie kunnen we uit de data van onze machines nieuwe voordelen voor de productie afleiden. Zo verhoogt KI de prestatie van de geïntegreerde productie en daarmee de concurrentiekracht”, aldus Kamüller. En dat heeft de industrie in Europa hard nodig, benadrukte Chief Technology Officer Peter Leibinger. Hij constateert dat de klanten van Trumpf steeds meer worden geconfronteerd met stijgende kostendruk, vraag naar kleinere series en kortere levertijden. “De inzet van digitale en innovatieve productietechnieken en -methoden neemt snel toe en ontwikkelt zich tot een doorslaggevende factor om in de hoge lonen regio Europa ook in de toekomst concurrerend te blijven.”

Leibinger verklaarde dat het belangrijk is de steeds feller wordende internationale competitie goed in het oog te houden. Hij wijst vooral op de Verenigde Staten en China. “We moeten er rekening mee houden dat de maatschappij in de VS zeer open staat voor nieuwe technologieën en dat China de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie sterk stimuleert. Om de toppositie van de Europese industrie te handhaven is het belangrijker dan ooit dat de politiek grensoverschrijdend samenwerkt. We moeten de interne markt verdiepen om Europese krachten te versterken, de nodige infrastructuur voor digitale businessmodellen te scheppen en onderzoek en innovatie te stimuleren. Anders raken we achterop bij de VS en China.”

Trumpf, stand B014

Gratis-toegangskaarten-Brabantse-Metaaldagen