Tuwi kweekt enthousiasme voor zwenkbuigen

Zwenkbuigen is volgens Tuwi een ondergewaardeerde techniek die meer aandacht verdient. Daarom organiseerde de machineleverancier uit Winterswijk vorige week een studiereis voor relaties naar de Duitse fabrikant Schröder om de grote mogelijkheden van het zwenkbuigen te laten zien.

Tuwi vertegenwoordigt Schröder Maschinenbau al sinds 1998. Sindsdien zijn er bij zo’n 140 klanten in Nederland in totaal zo’n 170 machines geplaatst. Aanleiding voor de studiereis was de grote interesse voor de zwenkbuigtechniek van Schröder die Tuwi proefde op de Techni-Show in maart. Marco Mans van Tuwi: “Veel plaatbewerkers willen investeren in uitbreiding en/of vernieuwing van hun buigcapaciteit. Daarbij staan ze voor de keuze of ze er nog een kantpers bij zetten of uitbreiden met een nieuwe techniek in de vorm van een zwenkbuiger. Met deze trip naar Schröder wilden we plaatbewerkers enthousiast maken voor het zwenkbuigen.”

Echt familiebedrijf
Het Nederlandse gezelschap bestond uit zo’n 35 personen, die bij Schröder hartelijk werden ontvangen. Het in Wessobrunn-Forst (nabij München) gevestigde bedrijf is in 1949 opgericht door Hans Schröder en wordt sinds 1994 geleid door diens zoon Franz. Het is een echt familiebedrijf. Ook de vrouw van Franz Schröder en zijn favoriete nicht hebben zitting in de bedrijfsleiding, terwijl met de zoons Sebastian en Matthias ook de volgende generatie reeds in het bedrijf aanwezig is. Op de hoofdvestiging in Forst werken 170 mensen. Daarnaast zijn er ook nog eens 80 medewerkers werkzaam bij Fasti in Wermelskirchen (bij Keulen), dat in 2006 is overgenomen. De totale omzet bedroeg in 2013 meer dan 30 miljoen euro.

Schröder Maschinenbau ontwikkelt en bouwt moderne machineconcepten voor het buigen en knippen van plaatmateriaal. De toepassingsgebieden zijn vooral dak- en gevelelementen en plafond- en wandpaneelelementen. Sinds de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw produceert Schröder zwenkbuigmachines, van handmatig bediend tot volledig automatische buigcellen. Het grote verschil tussen een zwenkbuiger en een traditionele kantpers is dat bij een zwenkbuiger het plaatmateriaal dat moet worden gebogen op de bewerkingstafel ligt. Zo wordt de plaat altijd ondersteund en is tillen niet nodig. Dat biedt een ergonomisch voordeel met name bij lange producten, maar zorgt doorgaans ook voor kortere bewerkingstijden. Bovendien is de kans op beschadiging van het materiaal veel geringer.

Eigen software
Schröder heeft de ambitie om een toppositie op het gebied van plaatbewerking in te nemen en geldt daarbij als een trendsetter: zo paste het bedrijf als eerste (snelle) servo-aandrijvingen toe op zwenkbuigmachines en ontwikkelde daarbij in eigen huis een bedieningsvriendelijke grafische CNC-besturing. “Dat we van meet af aan onze eigen software voor de zwenkbuigers hebben ontwikkeld betaalt zich tot op de dag van vandaag uit”, aldus Franz Schröder.

Up & down buigtechniek
Zijn bedrijf heeft de zwenkbuigtechniek constant doorontwikkeld. In 2008 werd de eerste Evolution gebouwd. Het vlaggenschip in deze serie is de MAK4 Evolution UD. Deze machine is voorzien van de up & down buigtechniek: de machine kan positief en negatief buigen zonder dat de plaat moet worden gedraaid. Met deze technologie kunnen zowel positieve als negatieve zettingen in één productiegang gezet worden zonder de plaatuitslag te keren. Het product kan met dit buigprincipe in de machine blijven liggen waardoor de cyclustijd tot wel 70% wordt gereduceerd. Het Evolution concept biedt een grote flexibiliteit: op deze machines kunnen plaatbreedtes tot 6000 mm en plaatdiktes tot 8 mm worden gebogen.

Bredere markt
In 2013 volgde de introductie van de Powerbend, de kleinere zus van de Evolution, voor het middenklasse segment. Alle knowhow van Schröder op het gebied van zwenkbuigen zit hier in, inclusief het up & down buigprincipe. Met de PowerBend Professional kunnen doos-, paneel- en koffervormige producten tot 6 mm plaatdikte (staal), efficiënt en flexibel worden geproduceerd.
Met de Powerbend heeft Schröder het zwenkbuigen met up & down technologie bereikbaar gemaakt voor een bredere markt. Marco Mans van Tuwi: “We kunnen met deze Powerbend nu een zwenkbuigmachine aanbieden voor een prijs die vergelijkbaar is met die van een goed uitgeruste kantbank. Daarmee wordt het zwenkbuigen voor plaatbewerkers een interessante en haalbare optie.”

Maar die plaatbewerkers moeten daarvan wel worden overtuigd. Daarom was er de kennismaking met Schröder; met de leiding van het bedrijf, met de filosofie, het productieproces en de producten. Alle machines zijn Made in Germany. Ze worden volledig in Duitsland ontwikkeld en gebouwd. Schröder bouwt de machines voor 85 procent zelf. De rest (componenten) wordt toegeleverd. “De kerncompententies van onze productie blijven in eigen huis”, aldus Franz Schröder. “Het is onze vaste overtuiging dat wel alleen zo een toppositie in de plaatbewerking kunnen bereiken en behouden.”

Tijdstudies
De familie Schröder is overtuigd van de grote mogelijkheden van het zwenkbuigen. “Geef ons jullie materiaal en wij laten zien wat we daar met onze machines mee kunnen”, luidde de boodschap aan de Nederlandse bezoekers. “We leveren er tijdstudies bij om te laten zien wat de voordelen zijn ten opzichte van een kantpers.”
Marco Mans blikt tevreden terug op de tweedaagse trip naar het zuiden van Duitsland. “Nederlandse plaatbewerkers zijn gewend aan kantpersen. Maar door hen goed kennis te laten maken met zwenkbuigers hebben we veel mensen aan het denken gezet.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

Plaatbewerking

RAS demonstreert flexibel zwenkbuigen

19-10 Als noviteit zal RAS het nieuwe zwenkbuigsysteem FLEXI2bend presenteren, een universeel inzetbaar zwenkbuigsysteem waarmee…

Plaatbewerking

Zwenkbuiger is een verrijking voor Martens

07-12 Een beetje stiekem keek Wim Martens al een aantal jaren naar een zwenkbuigmachine. Maar…

Plaatbewerking

Schröder versterkt softwareteam

24-10 De Duitse machinebouwer Schröder voert haar inspanningen voor het automatiseren en optimaliseren van de…

Plaatbewerking

Schröder versterkt softwareteam

24-10 De Duitse machinebouwer Schröder voert haar inspanningen voor het automatiseren en optimaliseren van de…

Plaatbewerking

RAS zwenkbuigautomaat verkort doorlooptijd bij Minkels

22-10 Minkels, producent van serverkasten voor datacenters, heeft de afgelopen twee jaar zowel de faciliteiten…

Plaatbewerking

Flexibele buigoplossingen

16-12 Amada toonde op de Blechexpo diverse buigtechnieken, allemaal met de zelfde leidende gedachte: flexibiliteit.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV