Trumpf Resale Center verrast klanten steeds weer

Vlakbedlasers, ponslasercombinaties, buislasers en kantbanken; het staat er allemaal in het Resale Center van Trumpf in het Gelderse Spankeren. Allemaal jong gebruikte plaatbewerkingsmachines, die software- en hardwarematig helemaal zijn opgeknapt naar de actuele stand der techniek en voldoen aan de maatstaven van Trumpf. Ze komen binnen vanuit heel Europa en waaieren vanuit Spankeren ook weer uit over het hele continent voor een tweede leven.

Trumpf beschikt al vele jaren over een interne organisatie voor de in- en verkoop van haar eigen gebruikte machines. De coördinatie hiervan geschiedt centraal door het Trumpf Resale Center (TRC) op het hoofdkwartier in Ditzingen (D). Deze afdeling stuurt twee centra aan, waar de machines worden schoongemaakt, opgeknapt en vervolgens demogereed opgesteld voor potentiële klanten. Het eerste Resale Center is gevestigd in Tsjechië, het twee is sinds medio 2018 operationeel in Spankeren.

Extra dienstverlening

Het in eigen beheer in- en verkopen van gebruikte machines is om meerdere redenen aantrekkelijk voor Trumpf. Allereerst is er voor gebruikte machines een grote en interessante markt. Maar minstens zo belangrijk is de extra dienstverlening die hiermee wordt geboden aan de klanten. Trumpf streeft naar langdurige relaties met haar klanten en wil ze compleet ontzorgen. Hierbij is het innemen van gebruikte machines een van de puzzelstukjes, omdat veel klanten willen werken met de modernste productiemiddelen en hun machines dus na een aantal jaren inruilen.

Trumpf kan dat hele traject afhandelen en daarbij de teruggaveprijs stabiel houden. Tevens ontstaat hiermee een aanbod, waarmee een doelgroep kan worden bediend, die met jong gebruikte machines wil werken. Dit is een grote en interessante markt met potentiële klanten voor de nieuwe machines; wie eenmaal de kwaliteit van Trumpf heeft ervaren, is op termijn mogelijk ook geïnteresseerd in een nieuwe machine. En daarbij komt dan nog dat Trumpf zelf grip houdt op haar machines; de kwaliteit blijft op niveau.

Jong gebruikte machines

Er komt in Spankeren van alles binnen: naast inruilmachines, ook machines die zijn gedemonstreerd op vakbeurzen en/of in de showrooms. En testmachines die bij bedrijven in de praktijk hebben gedraaid. Maar ook machines die zijn geleverd met een leasecontract, dat stopt vanwege een faillissement. Het zijn allemaal machines van 0 tot 5 jaar oud, Machines die tussen de 5 en 12 jaar oud zijn, gaan rechtstreeks naar gecertificeerde handelaren waarmee Trumpf samenwerkt. Nog oudere machines gaan naar willekeurige partijen.

Het Resale Center is perfect op haar taken ingericht. Buiten is er een grote reinigingsplaats. Binnen zijn vier grote ruimtes, voorzien van zware halkranen, met ruime plekken voor de machines. Omwille van de efficiency zijn in de vloer de gaten al voorgeboord, zodat de medewerkers elk type machine in één keer goed kunnen plaatsen en vastzetten. Het centrum behandelt jaarlijks 20 à 25 machines. “De doorlooptijd hangt sterk af van het soort machine. Die van een kantbank is veel korter dan die van een grote buislaser”, zegt Stefan Brekveld. Hij is teamleider Resale Center en stuurt een ploeg van zeven monteurs en een aantal allround medewerkers aan.

De medewerkers van het Resale Center van Trumpf hebben echt eer van hun werk. Zichtbaar intensief gebruikte productiemiddelen toveren ze om in machines die er weer uitzien als nieuw.

De medewerkers van het Resale Center van Trumpf hebben echt eer van hun werk. Zichtbaar intensief gebruikte productiemiddelen toveren ze om in machines die er weer uitzien als nieuw.

Actuele soft- en hardware

Voordat een machine arriveert zijn Brekveld en zijn team al helemaal op de hoogte van wat ze kunnen verwachten. De monteurs van Trumpf die de machine afbouwen maken namelijk al notities en foto’s. “We weten wat we krijgen en kunnen daar al op calculeren”. Wat er komt verschilt nog al. Sommige machines zijn slechts een jaar oud en hebben maar 250 productie-uren op de teller staan. Maar de meeste machines zijn intensief gebruikt. Ze worden allemaal gereinigd en dan opgebouwd volgens de laatste stand der techniek. “Een buislaser kan er bij binnenkomst visueel prachtig uitzien en technisch in orde zijn, hij wordt toch helemaal nagekeken en krijgt alle modificaties, zowel qua software als qua hardware”, aldus Brekveld. “En dat geldt voor alle machines die we hier krijgen. Hierdoor kunnen we standaard een half jaar garantie geven. We leveren machines waarmee de nieuwe eigenaar jaren vooruit kan en die compleet onder de Trumpf vlag vallen voor service en onderhoud.”

Verraste klanten

Stefan Brekveld, teamleider Resale Center: “We leveren machines waarmee de nieuwe eigenaar jaren vooruit kan en die compleet onder de Trumpf vlag vallen voor service en onderhoud.”

Stefan Brekveld, teamleider Resale Center: “We leveren machines waarmee de nieuwe eigenaar jaren vooruit kan en die compleet onder de Trumpf vlag vallen voor service en onderhoud.”

Soms gaat een machine direct door naar de nieuwe eigenaar, maar meestal wordt hij demogereed opgesteld in het Resale Center, zodat klanten hem kunnen bekijken en testen. “Daarbij zijn we heel transparant en open”, zegt Brekveld. “De klant kan zien wat we hier allemaal doen en krijgt van de monteur die zijn machine onderhanden heeft genomen precies te horen wat er mee is gebeurd. We hebben ook mensen die kunnen programmeren. De klant kan dus zijn product meenemen en dat kunnen we dan snijden.”
Stefan Brekveld en zijn collega’s hebben echt eer van hun werk. Zichtbaar intensief gebruikte productiemiddelen toveren ze om in machines die er weer uitzien als nieuw. “De klanten die hier komen, weten heel goed dat ze komen voor een gebruikte machine, maar ze worden toch steeds weer verrast.”

Opleiding nieuwe monteurs

Trumpf Nederland gebruikt het Resale Center ook voor het opleiden van monteurs. Doorgaans zijn er twee jonge monteurs in een BBL-opleidingstraject werkzaam.

Dit zijn met name jongeren die BBL Mechatronica 4 doen. Minimaal een half jaar krijgen ze een gedegen opleiding. “Ze worden breed opgeleid, maar we stomen ze ook gericht klaar voor een bepaald type machine”, zegt Stefan Brekveld. “Oudere monteurs leiden jongere op. Zo dragen ze hun kennis over en borgen we deze kennis in onze organisatie. Het is een perfecte leeromgeving. Ze komen overal mee in aanraking. En dat is goed want als ze later het veld in gaan, komen ze niet alleen nieuwe machines maar ook oudere tegen.” Een andere taak van het Resale Center is het coördineren van alle verhuizingen van Trumpf machines binnen Nederland. Tevens worden er geregeld klanten opgeleid aan bepaalde machines.

Maak machine regelmatig schoon, dan zie je gelijk de eerste gebreken

De staat van onderhoud van de machines die vanuit alle hoeken in Europa bij het Resale Center worden afgeleverd verschilt nogal. In Duitsland en Nederland worden de machines doorgaans beter onderhouden dan in Zuid-Europese landen.

Over het algemeen zien de machines er goed uit. De meeste hebben hun reguliere onderhoudsbeurten gehad en zijn voorzien van originele delen. Wel zitten er nog wel eens versmeerde exemplaren tussen, die bepaald niet genoeg hebben aan een poetsdoekje. Niet iedereen maakt zijn machine werkelijk schoon. Toch raadt Stefan Berkveld iedere plaatbewerker aan dat regelmatig te doen. “Met twee uurtjes schoonmaken per week, ziet je machine er netjes uit. Dat is goed voor je imago en draagt bij aan prettige werkomstandigheden. Schone en krasvrije machinetafels hebben ook een positieve invloed op de productkwaliteit. En maak je regelmatig schoon, dan zie je gelijk de eerste gebreken. We komen vaak dingen tegen die langdurig hebben door geëtterd.

Het zijn gebreken die nooit zijn geconstateerd omdat de boel onder het stof zat, bijvoorbeeld een haperende laserafzuiging of een lekkende slang. We hebben hier wel eens een laser binnen gekregen die helemaal bruin was door het laserstof. De snijstof valt in grote emmers en daar bleken gaten in te zitten waardoor de stof zo de fabriek in ging.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Bedrijf en Economie

Trumpf investeert in recycling van batterijen

17-04 Anders dan de gebruikelijke methoden, die de batterij eerst in aparte chemische bestanddelen splitsen,…

Plaatbewerking

247 Lasersnijden groeit razendsnel

05-04 Het bedrijf van Michiel de Hoog en Oscar van Buijtene groeit dus razendsnel. “Veel…

3D

Nieuwe 3D-printer Trumpf vereenvoudigt instap in serieproductie

29-03 De TruPrint 3000 is op belangrijke onderdelen doorontwikkeld en daardoor nog beter aangepast aan…

Automatisering

Trumpf neemt het Spaanse softwarehuis Lantek over

22-03 “Hiermee opent Trumpf de productie-ecosystemen van de klanten”, zegt Thomas Schneider, directeur ontwikkeling werktuigmachines…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert KI-oplossing voor spareparts op huisshow

17-03 Ook toont Trumpf op de huisshow voor het eerst de TruLaser Cell 5030 in…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X