Tungaloy versnelt productie in draaierij Microtechniek

Het begon met het aandragen van een oplossing voor een probleem. Maar inmiddels heeft de relatie tussen snijgereedschappenleverancier Tungaloy en Microtechniek Verspaning en Montage in Beverwijk zich ontwikkeld tot een hechte relatie, gericht op het versnellen van de  productie in de draaierij.

Edward Middelkoop is teamleider draaien bij Microtechniek en het is nu ongeveer een jaar geleden dat hij een probleem had met het draaien van geharde rollen voor Tata Steel, de belangrijkste opdrachtgever van Microtechniek. Het vinden van de juiste wisselplaten hiervoor bleek lastig. “De rollen moesten bovendien van een conventionele naar een CNC-draaimachine verhuizen”, aldus Middelkoop. “Zeker daarop wil je een lange as van 3 meter in één keer afmaken en niet steeds die plaatjes moeten wisselen. Met de wisselplaten die we hadden konden we 50 m/min snijden. Daarmee lukte dat gewoon niet.”

CBN wisselplaten
Hij had in een vakblad gelezen over de wisselplaten van Tungaloy en nodigde Jan-Jaap Reneman van Tungaloy Benelux in Bodegraven uit om eens langs te komen. Telefonisch en via de mail bespraken ze alvast het probleem en wisselden ze tekeningen uit. Bij zijn eerste bezoek aan Microtechniek had Reneman een paar CBN wisselplaten met verschillende hardheden en neusradius meegenomen om te testen. En dat liep eigenlijk meteen goed. “Nu gingen we naar 100 à 110 meter”, zegt Middelkoop. “Daarmee konden we die rollen wel in één keer draaien. We hadden een oplossing die werkt en waren nog goedkoper uit ook.”

Het is dan ook niet bij de plaatjes voor de geharde rollen gebleven. Sinds die goede eerste ervaring is er regelmatig contact. Bijna elke week vraagt Edward Middelkoop wel om een advies. Hij stuurt wat ordergegevens door en Tungaloy kijkt dan wat de beste plaat daarvoor is. Zoals bij een grote order uit RVS 316, een vrij taai materiaal. Met de platen die Tungaloy voordroeg kon 150 in plaats van 80 meter worden gesneden en ze bleven daarbij goed staan.

Kennis maakt het verschil
Kennis is het sleutelwoord in deze relatie, zegt Jan-Jaap Reneman: “Vooropgesteld: Tungaloy heeft een waanzinnig programma. We produceren  onze gesinterde volhardmetalen CBN platen zelf en de grondstof daarvoor is afkomstig uit onze eigen mijn. Tungaloy is daarbij heel sterk in het maken van grades. We hebben echt een uitstekende hardmetaalkwaliteit, maar dat hebben de andere leveranciers van snijgereedschappen ook wel. Met onze kennis kunnen we het verschil maken. Als de klant ons kan uitleggen wat zijn probleem is of wat hij wil bereiken, dan kunnen wij precies het juiste gereedschap adviseren. Negen van de tien keer werkt dat direct.”

Een gereedschappenleverancier wiens knowhow hij kan benutten om vorderingen te maken in de draaierij, is precies wat Middelkoop zoekt. “Ik verwacht van een leverancier dat hij meedenkt. Dat verwachten mijn klanten ook van mij. Ik wordt ook onder druk gezet om sneller te draaien.”

Wat dat betreft helpt Tungaloy hem echt. Middelkoop heeft daar diverse voorbeelden van. Hij laat een loopwiel zien, waar eerst gaten (9, mm breed) werden ingemaakt met een steekbeitel.  Dat betekende een bewerkingstijd van 25 minuten (keer twee). Die gaten worden nu geplunjerd, ofwel helicoïdaal ingefreesd in 10 minuten. Ook een trucje dat Reneman aandroeg waardoor gereedschap niet meer gaat trillen, leverde veel op in termen van nauwkeurigheid en standtijd. Voor speciaal gereedschappen kan Microtechniek ook een beroep doen op Tungaloy Benelux, dat goede afspraken heeft met een slijperij, zodat deze binnen een week à anderhalve week kunnen worden geleverd. Edward Middelkoop: “Bovendien is het assortiment wisselplaten dat ik heb de helft kleiner geworden. We hebben minder nodig door de hogere standtijd en de plaatjes zijn breder inzetbaar. De medewerkers hebben er vertrouwen in en werken er graag mee. Ook dat is natuurlijk belangrijk.”

Onderdeel van Microtechniek Groep
Microtechniek Verspaning en Montage is onderdeel van Microtechniek Groep, een machinefabriek en serviceorganisatie die zich richt op de fabricage van machines en machineonderdelen. Tevens reviseert, repareert, onderhoudt en beheert het bedrijf werktuigbouwkundige installaties. De groep is ook toeleverancier voor de lucht- en ruimtevaartindustrie.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, draait en freest Microtechniek in de fabriekshal vooral wat groter en zwaarder werk. Men kan draaien tot 1 meter rond en beschikt hiervoor over diverse conventionele en CNC-machines. Recent is ook een handlingrobotinstallatie aan een CNC draaibank van Doosan in gebruik genomen. De kracht ligt in de bedieningsinterface, die specifiek voor Microtechniek op maat is geschreven en veel flexibiliteit geeft om ook varianten en uitzonderingen effectief te verwerken. De robot kan zowel producten als gereedschappen zelfstandig wisselen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Uitbreiding af- en groefsteekgereedschappen Dormer Pramet

06-04 Deze uitbreiding is een vervolg op de nieuwe af- en groefsteekgereedschappen, die in november…

Verspanen

Wisselplaten autonoom controleren en vervangen

13-01 Wisselplaten die worden ingezet voor verspanende bewerkingen, werden tot nu toe handmatig gecontroleerd en…

Verspanen

Optimaal samenspel tussen gereedschap, machine en strategie

02-10 Wanneer cyclustijd, kwaliteit, complexiteit, standtijd en kosteneffectiviteit niet ter discussie staan, is veel verspaningswerk…

Verspanen

Frezen met hoge voedingen

17-03 Dormer Pramet heeft zijn assortiment frezen voor het werken met hoge voedingen zoals in…

Verspanen

Gietijzer draaien

28-01 Tungaloy Benelux introduceert wisselplaten in de keramische kwaliteit TZ120 voor het draaien van gietijzer…

Verspanen

Wisselplaatboor voor 7xD gatdiepte

18-12 De CoroDrill DS20 van Sandvik Coromant is een boorconcept met wisselplaten dat gatdiepten tot…

Verspanen

Kennametal maakt hard draaien rendabeler

09-12 Kennametal kondigde onlangs zijn nieuwste innovatie aan in hard draaiende KBH10B- en KBH20B PcBN-kwaliteiten,…

3D

3D-geprint kottergereedschap

06-11 Het 3D-geprinte kottergereedschap voor statorhuizen van Kennametal is specifiek ontworpen om te voldoen aan…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X