TurboTwister van Maykestag nieuwe trendsetter in trochoïdaal frezen

Maykestag introduceert met de TurboTwister een waardige opvolger voor haar Speedtwister. Dit nieuwe snijgereedschap voor trochoïdaal frezen is volgens de Oostenrijkse fabrikant een allrounder maar tegelijkertijd een specialist met een extreem breed inzetgebied. Met de TurboTwister kunnen meerdere bewerkingen in tal van materialen zoals staal, RVS en aluminium zonder gereedschapswissel worden bewerkt.

Peter de Bruin van PB Tools heeft de nieuwe frees al getest bij een aantal klanten, onder andere op RVS 316L. Daar werden heel wat spanen gemaakt…

Maykestag wordt in Nederland vertegenwoordigd door PB Tools. Deze toolingspecialist introduceerde in 2016 op de Technishow de meermaals bekroonde Speedtwister, een trendsetter in 5xD trochoïdaal frezen qua prestaties en standtijden. Nu is deze frees doorontwikkeld. Maykestag noemt de TurboTwister de next generation in trochoïdaal frezen en wil hiermee aanknopen bij het succes van de Speedtwister.

Multi-universeel

De aanleiding voor de engineers van Maykestag om deze nieuwe frees te ontwikkelen is dat de industrie verandert en de eisen steeds hoger worden. Dat levert veel uitdagingen op voor verspaners. Daarom wilde Maykestag een frees maken die veelzijdig (‘multi-universeel’) inzetbaar is, daarbij kostenefficiënt is en de arbeidsprocessen verkort. Dat is gelukt met de TurboTwister.

Veranderende snij-omstandigheden

Bij trochoïdaal frezen veranderen de snijomstandigheden, zoals de ingrijpingsbreedte en de ingrijpingshoek tijdens het bewerkingsproces continu om een zo constant mogelijke spaandikte te realiseren. Dit is allemaal opgelost met de TurboTwister. De nieuwe frees is beschikbaar in vier verschillende lengtes: 2xD, 3xD, 4xD en 5xD. De reden hiervoor is dat verschillende lengten de mogelijkheid bieden om kostenefficënt gebruik te maken van de gereedschappen en het risico bij trillingen verminderen. Concreet voorbeeld: de 5xD frees is de langste variant, maar als deze diepte niet nodig is, kan worden gekozen voor een tussenmaat, bijvoorbeeld 4xD. Daardoor worden vibraties vermeden en dit vergroot de betrouwbaarheid van het productieproces.

De TurboTwister is gemaakt van een nieuw, speciaal soort hardmetaal dat taai en slijtvast is. Een extreem robuuste kern zorgt voor minder trillingen en geeft gereedschap een hogere standtijd.

De TurboTwister is gemaakt van een nieuw, speciaal soort hardmetaal dat taai en slijtvast is. Een extreem robuuste kern zorgt voor minder trillingen en geeft gereedschap een hogere standtijd.

Perfecte spanenafvoer

De TurboTwister is gemaakt van een nieuw, speciaal soort hardmetaal dat taai en slijtvast is.  Een extreem robuuste kern zorgt voor minder trillingen en geeft gereedschap een hogere standtijd. De uitgekiende geometrie (driekant) zorgt voor een perfecte spanenafvoer. De ophoping van spanen wordt vermeden door meerdere spanenbrekers. Dat zorgt voor een hogere proceszekerheid, vooral in geautomatiseerde productie. Ook is de TurboTwister voorzien van een bijzonder slijtvaste speciale coating, waardoor hij optimaal bestand is tegen temperatuurwisselingen. Deze coating verhoogt de betrouwbaarheid ook onder zware omstandigheden en maakt de frees ideaal geschikt voor zowel nat- en droogbewerking. Door het samenspel van al deze factoren kan de TurboTwister in vrijwel alle materialen worden ingezet en voor een hoog besparingspotentieel zorgen.

Maykestag heeft de nieuwe frees uitgebreid getest  in verschillende soorten bewerkingen en materialen, onder de hardste omstandigheden. Vergeleken met andere gereedschappen zet de TurboTwister nieuwe maatstaven qua standtijden en prestaties. Peter de Bruin van PB Tools in Hoogeveen heeft de nieuwe frees ook al getest bij een aantal klanten, onder andere op RVS 316L. “Dat ging supergoed. De frees geeft geen krimp als ie een andere bewerking moet doen.  Deze TurboTwister creëert hele nieuwe standtijden. Maykestag belooft verbeteringen van minimaal 20 procent, maar vaak zijn de prestaties nog vele malen beter.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Samenwerking De Ridder met gereedschappenproducent Zecha

24-01 Zecha Hartmetall-Werkzeugfabrikation, met bijna 60 jaar ervaring, staat bekend als een pionier en trendsetter…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws thema/special Gereedschappen

01-11 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verspanen

Hoffmann Group en Iscar gaan samenwerken

08-05 Iscar, met hoofdkantoor in Tefen, Israël, maakt deel uit van de IMC Group en…

Verspanen

Tech Demoweek heeft nu echt de deuren geopend. Dit zijn de highlights.

15-03 De redactie van MetaalNieuws bracht op de eerste dag van de Tech Demoweek een…

Verspanen

‘Groeien met gereedschappen en plezier’

02-02 De benoeming van de ervaren Lenting sluit aan op de nieuwe strategie van Van…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws thema/special Gereedschappen

02-11 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

MetavakNieuws

PB Tools introduceert allround frees Maykestag Turbo Cut

21-09 De Maykestag Turbo Cut is voorzien van een opvallende geometrie en een innovatieve slijtvaste…

Verspanen

Standtijd van titanium verspanende gereedschappen verzevenvoudigd

24-08 Dankzij de deskundigheid van alle betrokkenen kon de standtijd van de verspanende gereedschappen voor…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?