Schröder versterkt softwareteam

0

De Duitse machinebouwer Schröder voert haar inspanningen voor het automatiseren en optimaliseren van de zwenkbuigtechniek op. Het bedrijf WSoptics, waarmee is samengewerkt bij de ontwikkeling van het Advanced Handling System, is verhuisd naar het hoofdkantoor van Schröder in Wessobrunn-Forst bij München.

Het Advanced Handling System (inclusief roterende plaat- en gereedschapswisselaar), dat in de herfst van 2019 op de markt werd geïntroduceerd, maakt het mogelijk complexe buigprogramma’s volautomatisch te verwerken op de zwenkbuigmachines van Schröder.

Nieuwe ideeën

“Sinds wij gemotoriseerde zwenkbuigmachines bouwen, ontwikkelen we met ons eigen, steeds verder uitdijende team software-oplossingen”, licht Schröder-directeur Franz Schröder de intensivering van de samenwerking toe. “Hiervoor zijn ontwikkelaars nodig die niet alleen softwaretechnieken maar ook de plaatbewerking begrijpen. Het team van WSoptics is een grote versterking voor ons, omdat het naast kennis en ervaring, nieuwe ideeën meebrengt voor digitale plaatbewerking, die steeds verder toeneemt. We zullen nu met verdere innovaties voortborduren op het AGS.”

Schröder en WSoptics hebben samen al het Advanced Handling System ontwikkeld, waarmee complexe buigprogramma’s volautomatisch kunnen worden verwerkt op zwenkbuigmachines.
Schröder en WSoptics hebben samen al het Advanced Handling System ontwikkeld, waarmee complexe buigprogramma’s volautomatisch kunnen worden verwerkt op zwenkbuigmachines.

Florian Sepp, directeur van WSoptics, vult aan: “Voor het oplossen van opdrachten in de machinebouw met softwaretechniek, hebben we normaal gesproken veel overredingskracht nodig. Zo niet bij Schröder. Met haar softwareteam heeft dit bedrijf al een leidende positie bij procesintegratie, digitalisering en automatisering in de plaatbewerking veroverd.

Zwenkbuigmachines bieden hierbij veel meer mogelijkheden als andere buigtechnieken. Door onze verhuizing naar het hoofdkantoor van Schröder komen we ruimtelijk dichter bij elkaar te zitten, waardoor we intensiever kunnen samenwerken aan nieuwe projecten.”

Complete buigprogramm’s

Het innovatieve AHS dat Schröder en WSoptics een jaar geleden hebben gepresenteerd op de zwenkbuigmachine Evo-Center, omvat een roterende vacuüm plaataanslag, optische meetsystemen en gemodificeerde bewerkingstafels, die het automatisch uitvoeren van complete buigprogramma’s, vrijwel zonder ingrijpen van de operator mogelijk maken. De automatische samenstelling van buigprogramma’s was de inhoud van een gemeenschappelijk project: Schröder Unfold stelt uit CAD-data afwikkelingen samen en geeft deze data door aan de machine.

Het wisselen van de tot 400 mm hoge gereedschappen in de bovenbalk van het Evo-Center geschiedt door een automatische gereedschapswisselaar met twee asynchroon beweegbare grijpers. Omdat hij aan de bovenbalk is aangebracht en op elke hoogte gereedschappen uit de links en rechts in de machinebehuizing geïntegreerde magazijnen kan plaatsen, opereert hij heel snel.

Geen wissel duurt langer dan een minuut. De machine is optimaal ingericht voor de omgang met grote platen en kwetsbare oppervlakken: de plaatuitslag wordt eenmalig aan referentie aanslagvingers uitgericht, de vacuüm plaataanslag fixeert hem en de machine voert de bewerking verder automatisch uit.

Dankzij de Up-and-down buigbalk en de roteerbare plaataanslag worden verschillende buigingen aan alle kanten van de plaat zonder verder manueel ingrijpen doorgevoerd.

Volgens Franz Schröder dit de toekomst: “Een snellere en comfortabelere programmering, datacommunicatie met andere systemen en een verregaande automatisering – dat zal bij de industriële plaatbewerking in de toekomst het grote verschil maken. Deze ontwikkelingen willen we samen met WSoptics mee vorm geven en stimuleren.” Schröder Maschinenbau wordt in Nederland vertegenwoordigd door Tuwi.